2011. szeptember 3., szombat

25.hetet kezdtem!


A babád

Készülődj a tapsikoláshoz és a csikizéshez! A babád kezei már teljesen kifejlődtek, és ébren töltött ideje nagy részét a sötét méhedben történő tapogatózásnak szenteli. Agya és idegvégződései eléggé fejlettek már a tapintás érzékeléséhez. Ez sajnos ahhoz nem elég, hogy apukája simogatását is érezze, de azért megkérheted, kopogtasson be néha..

A gyermeked lábai, kezei már majdnem akkorák, mint születése idején lesznek!
Az orrjáratok mostanra kitisztultak, így tudja már gyakorolni a lélegzést az orrán keresztül.
A baba gerince már 150 ízületből, 33 porckorongból és 1000 ínszalagból áll.
Gondoltad volna, hogy ilyen bonyolult valami növekedik benned?

A tüdejében az erek szintén alakulóban vannak. Majd meglátod, milyen jól is működik, ha pár hónap múlva a bankban várod hogy sorra kerülj végre.

A 25 hetes magzatnál már megfigyelhető a tipikus magzati póz. Karjait a mellkasára hajtja, kezecskéit ökölbe szorítja, térdeit pedig felhúzza. Akár tizenhat-húsz órát is alszik naponta, ami részben mély alvás, máskor könnyű álom fizikai rezdülésekkel tarkítva.
Napi három-négy liter magzatvizet nyel, ami 100 gramm tej tápértékének felel meg. Nem csoda hát, hogy néha csuklik is a kis mohó, amit a kismama ütemes kis rángásokként él meg. Hossza 31 cm, súlya 700-800 gramm.

25 hetes magzat méretei (Hadlock féle számítás):
BPD: 6,2 cm; AC: 20,5 cm; HC: 23 cm; FL: 4,7 cm



Kismama
A pocak növekedésével a bőröd húzódhat, feszülhet. Ha eddig nem tetted, akkor most már mindenképp használj krémet, vagy olajat a bőröd rugalmasságának megőrzésére. A nyúlás hatására ugyanis terhességi csíkok, ún. striák keletkezhetnek. Ezek a bőrön keletkező repedések először rózsaszín csíkként jelentkeznek, majd a baba születése (a has visszahúzódása) után halványodnak, de végleg eltüntetni őket sajnos nem lehet. A stria elleni krémek hasznosak lehetnek megelőzésükben. A bemasszírozáskor ügyelj rá, hogy ne csak a hasadra, de csípődre is kenj belőle, ugyanis ott is nyúlik és ezáltal repedhet a bőr.
A masszázs nemcsak bőröd megóvását szolgálja, de kellemes érzés számodra és a baba számára is. A simogatás, dörgölgetés hatására odabújik, élvezi az érintést. Ilyenkor csak rá koncentrálj, beszélj hozzá, dúdolj neki. Ezek a pillanatok segítenek közelebb kerülni egymáshoz. Ne hagyjátok ki a kispapát sem! Ő is bemasszírozhatja bőrödbe a krémet, eközben kommunikálhat a babával. Beszéljen hozzá ő is, a baba már nemcsak a Téged hall, hanem a testeden kívülről érkező hangokat is.




Nem csak azért szedsz fel több kilót terhesség alatt, mert az étvágyad igencsak megnő. A hízásért felelős a szervezet magzat-védő viselkedése is, mivel a kicsi táplálásának biztosítása érdekében a bevitt táplálék tovább marad a gyomorban, hogy több tápanyag szívódhasson fel, s ennek kellemetlen következménye, hogy több zsír is rakódik le.

Nem beszélve arról, hogy várandósság alatt nyilván csökkenteni kell a testedzések intenzitását. Az egészséges súlygyarapodás a 30. hétig 9-11kg. Ha odafigyelsz arra, hogy mit eszel, és folyamatosan mozogsz, nem okoz majd nagy gondot a szülés után a tested eredeti állapotának elérése.

A székrekedés is általános velejárója az áldott állapotnak. Rost tartalmú ételek fogyasztásával segíthetsz ennek leküzdésében. Fogyassz görögdinnyét, babot, mazsolát, barna rizst, korpát, de nagyon jól segít a kiwi, 2 szem reggelente, vagy sok szőlő magostul.




Hasznos tippek és tudnivalók

• Ebben a szakaszban, a kicsi már elkezdi felhalmozni a vas-tartalékait, ezért szervezetednek fokozottan szüksége van az ásványi anyagokra és a magzatvédő vitaminokra. A vér térfogatának megnövekledése szintén igényli a magasabb vasbevitelt. Kiegészítők helyett még egészségesebb, ha a vasat különböző élelmiszerekből nyered. A különböző gabonapelyhek, vörös húsok, a tojás, a máj, sóska és spenót. A vas felszívódását a C vitamin segíti elő, ezért egy pohár frissen facsart narancslé kíséretében fogyaszd ezeket.
• Ha több mint 24 óra elteltével is lázad van (magasabb, mint 37,8° C) konzultálnod kell az orvosoddal, hogy minél hamarabbi kezelésben részesülhess. Egy jelentéktelennek tűnő megfázás vagy húgyúti fertőzés akár komolyabb veszélyt is jelenthet nem csak rád, de gyermekedre nézve is. Ha a baba hosszabb ideig nem mozog a pocakodban, szintén azonnal fordulj orvoshoz!




Nincsenek megjegyzések: