2011. június 27., hétfő

14.hét



Amagzat méretei: a 14. hétre a baba eléri 10,5 cm-t, súlya pedig a 45 g-ot. Kb. akkora, mint egycitro


A magzat fejlődése:A 14. hétre az egyre koordináltabb izomműködés miatt még több spontán mozgás figyelhető meg a magzatnál. Ebből a kismama még semmit nem érzékel, de már arra sem kell sokat várni. Az először várandósok a 20. hét környékén, a már szült hölgyek pedig a 16. hét környékén érezhetik először a magzat mozgását. A mindössze 10 cm-es babának már körmei is vannak a kis kezein és parányi lábujjain. A babát a magzatvíz óvja meg a külvilágtól, ebben tanul meg lélegezni is és bele is pisil, azonban a magzatvíz 3 óránként újratermelődik, tehát sosam “koszolódik be”. Az izmok a 14. héten fokozatosan fejlődésnek indulnak, ezért a baba egyre élénkebben mozog. Többedszer szülő anyák ezt akár már érezhetik is. Az arc is egyre jellegzetesebb lesz: a fülek a helyükre “kúsznak” és megjelennek az arc egyedi részei is, sőt a kicsinek most már ujjlenyomata is van.
Az első trimeszter végére a baba belső szervei teljesen kifejlődnek, már csak növekedniük kell. A 13. és 14. hét közt a magzat súlya mintegy 60%-kal nő. A felső végtagok hosszának testhez képesti aránya majdnem eléri a végső értéket. A legtöbb szerve már önállóan működik, például a pajzsmirigye már termel hormonokat. Mivel az agya is teljesen kifejlődött, már érezhet fájdalmat.
Még mindig nem érezhető, de sokat mozog, forgolódik. Bár az embrió már 6 hetes korában mozogni kezd, a magzati mozgás a 14-18. héten érezhető először. A magzat hossza kb. 10 cm, súlya 45 g.
Letelt a baba szempontjából legkritikusabb időszak. A kedved is sokkal jobb, a hormonális változások miatti hangulatingadozás is megszűnőben van. Ha eddig óvatosságból mellőzted a sportolást, akkor mostantól nyugodtan választhatsz valami neked való mozgásformát. Nem kell erőltetni semmit - ha nem vagy az a kimondott sportember, akkor egy kis séta is megteszi -, lényeg, hogy egy kicsit megmozgasson, javítsa a vérellátásod és ezáltal jól érezd magad közben. Beiratkozhatsz kismama tornára, vagy kismama-úszásra (ha nem vagy hajlamos a fertőzésekre). 

1 megjegyzés:

Hópihe írta...

Szia Ágica,

először is sok szeretettel gratulálok és problémamentes pocakosodást kívánok! Azt hiszem még nem írtam Neked azóta...
Sajnos velem nem történtek túl jó dolgok. Hétfőn műtöttek méhenkívülivel. Egész jól viseltem, de közben aggódtam, hogy valamikor ki fog törni belőlem. Most kicsit megzuhantam. De fel kell állni és továbbmenni....Majd csak lesz valahogy.
Minden jót Nektek!
Hópihe