2011. június 14., kedd

12.hét


A magzat méretei: a 12. hétre a baba eléri 8 cm-t, súlya pedig a 15 g-ot. Kb. akkora, mint egy szilva.
A magzat fejlődése: 12 hetes korban már szokott ásítani, gyakran nyitogatja a száját, és a legtöbb magzat szopja a jobb hüvelykujját. Megindul a körmök fejlődése a kézen és a lábon. A legtöbb csontban zajlik a csontképződés. Megjelennek a különálló ujjbegyek, kialakul az ujjlenyomat. Beindulnak a bélmozgások.
Nézd meg, milyen hihetetlen nagy fejlődésen megy át a magzat a 6. héttől a 12. hétig:

TERHESSÉG HÉTRŐL-HÉTRE: 12. HÉT

A terhesség bejelentése a munkahelyen
A 12. hét betöltése után legkésőbb már be kell jelentened a terhességed a munkahelyeden is. Válassz egy nyugalmas időpontot, és kérj a főnöködtől négyszemközti beszélgetésre lehetőséget. Érkezz kész tervekkel a jövőre nézve, tudj válaszolni a kérdésekre, hogy meddig szeretnél még dolgozni, és később mikor szeretnél újra munkába állni.
Előzetesen igyekezz felmérni a kollegák példája alapján lehetőségeidet: a te pozíciódban mennyi otthon töltött időt tolerál a céged, mikortól érdemes esetleg távmunkában, majd később részmunkaidőben újra elkezdeni dolgozni. Az alternatív lehetőségek igénybe vételére (otthoni munka, részmunkaidő) annál nagyobb esélyed van, minél magasabb a pozíciód és minél speciálisabb szaktudást igényel a munkaterületed. Ha a cégednél nem bevett gyakorlat a távmunka vagy a részmunkaidő, készülj fel, hogy neked kell meggyőznöd róla a főnöködet, hogy a te esetedben alkalmazzátok ezeket.
Jó tudni: A várandós anyákat felmondási védelem illeti meg a munkahelyükön várandósságuk kezdetétől. Ez a védelem nem függ attól, hogy bejelentetted-e már a főnöködnek a terhességet, és nincs időbeli korlátja sem (pl. a 12. hét betöltése)!

Nincsenek megjegyzések: