2011. augusztus 31., szerda

24.terhességi hét

A 24. hét után született babáknak már van esélyük a túlélésre, még ha nagy is a károsodások kockázata. Ebben az időszakban már intenzíven érezhetők a magzat mozgásai is.

A rúgásokkal a magzat egy igen fontos reflexet gyakorol: amint lába hozzáér a méh falához, elrúgja magát. Ennek a reflexnek az evolúció korábbi szakaszaiban nagy jelentősége volt, biztosította, hogy a megszületés után az újszülött képes legyen felmászni az anya hasáról az emlőkhöz.
A baba érzékeli az anya bioritmusát, azonban ilyenkor az még nem esik egybe a sajátjával. Már csuklani is szokott.

A mama szervezete

A méh legmagasabb pontja (az ún. fundus) már a köldök felett tapintható, emiatt sok kismama tapasztal teltségérzést. Ez csökkenthető, ha gyakrabban fogyaszt kisebb mennyiségű táplálékot. Kínzó székrekedés is jelentkezhet, ez sok folyadék és sok rostdús táplálék fogyasztásával kezelhető. A nem terhes állapotban szedett hashajtók nem javasolhatók, mivel ezek közül egyesek alhasi vérbőséget okozhatnak.

Vizsgálatok

A 24. hét környékén végzik a terhességi cukorbetegség szűrését. Ennek egyik formája az ún. próbareggeli. Ilyenkor éhgyomorra kell elfogyasztani meghatározott összetételű reggelit, ezt követően értékelik a vércukorszintet.
A kismama ebben az időszakban számíthat újabb vérvizsgálatra is, amellyel azt ellenőrzik, hogy nem alakult-e ki vérszegénység.
A próbareggeli kóros eredménye esetén (illetve sokhelyütt ehelyett) végzik a terheléses vércukorvizsgálatot. Ennek során szintén éhgyomorra kell elfogyasztani egy pontosan meghatározott összetételű cukoroldatot, majd vérvétellel ellenőrzik a vércukorszint emelkedését. Kórosan magas eredmény diétát, esetleg inzulinkezelést indokol.



A bébi nem lopja a napot és csücsül odabent(pontosabban a hólyagodon), hanem keményen dolgozik a méhen kívüli életének feltételein – fejleszti a tüdejét és gyarapszik.
Fontos mozzanatok a héten:
A dolgok kezdenek kissé szűkössé válni a jó öreg méhben, ahogy a baba nő és nő. A bordáid valószínűleg odaszegeződnek a jó régi helyükre, amikor átmenetileg nincsenek praclik közöttük.

A babád fülei már teljesen funkcionálnak. Ezt lehet, már te is érezted, egy-egy mozdulat, hang által kiváltott rugdosásnak köszönhetően. A méhen belül érzi a szíved dobbanásait, a levegő ki és beáramlásának a hangjait, a gyomrod korgását, azt, hogy a párod megígérte,hogy elszalad két sajtos hamburgerért, és azt is, hogy amikor végül megérkezik velük, és Te számon kéred, hol a SÍP-ban járt már.. Szóval figylej rá, mit beszélsz!

Ha mindig azt mondtad, nincs időd olvasni, akkor is azt ajánluk, még most ragadj meg egy érdekes könyvet és kezd el kényelmes (na jó, a lehetőségekhez képest kényyelmes) estéken olvasgatni, mert ha már babád lesz, a mesekönyvekre fog korlátozódni ez a szórakozás a számodra egy jó ideig.

Nincsenek megjegyzések: