2013. április 11., csütörtök

Elhunyt a lombikbébiprogram atyja


Elhunyt a lombikbébiprogram atyja

Hosszú betegség után szerdán elhunyt Robert Edwards Nobel-díjas brit tudós, a mesterséges megtermékenyítés úttörője, akinek kutatásai nyomán elindulhatott a lombikbébiprogram.

A tudós halálhírét a Cambridge-i Egyetem jelentette be közleményben. Edwards, aki az ötvenes években kezdett el foglalkozni a termékenység témájával,2010-ben kapta meg az orvosi-élettani Nobel-díjat a szervezeten kívüli megtermékenyítés módszerének kifejlesztéséért.

1968 a lombikbébiprogram éve

A tudós 1968-ban Patrick Steptoe-val dolgozta ki azt az eljárást, amellyel a testen kívül lehet megtermékenyíteni a petesejtet. A Cambridge-i Egyetemen 1972-ben kezdtek el embriókat visszaültetni terméketlen anyák méhébe. Számos terhesség azonban spontán abortusszal zárult, mint később rájöttek, a megfelelő hormonkezelés hiányosságai miatt. 1977-ben új eljárást próbáltak ki, amelyben nem alkalmaztak hormonkezelést, ehelyett a pontos időzítésre alapozták a módszert. A következő évben, július 25-én megszületett Louise Brown, az első lombikbébi. Edwards alapította meg kollégájával az első termékenységi, IVF-klinikát is 1980-ban Cambridge-ben.

A mesterséges megtermékenyítésnek köszönhetően 1978 óta több mint négymillió gyerek született világszerte ezzel a technikával.

A Nobel-díj bizottság a díj odaítélésekor indoklásában kifejtette, hogy Edwards „eredményei lehetővé tették a terméketlenség kezelését, amely orvosi állapot az emberiség jelentős részét, az összes pár több mint 10 százalékát érinti világszerte”.

A Cambridge-i Egyetem mély szomorúsággal tudatta Sir Robert Edwards halálhírét. Mint fogalmaztak, a tudós békésen, álmában hunyt el. „Munkássága világszerte óriási hatású volt” – méltatták a gyászjelentésben.

Forrás: www.mno.hu

Nincsenek megjegyzések: