2012. június 11., hétfő

Amnesztia helyett nyelvi vizsga---ha nincs a kezedben a diploma


Amnesztia helyett intézményi nyelvi vizsga

A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 107.§ (2) bekezdése szerint:
"Ha a felsőoktatási intézmény szervezeti és működési szabályzata így rendelkezik, az oklevél, illetve a bizonyítvány megszerzéséhez előírt általános nyelvvizsga-követelmény teljesítése alól mentesülnek azok a hallgatók, akik a sikeres záróvizsga napjától számított három éven belül nem mutatták be a felsőoktatási intézménynek az általános nyelvvizsgát igazoló okiratot és az oklevél, illetve a bizonyítvány megszerzéséhez előírt általános nyelvvizsga-követelmény teljesítése helyett a felsőoktatási intézmény által szervezett külön nyelvi vizsgát tesznek.”

A nyelvvizsga alóli mentesség a gazdálkodási és menedzsment alapképzésen, és idegennyelvi kommunikátor felsőfokú szakképzésen záróvizsgázott hallgatókra nem vonatkozik, mivel ezeken a szakokon a képzési követelmények nem általános, hanem szakmai nyelvvizsgát írnak elő. 

A törvénynek ez a §-a 2012. szeptember 1-jén lép hatályba, így az első vizsgák szervezésére 2012 szeptemberétől kerülhet sor. 

2012-ben azok a volt hallgatók tehetnek az Eötvös József Főiskolán nyelvi vizsgát, akik 2009. júniusban  vagy azt megelőzően záróvizsgáztak.

Az Eötvös József Főiskolán a belső nyelvi vizsgák szabályzatának kidolgozása folyamatban van. Az érintett hallgatók a szabályzatról a későbbiekben e honlapon tájékozódhatnak. Várhatóan a nyár folyamán  vizsgafelkészítő tanfolyamokat szervezünk, melyről szintén e honlapon adunk tájékoztatást, illetve értesítjük volt hallgatóinkat.

Nincsenek megjegyzések: