2011. október 24., hétfő

32.hétbe léptem

A 32.hétbe léptem pont a 32. szülinapomon!!!!!!


A 32 hetes baba 1700-1800 gramm, a bőre alatt egyre vastagabb a zsírszövet. A 40 cm-es Pocaklakó a nap 90-95%-ában alszik. Kutatások bizonyítják, hogy már a magzatok is álmodnak.
Ekkor a szakemberek már mérhetnek gyors szemmozgásos REM (rapid eye movement) alvásszakaszokat is, ami az álom jele. Ezt alátámasztják az EEG (agyi elektromos aktivitást mérő) kutatások eredményei is, amelyek az álom és ébrenlét ciklusait igazolták. A kisfiúk heréi már „leszálltak”, a herezacskóban vannak.

32 hetes magzat méretei (Hadlock féle számítás):
BPD: 8,0 cm; AC: 28 cm; HC: 29,3 cm; FL: 6,2 cm



Most már nem a köldökhöz viszonyítva mérik a szakemberek a méh elhelyezkedését, hanem a szegycsonthoz képest. A 32. héten a méhfenék a szegycsont alatt négy ujjal tapintható. A 32-34. héttől a babák általában ugyanabban a helyzetben maradnak, így valószínűleg mostantól ugyanazon a helyen érzed majd a különböző mozgásokat.
Általában a babák háta a mama hasának egyik oldalához feszül, míg kicsi kezeik és lábaik a másik oldalra esnek, ezért érezheted mindig az egyik oldalon a nyomást, vagy - a baba helyének csökkenésével egyre csökkenő erősségű - rúgásokat. Fejük a medence bemeneten rögzül és a popsijuk található a szegycsont alatti területen. Ahogy odabent szűkül számukra a tér, egyre inkább csak fészkelődő mozgást fogsz tapasztalni az eddigi erősebb rugdosódás helyett.
Medencevégű fekvésnél (azaz, ha a baba nem fordul meg), akkor első szülés esetén császármetszést alkalmaznak. A szakemberek tapasztalata szerint a megfordulás hiányának oka van. Ez általában téraránytalanság, kevés magzatvíz, vagy valamely testrésze útban van és akadályozza a megfordulást. Okozhatja a méh anatómiai eltérése, vagy mióma is.



Van valami szürreális abban, ahogy egy kis talpacska vándorol a köldököd körül (és valami borzasztó az éjszakai könyöklésben). Most, hogy a kisbabád szép és nagy és mozgékony, valószínúleg a legváratlanabb helyzetekben és helyekre tud egy-egy rúgást elhelyezni. Úúúú. Ez most borda volt.

Ha hirtelen rázkódást érzel a baád valószínőleg csuklik - vagy csak tánclépéseket gyakorol, de ennek kicsi a valószínűsége. Ha pozíciót váltasz, teszel egy sétát vagy hideg vizet esetleg dzsúzt iszol a legaktívabb gyerek is jó eséllyel abbahagyja egy kis időre a mocrogást. Az is megoldás, ha közlöd vele, hogy ha még egyszer megrúg, akkor bemész és kiállítod 2 percre. Ok, ettől nem fogja abbahagyni, de téged mentálisan megnyugtat, hogy maradt némi kontrollod felette. Egy pár hónap múlva úgyis egy izgő-mozgó Karate Kölyök fog rohangálni körülötted a teljes atlétikai skálát kipróbálva, persze megállíthatatlanul. És persze örülj neki, hogy nincs bent elég hely egy komolyan kivitelezett forgórúgáshoz a bordáid közé.

A babád most még teljesen aktív odabent, de ezeknek a napoknak nemsokára vége és elkezdi felvenni a születési pozíciót.
Te és a kisbabád ezekben a hetekben komoly súlynövekedést produkáltok, körülbelül heti fél kilót, amelynek feléért őt terheli a felelősség, hiszen a következő 8 hétben meg fogja duplázni a súlyát.
Hogy mit is csinálhat most ott bent? Pislog, körbe-körbe nézeget, megragad dolgokat, arcokat vág, valamint gyakorolja a légzést és a pisilést, és figyel mindenre ami körülötte történik - pontosan úgy, ahogy a születési utáni első három hónapban fogja, csak most még közönség és vakufény nélkül.
Ha a babád érzett némi késztetést arra, hogy hajat növesszen, akkor az már majdhogynem tökéletesen sikerült neki.

A sok babás cucc vásárlása közben lehet, hogy kifelejtetted az egyik legfontosabb helységet a fürdőszobát. Jobb, ha már most felkészítesz egy sarkot a babának a következő dolgokkal: pelenkák, hőmérő, fájdalom- és lázcsillapító, orrszívó. Rusnya dolog hajnali kettőkor ezekre vadászni apunak a városban. Persze ha már itt tartunk, akkor törülköző, babasamponok, fürdető, babaolaj, fülpiszkáló, vatta, krémek, kiskád, stb.
Légy köröltekintő, hogy elkerüld a koraszülés kockázatát, amely - több más tényező mellett - sok esetben a stressz, túl sok munka, nehéz tárgyak emelése és cipelése, valamint a túl sok lábon állás miatt is bekövetkezhet. Pihenj sokat, biztosítsd magad számára a megfelelő kényelmet és bátran kérd meg a környezetedben lévő embereket, hogy segítsenek neked, ha szükséges.

A terhesség alatt gyakori húgyúti fertőzések elkerülése érdekében továbbra is fogyassz legalább 1,5-2 liter folyadékot naponta.
• A 28-32.  hét időszakában több terhességi vizsgálaton is részt kell venned: a későn megnyilvánuló fejlődési rendellenességek kimutatása, magzati biometria (amely segítségével a növekedési zavarok szűrhetőek), a magzatvíz mennyiségének, a lepény elhelyezkedésének és érettségének vizsgálata ebben a periódusban történik. A magas koczkázatú terhesek esetében további ellenőrzéseket is végeznek, mint például a Doppler-vizsgálat.
• Ha kissé erőtlennek érzed magad és szeretnéd visszanyerni vitalitásodat, akkor fogyassz minden nap egy kivit. Ez a gyümölcs biztosítja számodra a napi C vitamin szükségletedet, de más hasznos vitaminok, magnézium és kálium is található benne.
• Sok kismama számára elkerülhetetlen a hosszabb utazások a harmadik trimeszter időszakában is, ezért ennek következtében könnyen lábdagadás és erős hátfájás alakulhat ki. Amennyiben az orvos nem tiltott el az ilyen jellegű utazásoktól, akkor kis körültekintéssel akár hosszab autóutat is bevállalhatsz. Minden órában igyekezz legalább 10 percig pihenni és kicsit mozogni! Az utazások alatt a biztonsági öv használata akár életet is menthet, ezért a jó szándékú tanácsok ellenére mindenképp viseld, ha gépkocsiban ülsz! Ma már több hasznos eszköz is kapható, pld. övterelő, amely segít megvédeni pocakodat egy esetleges baleset következtében.

Nincsenek megjegyzések: