2011. szeptember 17., szombat

27. hétbe léptem

A 27 hetes baba bőre alatt már megkezdődött a zsírréteg felhalmozódása. A 33 cm-es baba már kb. 1 kilót nyom. Pici végtagjai is egyre erősebbek lesznek. Mivel a hallórendszere szinte teljesen kifejlődött, így a hangokra is intenzívebben reagál.

27 hetes magzat méretei (Hadlock féle számítás):
BPD: 6,8 cm; AC: 22,5 cm; HC: 25,1 cm; FL: 5,1 cm



Már jóval a baba érkezése előtt tapasztalhatsz néhány csepp tejet a mellbimbón. Ez a kolosztrum, azaz előtej. Ha egy-két cseppnél több jelentkezik, akkor érdemes melltartóbetétet hordanod. Nem szabad a mellbimbót nyomkodni, a foltot egyszerűen csak le kell törölni meleg vízzel. Mivel az előtej igen kenőcsös, sűrű anyag, ezért előfordulhat, hogy beszárad a bimbóredőkbe. Lehetőleg ne szappanos vízzel távolítsd el - mert az nagyon szárítja a bimbó érzékeny bőrét -, hanem egy kis melegvizes vattával, vagy ha ez nem elég, akkor egy kis olajos vattával lazítsd fel és töröld le.



Miután több mint négy hónapig zárva volt, babája szemhéja újra kinyílik. Ez, valamint az a tény, hogy a vizuális agyterület aktív, illetve, hogy a legtöbb szemstruktúra kifejlődött, azt jelenti, hogy kicsinye, ha korlátozottan is, de látja az őt körülvevő világot. A tárgyak körvonalát ugyan még nem tudja kivenni, de a fényt és az árnyékot már megkülönbözteti.
Tente baba tente. Ha figyeli a benti mozdulatokat, könnyen el tudja képzelni, hogyan tölti babája a nappalokat és éjszakákat. A anyukája karjaiban nyugvó babához hasonlóan, a ringatás kicsinyét is elaltatja. Lehet, hogy a napi tevékenységek az Ön számára nem tűnnek ringatásnak, a magzatvíz azonban védelmet biztosít, így babája csupán finom ringatózást érez. Ezért valószínűleg többet alszik napközben. Éjszaka már más a történet, amikor lefekszik pihenni. Babája hirtelen felébred, és készen áll a bulizásra.
Méretvétel. Kicsinye kb. 450 gramm-ot fog gyarapodni a következő hónapban. Ezen a héten már akár 38 cmhosszú, és 900 grammsúlyú is lehet. Habár gyorsan nő, agya és tüdeje még éretlen. Szerencsére még 13 hét áll rendelkezésére ahhoz, hogy felkészüljön a kinti világra.

Színtiszta fekete-fehér
A várandósság harmadik harmadában zajlik a fejlődés. Az arc és a fej összes struktúrája tökéletes formában elkészült erre az időre, beleértve az agyat (1), szemet (2), orrot (3), csuklót (4), nyelvet (5), és szívet (6).


Célra tart. Mellei folyamatosan változnak a várandósság ideje alatt (és azt követően). Valószínűleg valamelyest tovább nőttek, amióta megduzzadtak az első harmadban. Sok nő úgy találja, hogy mellbimbóudvara, a mellbimbót körülvevő, sötét terület is tovább változik. Az első harmadban mellbimbóudvara valószínűleg sötétebb lett. Most a sötéten pigmentált bőr túlnyúlhat a mellbimbóudvaron. Ennek neve másodlagos mellbimbóudvar, amely befedheti a fél mellet. Senki nem ismeri biztosan ennek a jelenségnek az okát, azonban sok szakember úgy gondolja, hogy az elsötétült bőr egyfajta céltábla, amely megkönnyíti az újszülött számára, hogy szoptatás közben megtalálja a mellbimbót. Ez csak egy átmeneti változás, a szülés után 12 hónapig tarthat.

Nincsenek megjegyzések: