2011. augusztus 8., hétfő

21.hetet kezdtem

Terhesség hétről-hétre 21. hét - Magza

A 21 hetes magzat már képes megkülönböztetni az ízeket. Különbséget tesz a magzatvízbe bekerülő édes és keserű ízek között. Bár súlya rohamosan gyarapszik, a bőre alatt még nincs elegendő zsírpárna, ezért kicsi teste még kissé ráncos. Apró kis ujjacskáin megjelenik az a bizonyos bőrléc-rendszer, ami az ujjlenyomatunk egyediségét adja.
Az erős hangokra, hirtelen zajokra élénk mozgással reagál. Erre most még bőven van lehetősége, még elegendő a tere a nagy ficánkolásokra a saját kis „uszodájában”.
A 26,5 cm-es baba súlya 400 gramm. Mostanra a babád a megszületett másának kicsinyített változata már. Minden arcvonása kialakult és a haja is növekszik. Már most kisbabként viselkedik, szopizza a hüvelykujját és sokat ásít!
A szívverése is egyre erősebb, akár egy egyszerű sztetoszkóppal is tisztán kivehetően hallható.  
Az erőteljes növekedés ezen a héten lassulni kezd, de a szervek tovább fejlődnek. A babának még rengeteg helye van a mozgásra, ennek megfelelően igen aktív. A magzatvíz, ami eddig csak kellemes környezetet biztosított a baba számára, most új funkciót kap: a baba előszeretettel nyeli le a folyadékot, s a magzatvízből szervezete már képes minimális mennyiségű cukrot felvenni, s feldolgozni. A magzatvíz kortyolásával gyakorolja a nyelést és fejlődik az emésztőrendszere is. Ettől függetlenül a táplálék még szinte teljes egészében a méhlepényen keresztül érkezik hozzá. Egészen idáig a magzati máj és a lép volt felelős a vér sejtjeinek termelődéséért; ezt a szerepet most a fokozatosan fejlődő csontvelő veszi át.




Terhesség hétről-hétre 21. hét - Kismama

Félidőben már biztosan látható a gömbölyödő pocak és ez jó érzéssel tölti el a kismamákat. Nyugodtan vásárolj olyan ruhákat, amelyek látni engedik büszkeséged. A régi ruhák már úgyis mind szűknek bizonyulnak, ideje néhány igazán szép darabbal gazdagodni. Bár csak pár hónapról van szó, mégis fontos, hogy jól érezd magad a ruháidban. Nemcsak miattad, már kettőtök miatt fontos a Te jó közérzeted. 


A babavárás alatt végig jellemző a bővebb hüvelyváladék és az érzékenyebb hüvelyfal. Sajnos a másállapot sajnos hajlamosít a gombásodásra, a várandósság alatt akár 3-4-szer is előfordulhat. Ha erre gyanakszol, feltétlenül fordulj orvoshoz, mert a kellemetlenségek és a felszálló fertőzések veszélye miatt 5-7 napos kezelést igényel.. 

Nincsenek megjegyzések: