2011. július 5., kedd

15.hét

A baba most már hallja a külvilágból érkező hangokat, Te pedig most már érezheted az apró mozgásait, amik most még csak annyira érezhetőek, mintha apró lepkeszárnyak csikiznének belülről. 

A pici a 15. héten 13,5 cm és 100 g.A baba szíve gyorsan nő, kicsiny mérete ellenére minden nap 20 liternyi vért pumpál. Ez a mennyiség a szülés napjára 280 liter/napra nő. A vesék képesek a vizelet kiválasztására, ami a magzatvízbe ürül. A szemöldök és az ujjak végén a körmök is megjelennek ezen a héten. A baba lába hosszabb, mint a karja.A 15 hetes magzat bőre még olyan vékony, hogy erecskéi átlátszanak rajta. Jobb, ha kerüljük az erős, vagy csípős ételeket, ugyanis ízlelőbimbói működnek, érzi a mama által elfogyasztott ízeket! Csontjaiba egyre több kalcium épül be. A 13 és fél centis magzat szemei fölött már megjelenik a szemöldök. Az ajkait már szándékosan és koordináltam mozgatja.Az egész testét finom szőrzet, az ún. lanugo borítja. Arca kezd egyre jobban hasonlítani egy emberi archoz, ahogy a bőr alatti zsírréteg kezd kialakulni.

Ideje nagy részét a magzatvíz ki-és belégzésével tölti, így erősíti a tüdejét és gyakorolja a kinti levegővételt. A 15. hétre alakulnak ki az ízlelőbimbók. A baba már a hasadban felismeri a 4 alap ízt: keserűt, savanyút, édeset és sósat. Megfigyelték, hogy ha az anyuka édeset eszik, akkor a magzat több magzatvizet nyel, vagyis kedveli az édes ízt. Kezd nőni a haja. Mostantól hallja az őt körülvevő hangokat, az anyja szívverését, gyomrának korgását, sőt a kívülről beszűrődő zajokat is. Hallgass kellemes zenét, dúdolj neki, és ha odafigyelsz, érezni fogos, ahogy a mozgásával reagál ra! Ki is próbálhatod, mit hall a pici a pocakban a kívülről érkező hangokból. Ha uszodában jársz, vagy otthon a kádban dugd a fejed a víz alá és próbáld onnan figyelni a kinti zajokat.A köldöködtől lefelé egy halvány csík jelenhet meg (linea nigra), mely a terhesség végéig egyre sötétedik, de szülés után eltűnik.



A 15.hétre a szíved teljesítménye 20%-al nőtt meg a normális működéshez képest. Mire a szülés ideje eljön, ez a teljesítmé ny-növekedés az 50%-ot is elérheti, mivel a magzat növekedésével a szívnek egyre több vért kell juttatnia a méhbe. Ezt azt jelenti, hogy a pumpált vér mennyisége 50%-al nő.
Valahol a 15. és a 17. hét között az AFP-nek (Alfa FetoProtein) nevezett anyai vérvizsgálaton kell átesned, ami születési rendellenességek, elsősorban velőcső záródási rendellenesség, Down szindróma, kimutatására szolgál a terhesség korai időszakában.
Az AFP értékek a következő tartományokban lehetnek:
  • 0,8 MOM alatt alacsony (DOWN szindróma lehetséges)
  • 0,8-1,4 MOM normális
  • 1,4-2,5 MOM enyhén emelkedett
  • 2,5 MOM felett emelkedett (velőcső zár ódási rendellenesség, vagy ikerterhesség lehetséges)
Nyugaton sok helyen ezt a vizsgálatot már nem csinálják, mert nagy százalékban adhat téves eredményt és felesleges aggodalmat, vagy stresszt okoz a kismamának.

Nincsenek megjegyzések: