2011. augusztus 1., hétfő

20. terhességi hétbe léptem-----Félidőőőő

20. Terhességi hét

Hurrá, félidő! És ha azt hiszed, 20 hét rövid, és nem éri meg az ünneplést, akkor gondolj bele, hogy ez több, mint egy szemeszter a fősulin.Végre biztosan kiderülhet az is, milyen színű falfestékre (rózsaszín vagy kék) lesz szükség a pici szobájában! Miért ne ünnepelnéd meg egy frissen facsart grapefruit lével, ami ugyan nem olyan szexi, mint pezsgővel koccintani, de legalább buborékmentes, ami azért valami, nem?

Amit gondolsz:„20 megvolt, jöhet a következő 20!”

A babád: Nagy izgalom előzi meg az ezen a héten aktuális ultrahang vizsgálatot, ha a pocaklakó nem túl szemérmes, végre minden kétséget kizáróan kiderülhet a neme! Persze, ha szeretnél meglepetést, és nem akarod még tudni, előre szólj az orvosodnak, nehogy lelője a poént!A babád alvási szokásai kezdenek kialakulni. Már a kedvenc alvási pozícióját is begyakorolta. Sőt, ha jól odafigyelsz, már most kiderítheted vajon késői bagoly, vagy korai pacsirta válik-e belőle!Mostantól minden energiáját a súlygyarapodásra fogja koncentrálni, ami a Te súlyodat is befolyásolja..

Terhesség hétről-hétre 20. hét - Magzat 
     A várandósság felére (a terhesség 20. hetére) már a legtöbb kismama számára érezhetőek a   magzatmozgások. Bizonyítva ezzel, hogy a baba nem unatkozik odabent. Forog, ugrál, úszkál. A magzatvíz jelentős növekedése ehhez elegendő teret biztosít a számára. A magzat már hall és nemcsak az anyuka hangját, de a testének egyéb „zajait” is érzékeli. Hallja többek között a szívverését, a hasának morgását, és a csuklását is. Természetesen a külső zörejek, idegen hangok is eljutnak hozzá, de rövid időn belül képes megkülönböztetni ezeket az anyuka hangjától.A 25 cm-es Pocaklakó súlya már 300 gramm és ebben az időszakban 80-100 grammot gyarapszik hetente.

20 hetes magzat méretei (Hadlock féle számítás):
BPD: 4,6 cm; AC: 15 cm; HC: 17,4 cm; FL: 3,4 cm

Terhesség hétről-hétre 20. hét - Kismama vizsgálatok 
A 18-20. héten aktuális a II. ultrahang szűrés, a genetikai ultrahang vizsgálat.
A szűrésen hasi ultrahanggal nézik meg a magzat belső szerveinek a megfelelő fejlődését. Itt szinte minden szervet ellenőriznek. A koponyát és az agyszerkezetet, az arcot, a gerinc épségét, minden egyes csigolyát. Megállapítják a szív négy üregének meglétét, nézik a rekeszizom épségét, a hasfal zártságát, a vesék működését, a telt gyomrot és hólyagot, a végtagok épségét, a lepény tapadási helyét és a magzatvíz mennyiségét.
Ez a szűrés ugyan időigényes, de rendkívül fontos a magzat egészséges fejlődésének megállapításához, ráadásul a Pocaklakót egyáltalán nem zavarja.
Az AFP eredményed vidd magaddal a vizsgálatra!



Nincsenek megjegyzések: