2011. július 11., hétfő

16-17.hét

Terhesség hétről-hétre 16. hét - Magzat 
A 16 hetes magzatnak már nemcsak szemöldöke, de szempillája is van. Egész testén jellemző a szőrzet megjelenése, még állát és homlokát is pihék borítják. A 16 cm-es babának a végtagjai teljesen kifejlődtek és az ízületei is jól működnek. Használja is őket rendszeresen. Markol, rúg és bukfencezik a pocakban, ahol erre most még bőven van helye. Csukott szemhéja mögött láthatóak a szemmozgások. Súlya eléri a 100 grammot. 

16 hetes magzat méretei (Hadlock féle számítás):
BPD: 3,2 cm; AC: 10,5 cm; HC: 11,8 cm; FL: 2,1 cm



Terhesség hétről-hétre 16. hét - Kismama 
Ha a Pocaklakó nem az első babád, akkor már van tapasztalaod benne, hogy milyen érzés a baba mozgása. Akár már ezen a héten újraélheted ezt a fantasztikus élményt! Az először várandósoknak sem kell már sokat várniuk, a 20. hét környékén már ők is érezhetik a magzatmozgásokat.Ezt a mozgást én már szerencsésen június 24.-e óta érzem. Minden nap egy kicsit megmutatja magát,hogy igen én itt vagyok ám idebenn!!!! :))
A mozgások érzékelése több tényező is befolyásolja. Egyrészt függ a kismama alkaltától (pl. a túlsúlyos kismamák csak később és kevésbé érzik), illetve a magzat egyéniségétől, mozgékonyságától, vérmérsékletétől.
A babád ideiglenes otthona, a méhed már akkora, mint egy csecsemő feje. Az alakodon már észrevehető a változás, derekad eddigre már biztosan eltűnt és csípőd, hasad is egyre gömbölyűbb. 



Terhesség hétről-hétre 17. hét - Magzat
A magzat a 17. héttől folyamatosan hízik, vagyis zsír rakódik le a bőre alatt. Ez a későbbi hőszabályozás miatt rendkívül fontos, hiszen megvédi a testét a lehűléstől. Egyre gyakrabban és gyorsabban mozog. Agyalapi mirigyében már vannak endorfin sejtek, amelyek fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek. Gyakran látható a felvételeken, ahogyan szopja az ujját, vagy lábujját, szájába veszi a köldökzsinórt. Arcmimikája is igen sokrétű, sokszor megfigyelhető, ahogy grimaszol. Hossza 18 cm, súlya már 160 gr.

17 hetes magzat méretei (Hadlock féle számítás):
BPD: 3,6 cm; AC: 11,5 cm; 13,9 cm; FL: 2,5 cm



Terhesség hétről-hétre 17. hét - Kismama
Az első harmad „gyomorforgató” hetei után a második trimeszterben végre újra élvezheted az ízeket. Szervezeted jobbára jelzi, hogy mire van szüksége. A kívánós pillanatok általában valamely ásványi anyag, vagy vitamin hiányára engednek következtetni. Nem árt azonban odafigyelni, hiszen az üres kalóriák csak a súlyodat gyarapítják, de nem szolgálják sem a Te érdekeid, sem a baba fejlődését. Természetesen nyugodtan ehetsz édességet, csak a mértékletességre ügyelj. Az első trimeszter még nem okozott jelentősebb súlynövekedést (sőt, vannak olyan kismamák, akiknél csökkent a testsúly), a második harmadban viszont már hetente mérhető a gyarapodás (havi átlag 1-1,5 kg). Ha ez meghaladja a heti fél kilót, akkor gondold végig, hogy mennyi szénhidrátot fogyasztasz. A péksütemények, édességek helyett próbálj inkább gyümölcsöt, zöldséget nassolni. A sok cukor nemcsak túlsúlyhoz, de akár terhességi diabéteszhez (cukorbetegséghez) is vezethet.




1 megjegyzés:

Blogger írta...

Did you know that that you can make money by locking premium areas of your blog or website?
Simply open an account with AdWorkMedia and run their Content Locking tool.