2011. március 3., csütörtök

A párkapcsolat

Az örökké tartó szerelem ideája

Az a fajta párkapcsolat, amelyről a lányregények írnak, s amelyeken sokan felnövünk, és meseszerű álmokat szövünk a jövőnkről - nem létezik. Illetve az csak az álmainkban, vágyainkban létezik. A tökéletes párkapcsolat. De be kell látnunk, hogy amint nincs tökéletes ember, úgy nem lehet tökéletes kapcsolat sem. Teljes kapcsolat, amely minden álmunkat megvalósítja, nincs. Valami mindig hibádzik. Mégsem elégszünk meg kevesebbel, mint a mindenséggel, párunkat a tökéletes partnernek érezzük.


A párkapcsolatban való együttélésnek számtalan módja van. De bármelyik módon gyakoroljuk is az együttélést, a legfontosabbnak tartom a párkapcsolat folyamatában a közös fejlődést, a közös szárnyon való repülést.

És ha a szerelem elmúlik? A párkapcsolat kihívásai

Sohasem láttam még örökké tartó szerelmet. Talán létezik… De a hétköznapokban azt tapasztaltam, hogy a szerelem elmúlik, és jó esetben a helyére lép a szeretet, egymás tisztelete, megbecsülése, a kompromisszumok vállalása, az egymásért és a gyermekekért vállalt gazdasági közösség.


A szerelem azonban talán sokáig megőrizhető, ha a szerelmesek nincsenek összepréselődve a szürke hétköznapokban, ha van elég személyes terük és elég levegőjük, ha szabadságot tudnak és mernek adni a másiknak, ha meg tudnak újulni egymás számára erőlködés nélkül. Amikor nem elvesznek egymástól, hanem hozzátesznek a közös léthez, és elfogadják egymás igényeit és korlátait.

Eltérő ütemű fejlődés a párkapcsolat folyamatában

A párkapcsolat, a házasság megromlásának legfőbb okát abban látom, amikor két ember egymástól lényegesen eltérő ütemben fejlődik. Az tagadhatatlan, hogy minden változik körülöttünk, és mi magunk is folyamatosan változunk. Fogantatásunk pillanatától a halálunk bekövetkeztéig (és ki tudja, utána mi történik), folyamatosan változunk. Változik a testünk, a lelkünk, a szellemünk. Egész életünkben haladunk egy úton, a saját utunkon, és sok-sok ember halad velünk párhuzamos úton, vagy keresztezi a mi utunkat.

Sikeres párkapcsolat: sikeres konfliktus kezelés

A konfliktus nagyszerű lehetőség arra, hogy jobban megismerjük magunkat, hogy megtapasztaljuk igazi énünket a különböző szituációkban. A visszajelzéseknek örülni kell, hiszen az nem a személyünk elleni támadás, vagy a szabadságunk korlátozása.

Két szabad lelkű ember élete elképzelhetetlen konfliktusok nélkül. Ha még sincs soha konfliktus, az azt jelenti, hogy a pár egyik fele feladta az egyéniségét.

Senkinek sincs a kezében az a kulcs, amely a hosszantartó boldogság és párkapcsolat kapuját nyitja. De vannak utak, amelyek a tartós, boldog, harmonikus párkapcsolat felé vezetnek. Igaz, ezeken az utakon sok-sok ismeretet kell elsajátítani, sokszor kell eredményesen vizsgázni, ezer csapdát kell elkerülni, s ha már csapdába estünk, meg kell találni a kiutat, s lehet, hogy meg kell küzdenünk a szürke hétköznapokkal, a zöld szemű szörnnyel, vagy a hétfejű sárkánnyal is.


Nincsenek megjegyzések: