2011. július 31., vasárnap

18-19. hét

18. hét

A baba változásai a 18. héten

A pici gyorsan fejlődik, már kb. 20,5 cm és 198 gramm körüli.
A bőre ugyan még piros a bőrön átlátszó sok-sok vérér miatt, de lassan elkezd növekedni a bőr alatt egy vékonyka zsírréteg. Így lassan elnyeri a bőr színe a végleges, rózsaszínes árnyalatot. Persze nem csak a bőrszín miatt lényeges a zsír, hanem a hőszabályozásban is fontos szerepet tölt be.
Most kezdenek kialakulni a szájüregben a tejfogcsírák mögött a maradandó fogak csírái is. Ebben az időszakban érdemes odafigyelni a kalciumban gazdag étkezésre.
Ujjacskái végén kialakulnak az ujjlenyomatok, a tenyere, talpa is fölveszi egyedi vonásait.
Rengeteget mocorog odabent, most már azok az anyukák is megérzik a magzatmozgást, akik korábban semmit nem éreztek belőle. 
Már látja a pocakon beszűrődő fény-árnyék változásokat. Fölfedezi, a nappal-éjszaka közötti fényviszonybeli eltérést, és ha az anya hasán keresztül egy lámpával bevilágítunk, akkor a fényre úgy reagál, hogy összehúzza a szemhéját, becsukja a szemét, esetleg a karját reflexszerűen a szeme elé emeli.

Van is ok sokat mozogni, hiszen a kicsinek hatalmas tere van odabent, kedvére ficákolhat, amit meg is tesz. A 4D ultrahangfelvételeken jól látszik, ahogy a kezével integet, csapkod, a köldökzsinórra játszik, az ujját szopizza: állandóan aktív és kedvére mozog a vízben. Tulajdonképpen már kész emberpalánta, habár kicsit még soványka, de a 25.-26. héttől kezdve rohamos hízásnak indul majd.

Ezekben a hetekben a csontozat fejlődése az egyik legfontosabb fejlődési folyamat a kicsi életében: a baba magához vesz minden kalciumot, amit csak a szervezetben talál, ezért nagyon fontos a fokozott kalciumbevitel tejtermékek, húsok és zöldségek fomájában. Fontos tudni, hogy a magzat nem csak az élelemből származó kalciumot “gyűjti” be magának, hanem ha nincs elegendő kalciumbevitel táplálék formájában, akkor a Te csontozatodból, fogaidból veszi el magának a fejlődéshez szükséges részt, a kellő mértékű kalciumbevitel tehát azért fontos, hogy a saját fogaid, csontozatod épségét megóvjad.

Amit a kismama érez

Ha eddig még nem érezted a baba mozgását, akkor a napokban legyél figyelmes, és próbálj különbséget tenni a bélmozgás és a magzatmozgás között. Legegyszerűbben persze a baba csuklása ismerhető föl, hiszen amúgy a belek nem rángatóznak ritmusosan. Én azt szoktam mondani, hogy a baba mozgása olyan, mintha egy picike pillangó próbálgatná a szárnyacskáit odabent, de a helyhiány miatt néha-néha beleütközne a hasfalba.
A legmegfelelőbb alvási pozíciót nehéz megtalálni, és talán ezt a legnehezebb tűrni a terhesség második felében. Az ember lánya ugyan szívesen hasra fordulna egy kicsit, de a növekvő pocak ennek már nem ad helyet. A háton alvás nyomja a belső szerveket, ereket, így marad az oldalt fekvés. Figyelj arra, hogy a szíved bal oldalon található, ezért ha kímélni szeretnéd, akkor a jobb oldalra fordulj inkább. A lábak és a pocak helyzetének kényelmesebbé tételéhez használj párnákat. Sokan előre megveszik a szopipárnát, ami erre a célra is nagyszerű.




A baba változásai a 19. héten

A tejfogacskák csírái már lassan készen vannak, és most az állandó fogak fogcsírái is fejlődésnek indulnak.
Ha kislányt hordasz a szíved alatt, akkor annak petefészkében már megtalálhatóak a peték kezdeményei. Milyen furcsa gondolat: Még meg sem született a lányod, de az unokád fele már a pocakodban van. :)
A 19 hetes magzatnak már nő a haja.A baba kortyolgat az őt körülvevő vízből. A magzatmázból leváló darabkákat a magzatvízzel együtt lenyeli, s ebből képződik majd az első béltartalom, a meconium, más néven magzatszurok. Ehhez a mája és az epehólyagja termelik az első emésztőnedvet. Szíve 140-et ver percenként. Újabb 60 grammot hízott egy hét alatt, a 22 cm-es magzat súlya már 260 gramm.

19 hetes magzat méretei (Hadlock féle számítás):
BPD: 4,4 cm; AC: 14 cm; HC: 16 cm; FL: 3,1 cm
A magzatmáz már a baba egész testét befedi, és rajta is marad a szülésig. Ez védi meg attól, hogy a vékony kis bőre felázzon. Tudtad-e, hogy a magzatmáz jótékony hatással van a mama bőrére is. Sok helyen még ránctalanító kozmetikumokat is készítenek belőle. Ezért szokták a megszületett babát azonnal, úgy, maszatosan az anyuka hasára tenni, hogy a babán lévő magzatmáz felszívódjon a baba és a mama bőrén.

Amit a kismama érez

A terhesség első harmadában érezhető, mérhetetlen fáradtság lassan elmúlik. Már nem gyötör álomkór, cserébe viszont a pocak egyre nehezebb. Még van néhány hét, amíg nem annyira nagy a pocak, hogy azt nehéznek lehessen mondani, így ha eddig még nem kezdtél valamilyen testmozgásba, akkor itt a legfőbb ideje. A kifejezetten kismamáknak indított foglalkozásoknak megvan az az előnye, hogy a mozgás mellett információkhoz is juthatsz. Az oktató a szülés alatti légzőgyakorlatokat, a kitolás folyamatát szépen elmondja, "megtanít szülni", illetve az intim torna alapjait is elsajátíthatod. Szülés után ennek nagy hasznát veszed majd. És persze nem csak a lexikális tudás az, amit fontos hangsúlyozni, hanem egyfajta magabiztosságot is ad.
A hányinger elmúlásával megkezdődik a kívánós időszak. Igyekezz naponta többször, kisebb adagokat étkezni, ez a vércukrot is szinten tartja, és az elhízást is megelőzi, de persze az ételek megválasztásakor az egészséges étkezés szabályit érdemes betartani.
A székrekedés minden kismamát gyötör. Igyál sok folyadékot, és fogyassz naponta háromszor rostokban dús gyümölcsöket, ez helyre teszi az emésztést. Ha hashajtóra lenne szükséged, akkor fogyassz inkább több barackot, szőlőt.
Testedben egyre több vér áramlik, s ennek a megnövekedett vérnek az előállításához több vas szükséges. Próbálj minél több vasképző ételt fogyasztani, illetve beszéld meg orvosoddal, hogy ha szükséges, akkor írjon fel neked vas készítményt.
Az állati eredetű vas könnyebben felszívódik, mint a növényi eredetű, ezért fogyassz sok vörös húst, tonhalat, de a spenót és az aszalt sárgabarack se maradjon ki az étrendedből. (Az aszalt sárgabarackot csak mértékkel, mert igen magas a cukortartalma.) A máj is rendkívül jó vasforrás, de a magas A vitamin tartalma miatt a babavárás alatt nem ajánlják a fogyasztását. A C-vitamin azon kívül, hogy fokozza az ellenálló képességet, a vas felszívódását is elősegíti, úgyhogy a friss gyümölcsökről, zöldségekről se feledkezz meg. Hangsúlyos a friss jelző, hiszen főzve csökken a vitamin tartalmuk. Kiváló C-vitamin forrás gyümölcsök közül a kiwi, narancs, eper, citrom, zöldségek közül pedig a paradicsom, paprikák, krumpli, kelkáposzta.



Terhesség hétről-hétre 19. hét - Kismama vizsgálatok 
A 18-20. héten aktuális a II. ultrahang szűrés, ismertebb nevén a genetikai ultrahang vizsgálat. 
A szűrésen hasi ultrahanggal nézik meg a magzat belső szerveinek a megfelelő fejlődését. Itt szinte minden szervet ellenőriznek. A koponyát és az agyszerkezetet, az arcot, a gerinc épségét, minden egyes csigolyát. Megállapítják a szív négy üregének meglétét, nézik a rekeszizom épségét, a hasfal zártságát, a vesék működését, a telt gyomrot és hólyagot, a végtagok épségét, a lepény tapadási helyét és a magzatvíz mennyiségét. 
Ez a szűrés ugyan időigényes, de rendkívül fontos a magzat egészséges fejlődésének megállapításához, ráadásul a Pocaklakót egyáltalán nem zavarja.
Az AFP eredményed vidd magaddal a vizsgálatra!

Nincsenek megjegyzések: