2011. augusztus 16., kedd

Pocakos szótár

Linea nigra: A köldöktől a szeméremdombig tartó, halvány barnás vonal, mely a terhesség 15. hetétől fokozatosan sötétedik, és szülés után eltűnik. Ilyen csík eredetileg mindenkinek van a hasán, nőknél, és férfiaknál egyaránt, de csak bizonyos hormonok termelődése, és jelenléte következtében történik meg a bőr ezen részének sötétedése. Nem a pocak feszülésétől, méretétől függ, hanem pusztán hormonális változásokra vezethető vissza a pigmentálódás. Ezen elváltozásoknak semmi jelentősége nincs a baba nemére nézve. Születés után a babák hasán is erősebb lehet a barna vonal egészen addig, amíg a szervezetükből nem ürülnek ki az anyai hormonok.



A stria, azaz a terhességi csík a nők 2/3-ánál kialakul terhesség során de más, hirtelen súlygyarapodással, súlycsökkenéssel járó, akár betegség, akár szimplán elhízás során is előfordulhat a has, csípő, derék, fenék, comb, de sok esetben a mell oldalán is. Ilyenkor a szövetek rugalmasságukat vesztik, megreped a bőr felülete. Van olyan kismama, akinél nagyon hamar, és nagyon csúnyán, de van olyan is akinél egyáltalán nem alakul ki. Itt a jó genetikai tényezők is közrejátszanak.
Megelőzni nem nagyon lehet, de nem árt, ha a has, mell, derék, comb felületét a terhesség korai szakaszától tápláljuk, kenegetjük, így később, és kevésbé jelentkeznek majd a csíkok, mint egy száraz, elhanyagolt bőrön. A repedések sajnos így is, úgy is kialakulnak, ha a bőrünk olyan típusú. Kezelni E-vitamint tartalmazó, hidratáló krémekkel próbáljuk meg, de különböző ultrahangos zsírbontó kezelések is segítségünkre lehetnek, ha a stria kialakulása a test zsírszöveteinek növekedésével hozható összefüggésbe.

placenta, vagy más néven méhlepény legfontosabb feladata a hormontermelés, amely a terhesség fenntartására szolgál, ezen kívül az anyai szervezetből származó oxigéndús vért és azzal együtt a tápanyagokat szállítja a magzathoz.
A méhlepény a 12. hét környékén válik működőképessé, és a 18-20. hétre kialakul ki teljesen, de a terhesség alatt tovább növekedik. A baba születését követően néhány perccel, a szülés harmadik fázisában, a lepényi szakban születik meg. Szüléskor a súlya fél kilogramm körüli.
A placenta külsői felszíne bolyhos, így ágaznak szét a köldökzsinór erei, és ezzel kapcsolódnak az anyai keringéshez. A méhlepény megszületésével indul meg a tejtermelés, közvetlenül szülés után is van tej, mégpedig különleges összetételű, immunanyagokban dús kolosztrum.
Ha a baba rossz helyen tapad meg, esetleg közvetlenül a méhszájnál, akkor elöl fekvő babáról beszélünk, amikoris a placenta a méhszájat eltakarja, így hüvelyi szülés kizárt, teljesen biztosan császármetszéssel születik meg majd a baba.

mekónium más néven magzatszurok, de tulajdonképpen csak emésztett magzatvíz, mely elpusztult sejteket, zsírnemű anyagokat, és epefestéket tartalmaz, némi bélnedvvel keverve. A terhesség 17. hetétől folyamatosan gyűlik a magzat vastagbelében. Sötétzöld színű, ragadós anyag, majdnem olyan, mint ténylegesen a szurok. Ez az újszülött első széklete, amely a szülést követő első napokban távozik a baba szervezetéből.
Az első szoptatások alkalmával az újszülött úgy nevezett előtejet vesz magához, amely enyhén hashajtó hatású, ezáltal a bélben felgyülemlett mekónium viszonylag gyorsan távozik az újszülött bélrendszeréből.
Előfordulhat, hogy a baba már a méhen belül is ürít mekóniumot a magzatvízbe, amely a bőrére tapad, és mivel tapadós, nyúlós az állaga, így születés után is alig lehet lemosni. Vízben ugyanis ez a mekónium nem oldódik. Ha azonban a méhen belül valami probléma lenne a babával, széklete meglazulna, akkor az a mekónium a vízben feloldódna, a magzatvizet zöld színűre festené. Ezért érdemes tehát megfigyelni az elfolyt magzatvíz színét, mert ha a terhesség utolsó szakaszában elfolyt magzatvíz színét tekintve zöld, akkor erős a gyanú, hogy a baba éppen valamilyen betegséget szedett össze, vagy időszakos, esetleg állandósult oxigénhiányos állapotot szenvedett el, így gyors beavatkozást igényelhet maga a szülés.
Szülés közben pedig nagyon kell figyelni arra, hogy a mekónium darabkái ne kerülhessenek a baba légútjába, nehogy tüdőgyulladást okozzanak.

lanugo, magzat testét borító elsődleges szőrzetet. Ez a puha, selymes szőrzet a magzat tenyere és talpa kivételével az egész testén megtalálható.
Elsődleges szerepe, hogy a magzatmáz megtapadását segítse  bőrön, melynek segítségével a bőr felázása, illetve a magzatvíz bőrre gyakorolt egyéb káros hatása kivédhető.
A magzat szőre a 12-14. terhességi héten kezd el növögetni, és a 19 hétre már az egész testén megtalálható.
A szüléskor a lanugo nagy része lekopik, és ami marad, az is a szülést követő pár hétben elhullik. Azoknak a babáknak, melyek császármetszéssel jönnek a világra, születést követően több magzati szőr, és több magzatmáz található.A magzatmáz a szülést követő néhány percben felszívódik, a lanugo pedig lassan elhullik, és helyén úgy nevezett korai testszőrzet nő.

Braxton Hicks összehúzódások,1872-ben, John Braxton Hicks angol orvosról nevezték ezeket a vajudáshoz hasonló, jósló fájásokat. Ő volt az első orvos, aki először leírta tapasztalatait ezzel a témával kapcsolatosan. Általában a terhesség utolsó szakaszában jelentkezek ezek az ál-vajudó fájások. A kismamák elmondása szerint ezek a fájások hirtelen, a semmiből jönnek és ugyanolyan gyorsan távoznak is. Ilyenkor a a méh hirtelen megkeményedik, majd újra ellazul. Ezt akár az orgazmus is előidézheti.Ilyenkor nem kell megijedni, ezek semmilyen elváltozást nem okoznak, maximum a méhnyak tágul ki kissé. A kellemetlen fesztő, keményedő érzést néhány dologgal könnyen lehet enyhíteni:

  • Egy kis séta a parkban,
  • magnézium pótlása, mely segít a méh ellazulásában,
  • meleg, de nem forró fürdő,
  • néhány pohár víz, mivel a kiszáradás is okozhatja a fájásokat,
  • bal oldalon fekvés is enyhíti a kellemetlenségeket,
  • kisebb étkezés,
  • lazító masszázs.
Hogy hol, és mihez hasonlíthatók az összehúzódások? Nos, ezt kismama válogatja. Van, akinek medence tájékon, van, akinek alhasban, vagy a combokban jelentkezek a fájások a has keményedése, befeszülése mellett. De nem ritka az erős menstruációs görcshöz hasonlító alhasi fájdalom se.
Mindenesetre nem kell megijedni, amennyiben nem súlyosbodnak a tünetek. Ha nem növekednek a fájdalmak, akkor aggodalomra semmi ok, de ha érezzük, hogy valami nagyon nincs rendben,és akár hányinger, hányás, hasmenés, vérzés lép fel a nem szűnő görcsök mellett 1 óra után se, akkor érdemes mielőbbfelkeresni nőgyógyászunkat.

Nincsenek megjegyzések: