Vas
A vas a szervezet egyik legfontosabb nyomeleme, a hemoglobin alkotórésze. A koffein gátolja a vas felszívódását - ezért sem ajánlott sok kávét, teát, csokoládét, kólát fogyasztani.
A vashiányra utaló tünetek lehetnek: száraz, repedezett bőr, töredezett haj, köröm, gyomor- és bélrendszeri zavarok, berepedések a szájzugban.
Kalcium
A kalcium - ezt tudjuk - tk. a megfelelő csontszerkezet kialakításáért felelős.
Olvashatjuk, hogy a terhesség előtt már illik elkezdeni valamilyen magzatvédő vitamin szedését (több is van a piacon...) Viszont a kalciumot a magzatvédő vitaminok általában nem tartalmazzák nagy mennyiségben. Ráadásul a túl sok fehérje, zsír, a foszfor /nasik, üdítők stb./ akadályozzák a kalcium felszívódását.
Szelén
Ezt az ásványi anyagot táplálkozási szakértők szerint ajánlatos inkább természetes formában - élelmiszerekkel - magunkhoz venni. /Nem tanácsos étrendkiegészítőként tartósan szedni, hajhullást, a körmök törékenységét, fogromlást, bőrgyulladást, kellemetlen testszagot, sőt: lázat, máj- és vesezavarokat okozhat!/
Fehérje
Egy egészséges nő számára 800 mg/nap, egy gyermeket váró anya számára 1200mg/nap mennyiség lesz javasolt. Fehérjeforrások a tej, és a tejtermékek, húsok, stb. Azt kell célozni, hogy állati és növényi fehérjeforrások egyenlő arányban legyenek jelen a táplálékban.
Zöldségek és gyümölcsök
Az étrend nagy részét a zöldségek és a gyümölcsök alkossák.
A zöldségek - gyümölcsök fontos C-vitamin források. Tartalmaznak folsavat, cukrot, keményítőt, rostokat, ásványi anyagokat és vitaminokat.
Tej és tejtermékek
A tejtermékek a szervezetet proteinnel és könnyen felszívódó kalciummal látják el.
Fontos forrásai a B2 és a B12, A- és D-vitaminnak is.
Hús, hal, protein tartalmú ételek
Proteinforrást biztosító élelmiszerek a sovány húsok, hal, tojás. A vegetáriánusoknak a mogyoró, dió, borsó, bab, lencse kínálja a proteint. / A magzatnak szüksége lesz az aminosavból készült proteinre, hogy felépítse minden sejtjét, szövetét és szervét. A proteint tartalmazó ételek vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdagok./
Zsír, cukor
A magas zsír- és cukortartalmú ételeket csökkentsük! /Az egészséges táplálkozáshoz elegendő napi 70 gr zsiradék!/ Az "egészséges" adagra viszont szükségünk van: a zsír A, D, E és K-vitamint hordoz, melyek az idegrendszer kiegyensúlyozott működését segítik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése