2013. január 19., szombat

Lombik kezelések

Már írtam erről egyszer, de most is ideteszem, hisz most az újabb kezelés elkezdése előtt is találkozok a neten érdekességekkel. Kicsit felfrissítem a memóriám! :-)

A lombik programban többféle kezelést is alkalmaznak, van rövidebb ideig tartó, ún. rövid, illetve hosszú, valamint antagonista protokoll (kezelés).

rövid, illetve antagonista protokoll esetén általában a stimuláció a menstruáció 2. napján kezdődik, és 11-14 napig tart, majd ezt követi a petesejtek leszívása. Ezután 2-3-5 nap múlva az embriók méhbe való visszahelyezése, az embriótranfszer következik. 

hosszú protokoll a menstruáció 21. napján kezdődik és nagyjából három hétig tart, majd ezután jön a punkció, és a transzfer.

Ezek az adagolt hormonok típusában, illetve az adagolási idő hosszában különböznek. Hogy kinek mi a legmegfelelőbb, azt az orvos dönti el. 

A petefészkek normál esetben havonta egy petesejtet termelnek, de a hormonkezelések hatására a női szervezet sokkal többet is képes termelni. 

A lombik program menete

1. Stimuláció: A petefészkek működésének hormonális serkentése. Ezzel elérhető, hogy egyszerre több petesejt érjen meg (hormon injekciókkal történik).

2. A stimuláció során a tüszők érését ismételt ultrahangvizsgálatok mellett szükség esetén a vérből végzett hormon-meghatározásokkal is nyomon követik. Amint a tüszők érettsége megfelelő az esti órákban kell beadni a hCG injekciót. A petesejtnyerés (punkció) a hCG injekció beadását követő 34-36 órában történik.

3. Punkció (petesejtnyerés, megtermékenyítés)
A petesejtek leszívása többnyire altatásban, a hüvelyen keresztül, ultrahang segítségével történik. A punkciós tűvel átszúrják a hüvely, majd a tüsző falát és a tüszőfolyadékot steril kémcsőbe szívják le, amit a biológus megvizsgál. A petesejteket speciális tápoldatot tartalmazó tenyésztő edényben, inkubátorban tárolják.

4. A spermát laboratóriumi körülmények között előkészítik. A megtermékenyítést a biológus 4-5 órával a punkciót követően végzi. A következő reggelen mikroszkóp alatt ellenőrzik a megtermékenyülést. A punkciót követő reggelen telefonon érdeklődhetünk arról, hogy hány petesejt termékenyült meg.

Az egyszerűbb esetekben a meghatározott számú előkészített spermiumot egy szövettenyésztő edényben a petesejtek mellé helyezik. Ebben az esetben a hímivarsejtek lényegében a természetben ismert módon termékenyítik meg a petesejteket.

Férfimeddőség esetén, amikor nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű hímivarsejt, akár egyetlen spermium is elegendő a petesejt megtermékenyítésére. Az ehhez szükséges hímivarsejtet ugyanis ún. mikromanipulációs módszerekkel is be lehet juttatni a petesejtbe. Ezt az eljárást intracitoplazmatikus spermium injekciónak (ICSI) nevezik.

Az ellenőrzés után a már megtermékenyült petesejtek még legalább egy, de legfeljebb 5-6 napig inkubátorban fejlődnek tovább, egészen a beültetésig. Indokolt esetben arra is van lehetőség, hogy az embriók későbbi könnyebb megtapadását már ebben a fázisban megpróbálják segíteni a petesejtet körülvevő burok megrepesztésével. Ez az eljárás az asszisztált hatching (HA).

5. Az embriótranszfer (ET) a punkciót követő 2-5. napon történik. Annak érdekében, hogy a teherbeesés valószínűsége nagyobb legyen több embriót ültetnek vissza. Az embriótranszfer csak néhány percet vesz igénybe, altatás nem szükséges hozzá. Az embriókat műanyag katéter segítségével helyezik a méh üregébe. Rövid pihenő után a páciens hazamehet. A sikeresség érdekében tanácsos néhány napig a túlzott megerőltetéstől tartózkodni. Sikeres kezelés esetén a terhességet az embriók visszaültetését követően kb. 11-14 nap múlva lehet kimutatni.

A laboratóriumi munkához tartozik a beültetésre nem került embriók mélyfagyasztása is. A megtermékenyült, de fel nem használt embriókat olyan speciális oldatba teszik, amely a fagyasztás során megvédi őket a jégkristályok képződésétől. Maga a fagyasztás egy számítógép által vezérelt fagyasztókészülékben történik, és több órát vesz igénybe. A fagyasztott embriók speciális tárolókba kerülnek elhelyezésre. Későbbi felhasználás esetén az olvasztás után dől el, hogy az embriók életképesek maradtak-e.



Nincsenek megjegyzések: