2011. június 21., kedd

Vitaminok,ásványi anyagok a terhesség alatt


Ásványi anyag/ Vitamin neveFő forrásaiAjánlott napi beviteli érték/ felnőtt nőAjánlott napi beviteli érték/ várandós kismamaA pluszban ajánlott mennyiséget tartalmazó élelmiszerek
Kalciumtej, tejtermékek, hal, hüvelyesek, olajos magvak, paraj, sóska, káposztafélék, gombák, citrusfélék, teljes kiőrlésű gabonafélék800 mg1200 mg400 mg: 3,5 dl tej
vagy
30 g félzsíros sajt + túrókrém (50 g túróból és 150 ml joghurtból)
Magnéziumteljes kiőrlésű gabonafélék, száraz hüvelyesek, szója, zöld levelű főzelékfélék (pl.: paraj, sóska), kukorica, olajos magvak, hús, citrom, grapefruit, alma, csipkebogyó, füge.300 mg450 mg150 mg: 2 szelet barna kenyér + 30 g dió
Foszfortej és tejtermékek, hús és
húskészítmények, hal, tojás, száraz
hüvelyesek, gabonaőrlemények, olajos
magvak, banán
620 mg930 mg310 mg: 1 db tojás + 120 g csirkemell + 1 dl tej
Vashús, hal, máj, tojás, gabonamagvak, gabonapelyhek, hüvelyesek, zöldségfélék,
olajos magvak, körte, őszibarack, szőlő,
csipkebogyó
15 mg2. trimeszter: 20 mg
3. trimeszter: 25-30 mg
5 mg: 80 g csirkemell
15 mg: 35 g zabpehely
Jódjódozott só, ivóvíz, tengeri hal0,15 mg0,175 mg0,025 mg: 35 g lazac
Cinkhús, máj, tojás, tej, olajos magvak, teljes
kiőrlésű gabonafélék, száraz hüvelyesek
9 mg13 mg4 mg: 2 szelet barna kenyér + 30 g sajt + 2 dl tej
Rézgabonafélék és őrleményeik, száraz
hüvelyesek, szója, olajos magvak, hal, máj
1,1 mg1,2 mg0,1 mg: 1 közepes szelet kenyér vagy 10 g dió
Folát*máj, élesztő, tojássárgája, teljes kiőrlésű
gabonafélék, sárgarépa, paraj,
brokkoli, zöldborsó, avokádó, olajos
magvak, narancs, banán, sárgabarack
0,2 mg0,4 mg0,2 mg: 1 adag parajfőzelék 1 db főtt tojással + 30 g dió
de főzés, sütés hatására az élelmiszerek folsavtartalma az 50% vitaminveszteséget is elérhetik
C-vitamingyümölcsök – kiemelten a citrusfélék illetve a zöldségek90 mg100 mg10 mg: 8 g paprika
vagy
50 g fejes saláta
de főzés, sütés hatására az élelmiszerek C-vitamin tartalma a 30% vitaminveszteséget is elérhetik
D-vitaminhalak, kaviár, tej,
tejtermékek, máj, tojás, margarin
5 μg10 μg5 μg: 200 g tőkehalfilé
B1-vitaminteljes kiőrlésű gabonafélék, élesztő,
hántolatlan rizs, olajos magvak, száraz
hüvelyesek, brokkoli, kelbimbó, sóska,
tej és tejtermékek
0,9 mg1 mg0,1 mg: fél szelet barna kenyér vagy 50 g zöldbab
B12- vitamintej, sajt, hús, hal, tojás2 μg2,6 μg0,6 μg: 120 g tőkehalfilé vagy 1 db tojás

* Folát: hasonló biológiai hatású és szerkezetű vegyületek gyűjtőneve. Az élelmiszerekben természetes formában folát található. Folsav mesterségesen adható élelmiszerekhez vagy szedhető étrend kiegészítő formájában. 1 μg élelmiszerben található folát = 0,5 μg éhgyomorra bevett folsav = 0,6 μg élelmiszerhez hozzáadott folsav. Az élelmiszerek és készételek tápanyag információjában feltüntetett „folsav” elnevezés általában az élelmiszer folát tartalmára utal.
FONTOS TUDNI, hogy a jelentősen megemelkedett vas- valamint folsav igény kielégítését a kiegyensúlyozott táplálkozás a várandósság időszakában nem fedezi, így orvossal és dietetikussal konzultálva ezek pótlására lehet szükség!

Nincsenek megjegyzések: