2011. június 21., kedd

13.hét

A magzat méretei: a 13. hétre a baba eléri 10 cm-t, súlya pedig a 30 g-ot. Kb. akkora, mint egy nektarin.
A baba növekedése és fejlődése
A 13. terhességi hét végére a babád teljesen úgy néz ki, mint egy apró kisbaba. A feje még mindig elég nagy, de lassan a teste is kezd felzárkózni méretben. A 13 héten a baba szemei közelebb kerülnek egymáshoz, kezdenek a végleges helyükre kerülni, a fülekhe z hasonlóan. Már vannak látható jelei annak, hogy milyen nemű, bár az ultrahangon ez továbbra sem látszik. A máj megkezdi az epe termelését, a hasnyálmirigy pedig az inzulin elválasztását.
A baba 28-30 g körüli, kb. akkora, mint egy citrom. Intenzív növekedési szakasz veszi kezdetét. Az ultrahang vizsgálaton már nem az ülőmagasságot (CRL) mérik, hanem a baba teljes hosszát.
13 hetes korra az orr és az ajkak teljesen kialakulnak, a magzat arca egyre jobban hasonlít az újszülött arcára. A belek megkezdik a magzatvízzel lenyelt glükóz és víz felszívását. Bár a magzat neme már a megtermékenyítéskor eldől, a külső ivarszervek most különíthetők el a fiúknál és a lányoknál.
A te fejlődésed
A méhed tovább nő a 13. héten, kellemetlen fájdalmat érezhetsz a hasadban. A terhesség alatt a méhedet körülvevő ínszalagok is felkészülnek a szülésre. Megnyúlva helyet csinálnak a babának. Ezt a medencetáji fájdalmat fokozottan néhány szokatlan, vagy kényelmetlen mozdulatsor után érezheted. Legtöbb alkalommal ez a fájdalom néhány percnél nem tart to vább, ezért ha hosszabb fájdalmaid vannak, feltétlen beszélj az orvosoddal.13 hetes ultrahang:

TERHESSÉG HÉTRŐL-HÉTRE: 13. HÉT

Napi 2 liter folyadék
A baba fejlődéséhez sok folyadékra van szükség. Fontos a napi 2 liternyi folyadék fogyasztása. Ez lehet víz, ásványvíz, rostos gyümölcs- és zöldséglé, gyümölcstea, tej. A savanyított tejtermékek, a levesek, főzelékek szintén magas víztartalmúak. A szénsavas üdítők nem javasoltak, mert sok cukrot és mesterséges anyagot tartalmaznak. Magas cukortartalmúk miatt a rostos leveleket is csak mértékkel fogyaszd, mert hizlalnak.
A sok folyadékfogyasztás gyakori vizelési ingerrel is jár. Fontos, hogy eleget igyál, ezért ne csökkentsd a folyadékbevitelt, hanem inkább úgy tervezd meg a hosszabb utakat, hogy legyen útközben wc.
A kismamák gyakran panaszkodnak fejfájásra. Ez a vérnyomás megváltozása, illetve a hormonváltozások miatt lehet. Gyógyszer szedését mindenképp beszéld meg az orvosoddal. Igen, még egy egyszerű aszpirin beszedését is, mivel minden változik a testedben, nem tudod, hogy mivel árthatsz magzatodnak, így jó biztosra menni. Ha nem akarsz gyógyszert bevenni, keress más alternatívát. Ilyenek például :
  • Rendszeres táplálkozás (az éhség gyakran okozhat fejfájást)
  • Elegendő folyadékbevitel (folyadék hiány is okozhat fejfájást)
  • Ha fáj a fejed &eacute ;s teheted, pihenj le egy kicsit. A túlfeszített munka, stressz, kialvatlanság, fáradtság mind okozhat fejfájást

Nincsenek megjegyzések: