2011. február 28., hétfő

Fogorvos!

Eljött,szinte már mindjárt itt van a holnap. Fogorvossal randizok. Még jó,hogy átalszom szinte az egész randit. Háromnegyed 9 re kell odaérni. Az altatós doki 9-re jön majd. Azért van egy kis para,még így is,hogy altatnak! Na de mindegy,legalább kész lesz egy délelőtt alatt. Nemtudom milyen kedvem lesz holnap délután,lesz e kedvem vagy erőm írni a napomról. Elvileg fél 1-kor már jöhetek is el!

2011. február 25., péntek

Most bogyókkal kezdek!

Megjártam Szegedet igaz az út most 2 óra volt mert úgy esett a hó és az utakat sehol sem takarították.Fél 7-kor indultunk és a tervezett fél 8-as érkezés elmaradt.De más is így járt,tehát nem volt gond a késés miatt,mert a nővérkék számítottak a tömeges későn érkezésre. A vért levették aztán kezdődött a várakozás. 12 óra előtt jutottam be a dokihoz,ahol az UH-on kiderült a ciszta még mindig ott van igaz már nincs benne folyadék és kisebb mint a múlt héten.Holnap mehettem volna vissza ismételt UH-ra hátha elmúlik. De kevés esélyt látott rá a dokibá. Így a bogyószedés mellett maradtunk. Tehát ma elkezdem a 21 napig taró "dili"bogyóimat! Mellé kell kétnaponta ennem egy szem Aspirin protect-et. Március 10.-én kell mennem ismét UH-ra. Ha jól számoltuk a dokival 20-21.én kellene majd ismét megjönni és akkor kezdhetjük is a szurikat.Onnantól meg majd még gyorsabban telnek a napok.

2011. február 24., csütörtök

Esik a hó!

Reggel kinéztem az ablakon és azt hittem rosszul látok! .-( Esett a hó! És esik (szállingózik) egész nap. Hallgattam az időjárás jelentést és mondtak -12 fokot is a hétvégére meg már 8-at. Pár nap alatt 20 fok különbség már megint. Szép hogy minden fehér,de ideje lenne már a tavasznak hogy megérkezzen. Tavasz az új élet kezdete,remélem hamarosan nem csak az évszakról mondhatjuk el,hanem a pocimban is elkezdődik az új élet!!!!!
Holnap jó korán kell ébredni. 6-ra jön Csabi anyukája,hogy elvigye Bogit suliba majd fél 8 körül. Mi addigra már Szegeden leszün, az is lehet már a vérvétel is megtörtént akkora.  Viszek magammal valami könyvet,mert az eredmény csak 9 után készül el.Dokihoz meg csak azután jutok be valamikor!
  Kiszámoltam,ha holnap kezdenénk a szurikat (dokibá jónak látná) akkor március 10.-e(+ -1nap) lenne a punkció és utána 3-5 nappal visszakapnánk a picurikat! Jaj de jóóóóó lennne!!!! De nem élem bele magam,majd holnap a véreredménytől függően dönt a dokibá,hogyan és mikor kezdünk!

2011. február 23., szerda

Tizenkét lépés az egészséges terhességhez vezető úton


A terhesség ideje alatt különösen fontos, hogy minden kismama odafigyeljen testi-lelki jólétére. Az alábbi tanácsok hozzásegítik Önt ahhoz, hogy terhessége problémamentes legyen, Ön pedig felkészülten és kiegyensúlyozottan vágjon bele a gyermeknevelés nagy kihívásába.
 1. Keresse fel háziorvosát vagy nőgyógyászát!

A legeslegfontosabb, hogy amint felfedezte, hogy terhes, vegye fel a kapcsolatot a terhesgondozással, keresse fel a nőgyógyászati szakrendelést, vagy háziorvosát. Ha gyógyszereket szed, vagy egyéb egészségügyi problémája van, mielőbb közölje állapotát orvosával, hogy a megfelelő ellátásban részesülhessen! A terhesség alatt elvégzettszűrővizsgálatok a születendő gyermek és az Ön érdekében történnek, azért, hogy bizonyos olyan tényezők napvilágra kerüljenek, melyek veszélyeztethetnék a terhesség lefolyását, Ön, vagy magzata egészségét. Ha tervezi, hogy teherbe essen, és nem emlékszik biztosan, hogy átesett-e bárány- és rózsahimlőn, illetve mumpszon, ellenőriztesse vérvizsgálattal, hogy védett-e egy esetleges fertőzéssel szemben. Ha nem mutathatók ki vérében az ellenanyagok, érdemes védőoltást kérnie ezekre a betegségekre, mert mindhárom fertőzés komolyan veszélyeztetheti születendő gyermeke egészségét, ha terhesen esik át a fertőzésen.
2. Figyeljen jobban táplálkozására!
A legbiztosabb út az egészséges terhességhez az egészséges táplálkozáson át vezet, melyet célszerű már a teherbeesés előtt bevezetni. Sok kismama úgy gondolja, hogy terhessége idején "kettő helyett" kell ennie. Meglepően hangzik, de terhessége alatt naponta csak mindössze 300 kalóriával van többre szüksége. Fontos azonban szem előtt tartania, hogy fehérjéből, valamint bizonyos vitaminokból és ásványi anyagokból - például vasból, folsavból és kalciumból - többre van szüksége szervezetének.


Figyeljen oda, hogy ne fogyasszon nyers, vagy nem eléggé megfőzött tojást, pasztörizálatlan tejtermékeket - például nyers tejből készült sajtokat - , nyers húst, vagy tengeri táplálékot. Ezek a nyers ételek olyan kórokozókat tartalmazhatnak, melyek veszélyesek lehetnek a fejlődő magzat számára.
Ugyancsak fontos azt is szem előtt tartani, hogy bizonyos halak és halkészítmények higannyal és más nehézfémekkel lehetnek szennyezettek. A magzati agy fejlődése szempontjából nagyon fontos az úgynevezett omega3-zsírsavak megfelelő mennyiségű fogyasztása, ugyanakkor a terhes kismamák és a szoptató anyák jobban teszik, ha a tengeri halakból származó omega-3-zsírsavak bevitelét nem a tonhalkonzervek és nem is a friss tonhal fogyasztásával oldják meg. A hosszú életű tengeri rablóhalak szervezetében ugyanis a higanyszennyezés metilhigany formájában halmozódik fel. Ha a terhesség alatt magzatunkat metilhigany terhelés éri, az éppen kognitív képességeit (memória és figyelem), nyelvi és motoros fejlődését, valamint látását befolyásolhatja hátrányosan. Egyelőre nem született egyértelmű szakmai állásfoglalás arról, hogy melyik az a határérték, amelyik már veszélyezteti a magzati agy fejlődését, emellett fogyasztóként azt is nehéz felbecsülni, hogy az éppen elfogyasztani kívánt hal, vajon mennyi metilhiganyt tartalmaz.
3. Szedjen terhességi vitaminokat!
A legtöbb kismamák számára készült vitaminkészítmény több folsavat és vasat tartalmaz, mint az egyéb multivitaminok. A folsav különösen fontos a magzat egészséges fejlődéséhez, a megfelelő folsavmennyiség nagymértékben csökkenti a gerincvelő fejlődési rendellenességének, az úgynevezett nyitott gerincnek a kialakulását. A legideálisabb ha már a tervezett teherbeesés előtt egy hónappal 400 mikrogramm folsavat fogyaszt naponta, ha pedig meggyőződött terhességéről, emelje napi adagját 600 mikrogrammra! A szervezet vasszükséglete rohamosan megemelkedik a terhesség alatt, ezért erre is figyeljen oda!
Mindenesetre tartsa szem előtt, hogy a jóból is megárt a sok, ezért ne essen túlzásokba, bármilyen készítmény fogyasztásának megkezdése előtt kérje ki orvos véleményét!
4. Mozogjon rendszeresen!
Nem megterhelő, de rendszeres testmozgással (például sétával, úszással, könnyű aerobikkal) könnyebben viselheti a terhesség előrehaladtával egyre fokozódó súlytöbbletet. A testmozgás megelőzi a rossz tartás és az ebből eredő fájdalmak kialakulását, ezenkívül javítja a lábak vérkeringését, és a szülés fizikai megterhelését is könnyebben fogja állni, aki jó karban tartja magát.
Mindemellett a mozgás kiváló levezetése a felgyülemlő stressznek, arra azonban ügyeljen, hogy ne hajtsa túl magát, ne végezzen megterhelő, fájdalmas vagy akár csak kényelmetlen gyakorlatokat! Ügyeljen, hogy mozgás közben ne melegedjen túl, és ne is száradjon ki! Terhesen kerülje a forró fürdőket és a szaunázást is!
5. Engedjen meg magának egy kis pihenést is!
A fáradtság, amelyet a terhesség első és harmadik trimeszterében érez, nem más, mint a szervezet jelzése Ön felé: lassuljon le és pihenjen egy kicsit. Ha nem tudja úgy intézni, hogy napközben szunyókálhasson egy kicsit, legalább iktasson be egy kis szünetet és tegyen félre mindent egy rövid időre. Ha nem tud aludni, pócolja fel lábait, és olvasgasson egy kicsit.
A jóga, a stretching, de akár egy testmasszázs is hozzásegítheti ahhoz, hogy megbirkózzon a stresszel és éjszakai alvása pihentetőbb legyen.
6. Mondjon le az alkoholról!
Ne igyon terhessége ideje alatt: minden elfogyasztott alkoholos ital alkoholtartalma a véráramon keresztül gyorsan eljut a magzatba, akinek vérkeringésében az alkoholkoncentráció magasabb is lehet, mint az Önében. Már napi egy alkoholos ital elfogyasztása is megemeli annak a valószínűségét, hogy a magzat kis születési súllyal jön majd világra, ezenkívül növeli annak a valószínűségét is, hogy gyermeke beszéd-, tanulási, figyelmi problémáktól szenved majd, illetve hiperaktív lesz.
Napi két alkoholos ital elfogyasztása megnöveli annak a kockázatát, hogy gyermeke magzati alkohol szindrómával születik. Az ezzel a szindrómával született gyermekek szellemi és növekedési visszamaradást mutatnak, viselkedésproblémáik vannak, szívfejlődési rendellenességgel születhetnek, sőt arcvonásaik is magukon hordozzák az alkohol bélyegét.
Mindemellett az alkoholfogyasztás növeli a vetélések és a halva szülések kockázatát is. Így jobban teszi, ha biztosra megy és teljesen felhagy az alkoholfogyasztással. Ha alkoholproblémája van, forduljon orvosához!
7. Ne használjon illegális drogokat!
Természetesen a véráramon keresztül a drogok is eljutnak a magzati szervezetbe. Egyes tanulmányok arra utalnak, hogy a marihuána gátolja a magzati növekedést és az újszülöttben elvonási tüneteket, mint például kézremegést okozhat.
A kokain pedig különösen veszélyes, mert megakadályozza a vér eljutását a méhbe, vetélést, növekedési problémákat, a méhlepény leválását, és koraszülést is okozhat. Növeli a halva születések és a fejlődési rendellenességek számát, és viselkedésproblémákat is okoz.
Ha drogproblémája van, keresse fel orvosát!
8. Hagyja abba a dohányzást!
A dohányzás fokozza a vetélés, a növekedési visszamaradás, a méhlepény-leválás, és a koraszülés kockázatát. Egyes kutatások arra is utalnak, hogy a dohányzás növeli annak a valószínűségét, hogy a gyermek nyúlszájjal vagy nyitott szájpadlással születik meg.
A terhesség alatti dohányzás fokozza a halva születés kockázatát, azok között a gyermekek között, akiknek édesanyja a terhesség ideje alatt dohányzott, magasabb a csecsemőhalandóság is. Minden egyes el nem szívott cigaretta növeli gyermeke esélyét arra, hogy egészségesen szülessen meg, és éljen. Ha nem sikerül egyedül leszoknia, kérjen segítséget orvosától!
A passzív dohányzás éppúgy veszélyes a megszületendő magzatra, ezért kerülje az olyan helyzeteket, melyekben cigarettafüstnek van kitéve.
9. Csökkentse koffeinfogyasztását!
A legtöbb szakértő egyetért ugyan abban, hogy napi egy-két csésze kávé elfogyasztása nem veszélyezteti a magzat egészségét, a túlzott koffeinfogyasztás viszont már fokozza a vetélés kockázatát, sőt egyes tanulmányok szerint a kis születési súly kockázatát is.
A koffein ezenkívül nem rendelkezik tápértékkel, sőt akár kalciumvesztést is előidézhet. Mivel ajzószer, azért megzavarhatja éjszakai nyugalmát, fejfájást és gyomorégést is okozhat.
Mindenképpen ajánlott tehát koffeinfogyasztását csökkenteni. Ha nem akar lemondani a kávé élvezetéről érdemes a koffeinmentes termékekre váltania. (Azt is szem előtt kell azonban tartania, hogy szinte minden koffeinmentes kávé vagy tea is tartalmaz egy kevés koffeint, nem is beszélve a koffeintartalmú szénsavas üdítőitalokról.)
10. Szabaduljon meg a káros környezeti hatásoktól!
Ha munkahelyén kemikáliákkal, nehézfémekkel érintkezik vagy sugárzás érheti, a legszerencsésebb, ha már terhességének tervezésekor elgondolkodik azon, hogy milyen változásokat tehet a káros hatások kiküszöbölése érdekében.
Azt is érdemes tudnia, hogy egyes tisztító-, rovarölő-, és oldószerek is veszélyesek lehetnek. Veszélyt jelent továbbá, ha az öreg vízvezetékekből ólom szivárog az ivóvízbe.
11. Menjen el fogorvoshoz!
Ne felejtkezzen el szájhigiéniáról sem! A terhesség alatti hormonális változások fogékonyabbá tehetik ugyanis a fogínybetegségekre. Ha hat hónapnál több idő telt el azóta, mióta utoljára fogorvosnál járt, mindenképpen menjen el fogorvoshoz egy ellenőrzésre!
12. Figyeljen oda lelki egészségére is!
Sok nő heves hangulati változásokat él át terhessége idején. Ha hangulatzavarai extrémek vagy akadályozzák Önt napi tevékenységeinek elvégzésében, lehet, hogy depresszió emészti. Ha több, mint két hete rossz a hangulata - vagy félelmeket él át - ossza meg ezeket az érzéseket orvosával, hogy professzionális segítségben részesülhessen. Arról is tájékoztassa orvosát, ha Ön családon belüli erőszak áldozata. A terhesség minden párkapcsolatot próba elé állít, és nem egyszer kiváltója a családon belüli erőszaknak, amely mind az Ön mind pedig a magzat egészségét veszélyeztetheti.

Teljes genetikai teszten átesett lombikbébik!

Az utóbbi években rohamosan fejlődnek azok a vizsgálatok, amelyek célja, hogy a mesterséges megtermékenyítés során még az embriók beültetése előtt kiszűrjék a túlságosan gyakorinak számító kromoszóma-rendellenességeket. A preimplantációs genetikai vizsgálatnak nevezett eljárás önmagában már nem új, de csak nemrég születtek meg az első olyan, egészséges újszülöttek, akiknél a petesejteknek már a teljes genetikai állományát is átvizsgálták.

Két anya is egészséges babáknak adott életet Németországban és Olaszországban egy olyan genetikai tesztet követően, ahol már a petesejtek teljes kromoszómakészletét átvizsgálták a belőlük létrehozott embriók beültetése előtt. Az egyik egy júniusban született ikerpár, a másik pedig egy szeptemberben született olasz baba. A lombikbébi-programban felhasznált petesejteknél előre kiszűrték, hogy a sejtek nem hordoznak-e a sikeres terhességet esetenként lehetetlenné tevő kromoszomális eltéréseket.


A módszer alkalmazását követően eddig még sosem születtek egészséges csecsemők, bár az eljárást már korábban is megpróbálták használni. Most is csak két anyánál végezték el a petesejtek előzetes genetikai szűrését, de Luca Gianaroli, a European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE) elnöke ennek ellenére is igen biztatónak nevezte az eredményeket. A következő lépés, hogy egy nagyobb klinikai vizsgálatban is igazolják majd a módszer valódi hatékonyságát - írja az ESHRE sajtóközleménye.
Az eljárással a remények szerint jelentősen meg lehetne emelni azoknak a terhességeknek az arányát, amelyek az embriók mesterséges beültetését követően alakulnak ki. Erre azért is lenne nagy szükség, mert a lombikprogramokban gyakran a 35 év feletti anyák vesznek részt, akiknél az életkor miatt már eleve magasabb a kromoszóma-rendellenességek meglétének esélye. Idén egyébként a mesterséges megtermékenyítés kifejlesztőjének, Robert G. Edwards professzornak ítélték oda az orvosi Nobel-díjat.


A módszer leírása
A petesejtek egész genetikai állományát vizsgáló, teljes sikerrel csak most először alkalmazott eljárás neve összehasonlító genomikai hibridizáció (Comparative Genomic Hybridisation; CGH). A módszer során a petesejt úgynevezett sarki testéből vesznek DNS-mintát a megtermékenyítés előtt, amelyet színesen világító (fluoreszcens) festékkel jelölnek meg (a sarki testben található az a 23 kromoszóma, amely a megtermékenyítés előtt távozik a petesejtből). Egy üveglapra felvitt, normális mennyiségű DNS-t tartalmazó minta segítségével megvizsgálják, hogy a petesejtben nincsenek-e hiányzó vagy felesleges kromoszómák. Ha az anyától levett petesejtek valamelyikében DNS-hiány mutatkozik, a festék piros színűvé válik, ha pedig felesleges DNS van jelen, a minta zöld színnel világít. Ha minden rendben van, akkor a teszten kizárólag sárga színű pontok jelennek meg.


Az Istenhegyi Géndiagnosztikai, Nőgyógyászati és Családtervezési Centrum 2010.decemberében indította el új oldalát, amely többek között a preimplantációs genetikai vizsgálatok hazai alkalmazási lehetőségeivel foglalkozik majd.

Vetélést okozó gyógynövények!

A terhesség alatt fokozottan kell ügyelned az étrendedre. Vitaminban gazdag, egészséges élelmiszereket kell fogyasztanod, azokat pedig, melyek árthatnak a babának, kerülnöd.
gyógynövények reneszánszukat élik ma, amikor egyre nagyobb az igény a természetesre, és egyre fontosabb az egészség megőrzése. A természet patikája valóban számos csodaszert kínál, ám többségük csak akkor hatékony, ha megfelelően alkalmazzák őket. Várandósként különösen fontos a gyógynövények ismerete, nem egy közülük ugyanis veszélyes is lehet.

Óvatosan a keverékekkel!
A méregtelenítő, a fogyókúrás és a görcsoldó teakeverékek kedveltek a magukra és az egészségükre valamit is adó nők körében, mivel a legtermészetesebb módon segítik elő a méreganyagoktól való szabadulást, és segítségükkel a gyógyszerek egy részének is búcsút inthetnek. Várandósként ezek azonban kerülendőek. A méregtelenítés önmagában sem javasolt, hiszen az anya szervezetéből kiürülő méreganyagok károsíthatják a magzatot. A vízhajtó teakeverékek szintén nem ajánlottak.

Tiltólistás gyógynövények
Ha a fentiektől eltérő hatású teakeveréket fogyasztanál, feltétlenül nézd meg, mit tartalmaz, néhány növény ugyanis önmagában is veszélyes a várandósokra nézve. Ilyen az orbáncfű, mely valóban jó a depresszió és az idegesség ellen, de spontán vetélést vagy koraszülést okozhat a méhizomra gyakorolt hatása miatt. Kíméletesebb megoldás a citromfű, ami szintén segít az ellazulásban.



Az orbáncfűhöz hasonlóan tilos a várandósság alatt a manapság ismét nagyon népszerű aloefogyasztása, ez ugyanis olyan anyagot tartalmaz, mely méhösszehúzódásokat idézhet elő, vetélést vagy koraszülést okozva. A szervezet só- és vízháztartását is felboríthatja, melynek következményeként szívritmus-zavarok, magas vérnyomás léphet fel. A közönséges borbolya is befolyásolja a méhizomzat működését, a boróka pedig közismert abortív hatásáról.

cickafark elsősorban gyulladáscsökkentő, görcsoldó hatása miatt kedvelt a nők körében,várandósként azonban mondj le róla, mert növeli a spontán vetélés esélyét. A gyógyhatásáról híres körömvirágot is kerüld hasonló okok miatt, és a galagonya is tiltólistán van.

Soha ne válogass magad!
A gyógynövényeket teljes mértékben nem kell mellőznöd a várandósság alatt, a biztonság kedvéért azonban soha ne válogass össze önmagad teakeveréket, és ne is fogyassz egy-egy növényt addig, amíg nem konzultáltál az orvosoddal. A cikkben felsorolt növényeken kívül még más fajták is jelenthetnek kockázatot, ezekről feltétlenül egyeztess fogyasztásuk, használatuk előtt szakemberrel!

Jobb a kedvem!

Nem voltam valami aktív a napokban,de mostmár jobb a kedvem. A Duphaston meghozta hatását a várt időpont előtt.Ma délután megjött. Még gyengén,de igen megjött 2 hét késéssel. Máskor annyira utált dolognak,most örülök! :-) Végre érzem ismét,hogy haladunk előre a mi kis babácskáink felé!!!! Mivel ez a a mai a 0. napnak számít,pénteken reggel kell csak mennem Szegedre vérvételre. Alig 38 óra múlva vérvétel,majd miután meglesz az eredmény egy vizsgálat és doktorbácsim kimondja a várva várt szót: KEZDHETÜNK!!!  Már hallom amikor mondja,vagy a szokásához híven megkérdezi: "Akkor kezdhetünk???"  Várom már a pénteket nagyon!!!!!

2011. február 21., hétfő

Rosszkedv!

Hétvégén nem volt kedvem írni,szinte ki sem keltem az ágyból.Bogi Baján volt,Csabi meg meccsekre járt. Egyedül voltam mint egy remete. A hangulatom a béka segge alatt,és még az idő sem kedvez a javulásnak. Szűrke odakinn minden egy pici napsütés sincs!!! :-(

2011. február 18., péntek

0 HCG, este fogorvos

Tegnap hívtama Kaálit délelőtt,de írni nem volt energiám mert egyfolytában fájt a fogam. A HCG az 0 így elkezdtem szedni a duphaston-t,így egy hét múlva megjön és mehetek újabb vérvételre. Majd akkor kiderül fogigátló jön vagy szuri.

A napon írtó szar volt a fogfályás miatt,este el is mentem dokihoz. Mivel itt nálunk épp egyik doki sem akart már fogadni(17 óra után) az egyik ismerős telefonálgatott párat és mehettem Halasra. Egy jópofa doki volt,igaz okozott fájdalmat,de túléltem itt vagyok! :-)  Egy fogat ideiglenesen betömött majd az utána lévőtől megszabadított. 30-on felül már lehet 1 foggal kevesebb!!! Másnak ilyenkor már csak itt ott van eredeti foga.Úgyhogy én még jól állok. :-) Na azért nem voltam ennyire vicces kedvemben tegnap,még ma is érzem és szerintem pár napig nem lesz olyan kellemes. Úgyérzem mintha egy nagy labda lenne a számban,remélem hamar elmúlik!!!!!

2011. február 16., szerda

1délután/2doki

Megjártuk Szegedet. Fél 2 előtt már ott voltam a Kaáliban ,de csak 3/4 3 körül tudtam bemenni a dokihoz.Persze számítottam rá,hogy nem megy pikk-pakk.Hisz ezt már jól tudom.akinek kicsit rossz volt a várakozás az Bogicám volt.De feltalálta magát. Sikerült a Klinikáról kikérnem az eredményeim,amik mind jók.Odaadtam lefénymásolni őket,és így már minden ott van a következő kezdéshez. :-)  A dokibá csinált UH-ot és talált egy cisztát amire azt mondta el fog tűnni nyugi és lehet ez miatt nem jött még meg.Tehát ez is lehet ok! a méhnyálkahártya az szép vastag,ezért csinált egy vérvételt. Néznek HCg értéket.Holnap kell érdeklődnöm 11-kor. Viszont írt fel gyógyszert (duphastont),ha a vérvétel eredménye negatív lenne. Ha az akkor el kell kezdenem szedni napi 2x1et belőle 8 napon át.Elvileg a 9-10. napon meg kell hogy jöjjön. Akkor ismét a már eltervezett 2.napon mennem kell vérvételre. Majd aztán kiderül hogyan tovább,long vagy short protokoll szerint indítunk. Holnapig ismét egy kis türelemmel kell lenni,de mindjárt alszom és gyorsan eltelik az éjszaka. :-)

A fogorvos nem volt meszze a Klinikától,gyalog alig 10 perc séta. Ott is várni kellett,de nem sokat. Majd felmentünk a rendelőbe és beültem a székbe. Vert a szívem rendesen!!!! Az én gondolt fogaimon kívül a doki talált mást is. ez így szokott lenni. 11 fogamat teszi rendbe,na nem kell mindjárt arra gondolni hogy mind rossz.Kicseréli a régi amalgán töméseket és a 4 bölcsességfogam barázdazárását megcsinálja.Tehát bölcs maradok,hisz ott maradnak a bölcsesség fogaim a helyükön! :-)) Maradtunk az altatásnál,hisz akkor egyszerre 1.5 óra alatt megtudja csinálni  mind. Az összeg amibe ez kerül 300.000Ft. Az altatás összege 65.000.- Akkor nem fogok érezni semmit,de utána biztos lesz jajgatás mikor már itthon leszek.Gondolom ad majd gyógyszert. De inkább egyszer fájjon,miután mind kész (egyszerre) mint sokszor ha egyesével csinálná és ráadásul akkor még hallani hallom mit csinál és mivel! A legfontosabb kész lesz mire belekezdünk a lombikba. Holnap hívom a pontos időpont miatt. Keddi nap lesz,vagy jövő hét vagy a következő! Egy kicsit azért félek tőle.

Egy kis félelem!

A mai napom is a "nemtudom" mi van dologgal kezdődött. Még mindig semmi a cickók érzékenysége megvan. Odafentről furcsa egy játékot űz velem valaki. :-( A késés bármitől lehet. Már nem sok van hátra délutánig,gyorsan elröpül majd az idő.És végre kiderül mi a helyzet. Azt hiszem most a Kaáli-s "randim" miatt jobban izgulok mint az utána következő fogdokis találkozóm miatt.
annyi mindenen átmentünk már az elmúlt 2 évben ,azthittem vége vannak már az örökös bizonytalanságoknak.De nincs,lehet nem is lesz soha. Szerintem a mi esetünkben és másoknál is akik lombikra járnak, nincs nyugalom.Kezdődik  a stimulációval mikor arra figyel az ember hogy igyon sokat nehogy túlstimu legyen, a beültetések alatt azért izgul az ember,hogy minden jól alakuljon,majd ha terhes lesz az ember akkor hiába az öröm  ismét megjelenik egy másfajta félsz! Hogy biztos minden rendben lesz a 9 hónap alatt?

Huhh, egy kicsit elkalandoztam. Izgulok,hogy mit mond a doki délután!

2011. február 15., kedd

Egy kis jó hír!

Hívtam Zádori dokibát és holnap mehetek fél2-re. Megnéz és megbeszéljük mi a helyzet.Akkor is kell mennem,ha megjön.Hisz már csúsztunk 1 hetet a fogigátlós indítással. Azt mondta az is lehet amint megjön, persze ha nincs csodabogyó a pocimban! (kicsi esély) elkezdjük a stimut fogigátló nélkül.Ez egy igen jó hír! De majd biztosat csak holnap délután tudok. Ha ott végeztünk megyünk a fogorvoshoz.azon is túl kellene esnem már, de eljutottam odáig,hogy időpontom van és megnézik mi a baj a fogammal. Remélem símán fog haladni innentől minden.

36.nap!!! és SEMMI

Ma sem  történt semmi,még mindig várok.A cickóimat most jobban érzem. DE - a teszt,így nem érzem hogy jelentene valamit.  Mostmár ismét eltelt egy délelőtt így ha meg is jön csak leghamarabb csütörtökön tudok vérvételre menni. Viszont ha estig sincs semmi akkor felhívom a dokit a Kaáliba és megkérem nézzen már rám holnap délután. Fogorvos előtt beiktatnék egy UH-ot. Ez már a 36.nap!

2011. február 14., hétfő

Fogdoki!

Szerda délutánra kaptam időpontot a fogdokihoz. Igaz a fogam már alig fáj.De rászántam magam és legalább a márciusi beültetésig megcsinálja. Most megnézi ,megbeszéljük az altatásos dolgot és mond egy árat. Ha minden jól megy 1-2 héten belül megcsinálja. Bogi is eljön velem,megbeszéltük ő is megmutatja a doktorbácsinak a fogait. Megkérdezte tőlem,hogy azért jön-e el velem,hogy legyen aki felpofozzon ha elájulok?! Mondtam csak nem ájulok el egy szimpla állapotfelmérés alatt. :-)
A doki honlapja: http://www.fogdoki.hu/ 

Még mindig semmi...

Nem értem én ezt a dolgot, a teszt - és mégsincs semmi.Lassan már 1 hete hogy szednem kellene a bogyókat. Na mindegy talán szerdán már mehetek reggel vérvételre.Ha holnap ilyenkorig semmi sem változik akkor ismét csúszunk 1 napot. Azért bízom a szerdában! :-) Hülye egy dolog, eddig mindig azt vártam,hogy ne jöjjön meg,most arra várok hogy igen mert akkor elkezdjük ismét, belevágunk újra!

2011. február 13., vasárnap

Semmi...

Még mindig semmi,még mindig várok! Kedden-szerdán reggel ébredéskor fájt a derekam,mint ahogy szokott mielőtt megjönne.De elmúlt és semmi ! Most :-( vagy :-). Erre mondjon már valamit valaki! 34.nap!!!

2011. február 12., szombat

Fogfájás és még mindig semmi

Tegnap óta fáj a fogam. Szőrnyű,annyira utálatos dolog ez a fogfájás. Mivel általában rosszul vagyok a fogorvosnál kerestem egy olyan helyet ahol altatásban megcsinálják ha valami gond van. Ha megyek Szegedre beiktatom a fogdokit is.A stimu előtt megcsinálnak mindent amit kell. Nem olcsó,de legalább nem hallom a fúrót és nem harapom le a doki ujjait. :-) A Szegedre menetelem még mindig csúszik,hisz semmi nem történt még. Pedig már ha minden jól megy akkor pár napja elkezdhettem volna a bogyókat. Most már jó lenne,ha mehetnék vérvételre.
Kop-kop lekopogom mintha nem érezném annyira a fogam,de azért veszek be valamit. Mivel a fájdalom küszöböm a béka feneke alatt van valahol!!!!

2011. február 10., csütörtök

Popeye-Kecskemét

Délután meglepetésként Kecskeméten voltunk Bogival a színházban.Popeye volt a darab.Ott volt Mártika-Livike,Zsani-Zsófia és mi.Ja és persze a többiek is akik a buszra felfértek. :-) Páholyból néztük az előadást.A 3 lány az első sorban.Nagyon élvezték! Nekem is tetszett. Attila(Pál Attila)is szerepelt ő épp egy kampóskezű kalózt alakított, hozva az ő jó formáját. Egy vadkerti kislány is játszott a darabban (Daróczi Dóra). Nagyon ügyes volt ő is.


Késés!

Úgy tűnik már csak a hétvégén megyek Szegedre.Régebben ha késett akkor a tesztek után loholtam.Most nem Most várom hogy megjöjjön ,mert mennék a vérvételre és várom,hogy elkezdhessem a bogyókat. Ehhez aztán kell a türelem. :-) A fórumon épp most olvastam már 3-an vagyunk márciusi beültetésre várakozók.  A március hónap hozza a tavaszt,az új élet reményét.Nyílnak a virágok,csiripelnek a madarak! Ez a mi hónapunk lesz,tudom!!!!

2011. február 8., kedd

Bogica fényképek és egy videó!



Fényképek

Gondoltam átnézem már a gépet, milyen képek is vannak fenn. Találtam egy jó pár képet,albumot amit ideje leporolgatni és átnézni! :-) Ezek a képek is előkerültek. Anyu 50. szülinapján készültek, 2 éve! Lassan napra pontosan 2 éve!!! Pedig mintha tegnap lett volna!!!!











Fánk!

Majdnem elfelejtettem,hogy ma Bogiéknál farsangi buli lesz a suliban! Ez még nem is lett volna akkora gáz,DE a fánkot én vállaltam,hogy készítek.Hiányzott volna,ha nem csinálok!!!! A lényeg,hogy eszembe jutott és nemsokára kezdem is csinálni.

Hozzávalók (30 db-hoz): 50 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő (50 dkg liszthez való), 1 evőkanál (barna) cukor, 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin, 3,25 dl langyos tej, 1 evőkanál folyékony édesítő, 2 tojás sárgája, a kisütéshez 1 liter olaj.

Elkészítés: A leszitált lisztet először az élesztővel, deci tejjel, evőkanálnyi cukorral keverjük össze, utána jön a maradék tej, tojások, olvasztott zsiradék és az édesítő. 5 perc dagasztás géppel, majd az első kelesztés (30-40 perc). Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, vizespohárral kiszúrjük, és még 20-30 percig letakarva pihentetjük. Az olajat felmelegítjük, és úgy tesszük bele a korongokat, hogy az asztalon levő felük kerüljön most felülre. Az edényben egyszerre csak pár fánkot süssünk, hogy férjenek a megdagadás után is. Csak enyhén gyöngyözzön az olaj, nehogy megégessük a tésztát! A végén lehet porcukorral is megszórni.

2011. február 7., hétfő

A héten Szeged!

A héten mennem kell vérvételre Szegedre,még csak a nap a bizonytalan.De remélem szerda vagy csütörtök lesz majd. A gyógyszer is ott van a polcon,minden nap szeme előtt van. Jó lenne már elkezdeni a bogyókat,hisz akkor ismét lépünk előrébb és ismét közelebb kerülünk a célhoz!!! A cél pedig,hogy hamarosan ott legyenek a picurkáim a pocakomban. Az idei karácsonyt már velük szeretnénk ünnepelni!!!!

2011. február 5., szombat

Könyvek

Ma Kecskeméten voltunk csavarogni,barátnőm és 3 gyerkőcével. A Malomban voltunk,szinte csak nézelődtünk,de nagyon jó volt. A két kisebbik gyerkőc(ikrek-1 lány,1 fiú) a játékboltban lepakoltak szinte mindent. De túléltük. Nem tudom most miért,de annyira jó érzés volt a Domi buksijára puszikat nyomni(persze máskor is puszitengerben úsztak)! De most valamiért más volt.Minden egyes puszinál megnyugodtam. Pedig nem is én kaptam,hanem én adtam. Na mindegy,jól éreztem magam!!!!

Vettem két szép könyvet és egy öröknaptárt aminek minden napján egy aranyos kép van pici babákról!
Nagyon aranyos idézetekkel van tele mindkét könyv és a képek csodásak bennük!

2011. február 3., csütörtök

Megjöttem itt vagyok...

Megjöttem itt vagyok, éppen körülnézek, S egy ismerős szempárt megismerni vélek. 
Hívogató élmény, érzem, hogy közeleg, Segítsetek kérlek hadd menjek közelebb. 
S egy halk szavú asszony meghallván a vágyam, Apa pocakjára odafektet lágyan. 
Hogy míg átöleli piciny hasonmását, boldogan hallgassam szíve dalolását. 
Meleg tenyerével símogatja bőrőm, ha elszenderednék, most Ő lenne az őrőm. 
Megpihen a test és ünnepel a lélek, Gondolatban Anya festett ilyen képet. 
Olyan jó így együtt feküdni az ágyban, Mama pocakjában ilyen álmot láttam. 
Békés biztonságban indul földi létem, Hálásan köszönöm csendes születésem.

Egy gyermek kérdései

Egy gyermek kérdései 

Egyszer egy gyermek megszületni készült, és így szólt az 
Istenhez: 
-Azt beszélik holnap leküldesz a Földre, de hogyan fogok ott 
élni. hisz kicsi és védtelen vagyok? Isten azt válaszolta: 
-A sok angyal közül kiválasztottam neked egyet, aki várni fog téged és vigyázni fog rád. 
-De itt a Mennyországban nem csinálok mást, csak énekelek és mosolygok. Erre van szükségem, hogy boldog lehessek-mondta a gyermek. Isten így felelt: 
-Az angyalod mindennap fog énekelni neked. Érezni fogod a 
szeretetét és boldog leszel. 
-És hogyan fogom megérteni az embereket, ha nem értem a 
nyelvüket? -kérdezte a gyermek. 
-Az könnyű! Az angyalod meg fogja tanítani a legszebb és 
legédesebb szavakat, amiket valaha is hallani fogsz és az 
angyalod türelemmel és gondossággal meg fog tanítani 
beszélni. -válaszolta az Isten. 
A gyermek felnézett Istenre és így szólt. 
-És mit fogok tenni ha veled akarok beszélni? 
Isten rámosolygott a kisdedre és azt mondta. 
-Az angyalod össze fogja tenni a kezeidet és megtanít imádkozni. 
A gyermek kissé szomorúan folytatta: 
-Úgy hallottam, hogy a Földön rossz emberek is vannak. Ki fog engem megvédeni tőlük? 
Az Isten megölelte a gyermeket és azt válaszolta: 
-Az angyalod óvni fog téged akkor is, ha az élete 
kockáztatásával jár. 
A gyermek elszontyolodva nézett maga elé és így szólt: 
-De mindig bánatos leszek, mert nem láthatlak téged. 
Isten megint megölelte a gyermeket: 
-Az angyalod mindig beszélni fog neked rólam és meg fogja 
mutatni, hogyan juthatsz vissza hozzám, habár én mindig 
melletted leszek. 
Ekkor, bár nagy békesség volt a Mennyben, már hallani lehetett a földi hangokat. A gyermek sietve kérdezte : 
-Istenem, ha most mennem kell, kérlek áruld el az angyalom nevét! 
És akkor Isten így válaszolt: 
-Az angyalod neve nem fontos. Egyszerűen így fogod 
hívni: ÉDESANYA!

Baby A---- Baby B

Egy ilyen képet én is szeretnék majd csinálni a közeljövőben! :-)

Mikor jössz már? 
Te kis Drága! 
Anyukádnak virágszála! 
Apukáddal éveket vártunk, 
hogy karunkban tarthassuk , 
a mi virágszálunk!

Késelés Nottinghamben


A lentebb bemásolt cikk fogadott tegnap délelőtt az origo  oldalán! Első olvasatra megmondom az igazat ideges lettem,de aztán telefonáltam párat. Mivel öcsém nem vette fel a telefont,és már pár napja nem jelentkezett,végül beszéltem a kinti konzullal.  Persze amiért ideges lettem,az az hogy öcsi is ott van,hely és kor is stimmel. Szóval telefon nem felvétele és ezek az adatok miatt megvolt az ok az aggodalomra.Persze sok magyar férfi szaladgálhat Nottingham-ban 28 évesen.És máskor is volt,hogy hetekig nem jelentkezett az én drága öcsém!!!! De mégis ,az ördög azt szokták mondani nem alszik.Szóval sikerült a konzullal beszélnem aki megnyugtatott,hogy nem ő az.Igaz ő nevet nem mondhat,de ha én mondok akkor tudja mondani,hogy ő az vagy nem. Szerencsére azt mondta nem ő az!!!!!  Anyunak nem is akartam ezt mondani,főleg hogy kiderült nincs gond.De mégis megtudta,hisz a családban más is olvas híreket. Még ma is idegeskedik,mivel még mindig nem lehet elérni az öcsém. ANYUKÁM itt is mondom nyugi nem ő az ,majd jelentkezik!!!!!!  Ha most itt lenne jól fenéken kellene rúgni!!! Azért van már telefon és internet,hogy ekkora távolság mellett is lehessen tartani a kapcsolatot azzal akit szeretünk. A cikk ami miatt minden idegeskedés volt,van!!!!!!

" Kilyukadt tüdővel szállítottak kórházba egy 28 éves magyar férfit Angliában, a Nottingham külvárosának számító Beestonban - írja a BBC. A férfit vasárnap támadták meg, és többször megszúrták.
A sérültet a Queen's Medical Centre nevű helyi kórházba szállították, az orvosok szerint stabil az állapota. A rendőrség két embert - egy 29 és egy 31 éves férfit - őrizetbe vett a támadás miatt, majd feltételesen szabadlábra helyezte őket.
A Nottinghamshire-i rendőrség a honlapján tanúkat keres. A közlemény szerint a támadás hajnali négykor, a Myrtle Grove-on történt. Az ügyben nyomozó őrmester, Auslin Duggins "súlyos támadásnak" minősítette az esetet, és szemtanúk jelentkezését kérte."

Amit addig nem tudsz, amíg nincs gyermeked…

Egy kicsit hosszú,DE megéri elolvasni!!! :-)


Az első 6 hónap 

- Az a hatalmas méretű fej, amit szülés után egyfolytában 
nézel, hát az tényleg átfért azon a kis lyukon, amibe addig azt a 
pirinyó tampont dugdostad. 

- a lefejt tej becsesebb, mint egy 200 éves bor. 

- úgy tűnik, az egész nap egy végtelen szoptatás. 

- napi 4-5 óra alvással is lehet élni. 

- ha választhatsz a szex és az alvás között, az utóbbira fogsz 
szavazni. 

- egy kisbabából valamelyik nyíláson mindig folyik valami. 

- a séta csak neked séta, ő ebből semmit nem vesz észre. 

- elindulni otthonról egy 2 órás procedúra. 

- ha eddig nem kötötted be a biztonsági öved, ezentúl befogod. 

- baromi nehéz a babahordozót cipelni, gyerekkel együtt. 

- minden babazokninak szűk a szára és bevág. 

- a legszebb ruha is csak 1x kerül sorra, azután kinövi. 

- aki a fürdetőkrémet kitalálta, azt lapáttal vernéd agyon. 

- Az egész terhesség alatt azt várod, hogy végre megint hason 
alhass. Szülés után a 2 irgalmatlan méretű melled miatt 
ez továbbra is csak ábránd marad... 

- már nem szereted a vendégeket. 

- sírsz, ha az alvó gyereked nézed. 

- sírsz, ha valaki hangosabban szól hozzád vagy ingerültebb 
veled. 

- sárkány leszel, mindenért cseszteted a férjed. 

- egész nap várod, hogy este legyen és a gyerek aludjon, 
reggel meg azt várod, hogy mikor kel fel végre. 

- ha elszabadulsz otthonról pár órára, amit addig alig vártál, 
akkor egész távolléted alatt otthon jár az eszed. 

- a férjed túl csinos, túl szexi és minden nő biztosan őt 
akarja. 

- akik eddig hívogattak a szülés előtt, hogy "egyben vagy 
még?", na azok mostantól nem fognak. A napok múlásával, már 
senki nem fog hívni, csak a család. 

- a nagyszülők azt hiszik, nekik szülted a gyereket. 

- kiderül, hogy mindenki tehéntejet ivott 2 hónaposan régebben. 

- kiderül, hogy anyád nem tud semmit a babákról (már). 

- anyósod még annyit sem. 

- fél óra bohóckodás és cigánykerekezés után egy 2 mp-es 
mosoly teljesen reális egy babától. 

- a digitális mérleg egy szar, csak arra találták ki, hogy 
idegesítsen. 

- amelyik ruha lábközt nem pattentos, az a gyerek emelésekor a 
nyakában gyűlik össze. 

- a híg fos a legjobb pelenkában is utat vág a hátközépig. 

- van 70 dekás teli pelenka!! 

- a zenélő forgó a kiságy felett nagyon kevés ideig forog 1 
felhúzással, sajnos. 

- a mélyhűtőben már csak a fagyasztott anyatejnek van 
hely, kajának nincs. 

- egész nap otthon vagy, mégsincs este meleg vacsora és 
kupi is van pluszban. És még fáradt is vagy. 

- a melltartóidat sárkányeregetésre is használhatod. 

- zuhanyzáskor meg kell emelned a melleidet, hogy alatta is 
megmosd. 

- a hátközépig fosás mindig akkor jön el, amikor sorra 
kerülsz a dokinál és le kell vetkőztetned a vizsgálathoz. 

- a babagondozással kapcsolatban nincs egyetlen téma sem, 
amiről ne adna teljesen eltérő tanácsokat a védőnő, az orvos és az 
anyád. 



6-12 hónap között 

- ha a gyerek elalszik végre, akkor a postás csenget. 
De 2x!! 

-a törlőkendő Pont akkor fogy ki, amikor a babád nyakig 
kakis, és a vízszolgáltatás előreláthatólag!!! 14 óráig szünetel. 

- bármit próbálsz hozzátáplálás címszóval, az öklendezve jön ki 
belőle. 

- a főzelék SEMMIVEL nem jön ki a ruhából és textilpelenkából. 

- 3 kanál lenyelt kaja után képes fél üvegnyit visszahányni, és 
még 3x lebukni magát napközben. 

- napi 4x átöltöztetni nem is sok. 

- Az egész szobát betakaró játszószőnyeg is kicsi. 

- a hányás mindig a kimenőbe felöltöztetés és az autós 
hordozóba betevés UTÁN következik! 

- 1 óra cipelés után egy 6 kilós baba is 20 kilósnak tűnik. 

- a legjobb játék a pillepalack. Minden más pénzkidobás. 

- Az is befér egy baba szájába, amiről azt hiszed, egy 
reklámszatyorba sem férne bele. 

- mindenen a bevarró címke a legérdekesebb. 

- minden fájdalom és baj emelés hatására elmúlik. 

- ha eddig nem volt kutyád, most van. 2 méternél nem 
távolodik el jobban és még a WC-re is követ négykézláb. 

- amíg a gyerek iszik a cumisüvegből, már lila fejjel és 
lélegzet visszatartva nézve őt, rá kell döbbenned, hogy ő tovább 
bírja egy levegővel, mint te. 

- térd magasságig minden kéznyomatos és nyálas a lakásban. 

- 1 fog arra elég, hogy piercinget lyukasszon a mellbimbódba és 
átharapja a nyaki ütőered. 

- ha valamivel 1 órán át pepecselsz, főzöl, minden edény koszos, 
turmixgép úszik, na akkor nem fogja megenni. 

- a baba nem nyeli le a szájában lévő falatot egészen addig, amíg veled szemben ülve el nem tüsszenti magát. 

- a baba nem ismeri a türelem szót! (sem) 

- amikor leülsz mellé a földre, ő ügyesen feláll beléd 
kapaszkodva, de tuti a mellbimbód a fogódzó. 

- a körömvágást altatásban kéne végezni!! Olyan, mint futó 
vadra lőni... 

- a tépőzáras cipő 3 mp-ig van a lábán. 

- miközben eteted, mindenki rajtad röhög, aki lát, mert te is 
nyitod és csukod a szádat, néha le is nyalod körbe a nem 
létező maszatot. 

- a baba leszarja, hogy hétvége van, akkor sem alszik tovább. 

- fel sem tűnik, ha kicsit hányásos a pólód. 

- van, hogy 4 napig ki sem bontod a lófarokból a hajad. 
Kelsz és fekszel vele. 

- rájössz, hogy a mikróba tett babakajás üvegből 40mp után 
kirobban az egész főzelék és mindent beterít. 

- az etetőtálcára csöppent főzelék sorsa a tenyérrel 
szétcsapkodás, ha nem vagy elég gyors a papírtörlővel. 

- elnyúlni egy nagy kád habos vízben, arcpakolással, 
gyertyákkal körbe véve, egy pohár itallal. Na ez innentől csak ábránd marad. 

- ha 1 szál hajad kilóg a copfból, akkor azt megtalálja és szép 
lassan kitépi. 

- ha megvetted a méregdrága játszószőnyeget lelógó 
cuccokkal, az elektromos hintát, a bébikompot, a babataxit, a félsátor áll a nappaliban, a felfújt kismedence is teli játékkal a szoba közepén, a járóka felállítva, a babakocsi a folyosón, és éjjel minimum 1 labdán átesel a 7-ből. . . akkor rájössz, hogy kiszorítottak a kecódból. 

- ha eddig fújjoltál egy nyáladzó kutya láttán, akkor még nem 
tudod, milyen, ha megpuszil a csorgó nyálú gyereked. 

- bármilyen földre ejtett morzsa vagy kajamaradék a szájában 
köt ki. 

- többé nem kell mosni a papucsod talpát, van, aki tisztára 
nyalja. 

- nem csak a saját lábujját tudja és fogja a szájába venni. 

- a nagyszülőkhöz érkezve te már a kocsiban láthatatlanná 
válsz számukra. 

- lehet égnek álló seggel aludni!!! 

- vendégségben is képes pólón és melltartón át bekapni a 
bimbódat. 

- nem csak anya haját jó szálanként húzgálni, ott van apa 
mellkasszőre is. 

- igenis meg lehet enni egy 3 fogásos vacsorát 4,5 perc alatt. 

- csak addig néz a fényképezőbe, amíg nem nyúlsz az exponálás 
gombhoz. 32 képből 1 sikeres. 

- vetkőzni öröm, öltözni kín. 

- a köldökpiercing képes 5 centit nyúlni. . . 

- a " de én ezt így csináltam " mondat egy idő után kiváltja 
belőled a nagyigyilkos indulatokat 

- ha bevásárlás után cipekedsz az emeletre, karodon gyerek, 
töködön is csomag lóg, akkor leejti a cumiját. 

- a spejz úgy néz ki, mint egy bébiétel depó. 



1 év után 

- még mindig túl jóképű a férjed, túl jó szaga van az új 
parfümjétől, és biztos mindenki csak őt akarja. Pár 
féltékenységi jelenet, és totál hülyét csinálsz magadból. És ez még nem a vég, csak 1 éve vagy otthon. Lesz ez még rosszabb is. 

- már nem zavar a kupi a lakásban, képes vagy nyugodtan ülni a 
szarkupac tetején, lábad alatt egy halom mosott és beszedett 
ruha, amit a gyerek elért az ágyon, és leszórt a földre. Oldalt 
egy pár üres flakon, amit kiszedett a kukából és odavitt neked a 
nappaliba. 
A konyhát beborítják a műanyag edények és fakanalak, amiket a 
szekrénybe beülve kihajigált. Esély nincs visszatenni, minek 
arra az 5 percre. 

- a gyereked már 12 hós, csodásan feléri az asztalt. Igaz, nem 
látja mit ér el, de érzi, hogy valami húzhatót talált. Így 
szabadulsz meg az anyóstól kapott törékeny, de "csodálatos" 
lakásdíszektől, vázáktól, tálaktól, kaspóktól. 

- eljött a fosztásidő. Minden, ami olyan anyagból van, ami 
kitartó munkával kikezdhető, és a szöszöket húzkodva kitéphető, az elkezd szétjönni. Ilyen pl. a padlószőnyeg, tapéta, a kutya 
bundája. (Ez utóbbi elég sokat nyüszít közben). 

- eljött a nagy zajok ideje is. A földhöz csapkodás hangja már 
semmi ahhoz képest, amit a fakanál kiad, ha a konvektoron 
húzkodja végig. Mindezt fülig érő szájjal. 

- az etetőszék kitűnően tolható a kövön, még a 20. kör után is érdekes elfoglaltság. Már akinek.... 

- nem hitted volna, hogy áhítattal fogod várni a napot, amikor 
először nézel meg egy teljes filmet. Az, hogy moziba is lehet 
menni, a vágyak netovábbja. 

- eseményszámba megy, ha a fodrászig eljutsz és levágatod a 
hajadat. 

- megtanulsz nyitott ajtóval szarni úgy, hogy közben valaki áll 
veled szemben és mereven néz téged. 

- az ujjbecsípés 10. alkalom után sem riasztja vissza a 
fiókhúzogatástól. 

- a kutyát megtaníthatod, hogy ne nyúljon a gyerek 
játékaihoz, de a gyerek a kutya jutalomfalatját fogja a legjobb ízűen 
rágcsálni. 

- az idő múlásával egyre nagyobbak a lakásban a káresemények. 

- mindenhonnan csak le- és kipakolni izgalmas. 

- a homokozó lapáttal igenis ki lehet ütni egy ember szemét. 

- a Hull a pelyhes szép dal, de a 200-adik alkalommal már a 
Mikulás k. anyját. Még jó, hogy kivehető az elem a játékból. 

- rájössz, hogy finom a pötidanon (Danonino). 

- a melegítőnaci a leggyakrabban használt ruhadarabod. 

- úgy érzed, évek óta papucsban jársz. 

- ha alszik, nem tudsz csörömpölni a mosogatógéppel, ha fent 
van, akkor meg tőle nem tudsz belepakolni. 

- a lakás növényállományát tekintve úgy érzed, a gyereked sosem 
lesz természetbarát. 

- a nagyszülők gyakran ismételt mondata: "Én adnék neked, 
de az anyád nem engedi." 

- ha hosszú levelet írsz, a modem zsinórja lesz a legérdekesebb 
húzható játék. 

- nyaraláskor csak a hátad barnul le, ahogy derékszögben 
futkosol a parton a gyerek után. 

- a gyereket nem érdekli, hogy 9600 forintot adtál ki egy 18-as 
cipőért. 

- mire 1 éves lesz, jobb bicepszed van, mint annak, aki évek óta 
gyúr rá. 

- a legjobb haverjaid dobot, trombitát, szintetizátort és 
gitárt vesznek neki az első szülinapjára. Esetleg géppuskát. 
Persze nekik még nincs gyerekük. 

- mindennek jó hangja van, ha elég magasról ejtik le. 

-a leejtett játékot mindig visszaadja a földről egy hülye. 

- a kutyának a legérdekesebb része a lihegő nyelv. Pláne akkor 
érdekes, ha elkezdi húzni és a kutya fura hangot ad ki. 

- ahová a feje befér egy gyereknek, oda be fog jutni. 

- minden általunk használt bevásárlókocsi lánca és tolókarja 
tiszta a vásárlás végére. 



A későbbiek folyamán 

- a tapadókorongos puskával legjobb a tv-re és apa homlokára 
lőni. 
Mindkét helyen ott marad. 

- ha maszatos a gyerek szája, és nyúlnál felé a tömött 
buszmegállóban, az a kezeit a feje fölé rántva jajveszékel, 
hogy anya ne üss meg. . . mindezt úgy, hogy soha egy taslit sem 
kapott. 

- csak akkor hagyd abba a telefonálást, ha a gyerek esését 
látva a vér is folyik. 

- le lehet dobni a csillárt egy párnával. 

- a legjobb móka a sütőbe bemászni. 

- márpedig a pókember jelmezben kell bölcsibe menni 3 napon 
át. És fürödni is abban kell!! 

- egyedül menni 2 gyerekkel a közértbe: mindkettő a 
bevásárlókocsi ülésében akar utazni. 

- a parkolóban, amíg az egyiket kiveszed és átmész a másik 
oldalra, hogy kiszedjed a másikat is a gyerekülésből, a már szabad 
gyerek eltűnik az autók közt. 

- mielőtt a kasszához mész, pakold ki az óvszereket, a 
konzervnyitót, a műanyag vájlingot, az Action Man babát, a 
kisautókat egy félreeső helyen, meg mindazt, amit nem te 
tettél a kosárba. 

- 2 gyerek a kosárban olyan, mint 2 polip. Amit a karjuk 
elér, azt megragadják. 

- eddig nem hitted volna, hogy egyszer valaki a szemedbe 
nézve fog, tág orrcimpákkal, nagyokat nyögve szarni, fátyolos tekintettel. 
Mindezt szégyenérzet nélkül. 

- nem tudod megmondani, mikor volt utoljára leengedve a hajad. 

-2 év után azon gondolkodsz, hol az emberi türelem határa. 

SZÓVAL, JÓL GONDOLD MEG, BIZTOS HOGY AKARSZ GYEREKET???!!! 

Majd miután végiggondoltad, rájössz! Igen, ezért érdemes élni! :)