2011. augusztus 15., hétfő

22.hétbe léptem :)


Terhesség a 22. Héten

A 22 hetes magzat ráncos kis bőre már vöröses, nem látszik át. Kívülről szinte teljes egészében magzatmáz borítja. Verítékmirigyei kifejlődtek és a leány magzatok petefészkében éretlen tüszők várakoznak. Ebben az időszakban az apa is érzékeli már a pici mozgását, ha tenyerét óvatosan a pocakra teszi.Már most egy kis Einsteint hordasz a szíved alatt! Folyamatosan fejlődik az agyacskája, sőt, ha megszületik, még 5 évig fejlődés alatt áll majd!
A kicsi 420 grammos és 27-28cm körül van.
A hajacskája már növekszik, de mivel nincsenek még pigmentjei, ezért nagyon szőke, szinte fehér.. (Olyasmi, mint Billy Idol haja)
Fejlődnek az ízlelő bimbói is, így ha most látnád őt, valószínűleg a nyelvét nyújtogatja és fintorogna, mert valami csípőset ettél :-)

magzat érzékszervei egyre fejlettebbekké válnak, egyre inkább érzékeli a tapintást és a hangokat.

A melleidből szivárgó folyadék egyrészt az előtej, másrészt a mell körülötti csomócskák termelte folyadék, ami a mellek védelmére képződik. A melleid egyre lágyabbak és folyamatosan nőnek, ezért ajánlatos egyszerre csak 1-2 terheseknek készített melltartót venned, mivel annak szükséges méretei is változnak folyamatosan.

Ha vizesedik a lábad, igyál sok folyadékot és polcold fel, vagy tegyél sámlit a lábaid alá ülés közben, úgy, hogy a lábaid magasabban legyenek, mint a csípőd.

Az álldogálás, ácsorgás sem tesz jót, illetve a csoszogást is próbáld kerülni. A lépcsőzés pedig erősíti a vádlikat. A lapos talpú cipők erős terhelésnek teszik ki a hátat, de a tűsarok sem okos döntés. Fontos, hogy ha lúdtalpad van, vagy gyenge a hátad , akkor jó cipőben járj.

Sajnálatos módon a két ember helyett enni mondás a terheseknél nem egyezik meg a dupla shake és dupla hamburger fogalmával... Sőt, a terhes nőknek a napi plusz kalóriaszükséglete mindössze 300 kalória, ami egy kiadós turmixnak, vagy egy szerényebb szendvicsnek felel meg. Ilyenkor is érdemes reggelre betenni a plusz kalóriákat, és nem éjszaka kienni a hűtőt! Higgy nekünk!

Néha a terhes nőknek egyszerűbb hatszor kevesebb ételt elfogyasztaniuk, mint három főétkezést betartaniuk.  A legjobb, ha tartasz mindig valami könnyű rágicsálni valót, reggeli szeletet, pudingot, ilyesmit. Így nem tör majd rád a fizikai munkásokat is megszégyenítő étvágy.




Nincsenek megjegyzések: