2011. szeptember 15., csütörtök

26.terhességi hét

A 26. héttől a baba nyitogatja szemeit, ugyanis a retina kialakulásával befejeződött a szemek szerkezeti fejlődése. Érzékeli a fény és sötétség, nappal és éjszaka változásait. A nyelven teljes mértékben fejlett ízlelőbimbók találhatók. Érzékeli a kismama által elfogyasztott ételek ízét. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően a 26. hétre született babáknak már van esélye az életben-maradásra Légzésszabályozásuk -orvosi segítséggel (szteroid adásával)- már működik. Hossza 32 cm, súlya 900 gramm.

26 hetes magzat méretei (Hadlock féle számítás):
BPD: 6,4 cm; AC: 21,5 cm; HC: 23,7 cm; FL: 4,9 cm



A 2. trimeszter végén kimondottan jól érzik magukat a kismamák a bőrükben. Bár van néhány apró kellemetlenség, de összességében a kedélyük és a közérzetük általánosságban jó. A pocakjuk már elég nagy ahhoz, hogy mindenki számára egyértelmű legyen a boldog tény, viszont még nem akkora, hogy akadályozza őket a mozgásban, illetve a pihenésben, alvásban.
Ha odafigyelsz a megfelelő táplálkozásra, akkor a számodra oly édes teher csak az utolsó néhány hétben lesz igazán terhes. Bár gyakori tanács, de nem igaz, hogy most kettő helyett kell enned. Csak kettőért, és ez nagy különbség. Kettőtök érdekében tápláló, ásványi anyagokban, vitaminokban és rostokban gazdag ételeket. Az első harmadban az optimális hízás maximum 1-3 kg volt, most a második trimeszterben pedig kb. plusz 5 kg-t gyarapodhattál. Az utolsó harmadban folytatódik majd a heti 400-500 gramm hízás, így a 40 hét végére az összes súlynövekedésed kb. 13 kg lesz majd. Átlagosan 9 és 15 kg között van a kismamák testsúly növekedése a várandósság előtti súlyukat figyelembe véve.




Nincsenek megjegyzések: