2010. augusztus 24., kedd

Néhány mondatban a fel nem tett kérdésekre lombikkal kapcsolatban!

Ideális stimuláció általánosságban nincsen, mindíg az adott betegnél kell egyénileg megállapítani a szükséges gyógyszerek típusát és azok mennyiségét. Optimális a stimuláció, ha kb. 10 petesejtet sikerül nyerni, ezt azonban nem minden betegnél lehet elérni.


Mai ismereteinkkel nem lehet válaszolni arra, hogy mi dönti el, hogy egy petesejt beágyazódik-e, vagy sem. A visszaültetett embriók száma (optimálisan 3-4) és minősége, a méhnyálkahártya vastagsága, valamint a ciklus második felében végzett hormonális gyógyszeres támogatás az amivel jelenleg segíteni tudjuk a beágyazódást. Ennek ellenére sem minden optimális esetben jön létre terhesség.

A beültetést követően kerülni kell a komoly fizikai megterhelést, a magzat károsító szerek használatát (dohányzás, alkohol, gyógyszerek, stb).

Az optimális visszaültetések után kb. 30%-ban várható terhesség. A hátrahajló méh önmagában - hacsak nem valamilyen betegség következtében jött létre - nem rontja az esélyeket, ez a normális egyik variánsa.

A méhnyálkahártya vastagsága fontos paraméter, általában a visszaültetéskor optimálisan 10 mm körüli vastagságot kell, hogy elérjen. 7 mm alatt jelentősen csökkennek az esélyek, 5 mm alatt az esélyek minimálisak. A nyálkahártya vastagságát nem mindíg lehet befolyásolni.

A korai szekréció szövettani fogalom, a méhnyálkahártya ovuláció utáni állapotát jelzi, hormonhatásra alakul át (normál ciklusban is) a méhnyálkahártya oly módon, hogy be tudja fogadni a megtermékenyített petesejtet.

Normál ciklusban a megtermékenyített petesejt beágyazódása a méhnyálkahártyába blastocysta stádiumnál történik (kb 5-6 nappal a megtermékenyítés után). A blastocysta transzfer az élettani körölményeket jelenti éppen ezért, így az esélyek lényegesen jobbak. 3 blastocysta visszahelyezésével 50% körüli eredmények várhatók.

Terhességi teszt legkorábban a visszaültetés után 10 nappal megbízható. Vérből pontosan meg lehet határozni a terhességi hormon (ßhCG) szintjét, ez több információt nyújt. A kereskedelmi forgalomban kapható vizelet terhességi tesztek közül csak azok lehetnek pozitívak, melyek 25 IU érzékenyek. Pozitív esetben egyértelműen terhesség áll fenn.

A vetélés lehetősége - a gyógyszeres kezelés ellenére - is lényegesen meghaladja a spontán terhességek mellett észlelt vetélések arányát, de ma már a különbség nem túl nagy.

A terhesség 12. hete után - a méhlepény kialakulását követően - ha egyéb tényezők nincsenek, nem számít veszélyeztetett terhességnek a "lombik terhesség".


Nincsenek megjegyzések: