2012. április 17., kedd

Babanátha

Gyermekkorban a leggyakoribb megbetegedés a nátha. 
Az esetek 70%-ban vírusok, 30%-ban baktériumok okozzák. Egy egészséges gyermek átlagosan évi 6 alkalommal náthás. Közösségbe kerülő, bölcsődét vagy óvodát kezdő gyermekeknél az első évben ez a szám hirtelen 12-14-re nő, ami teljesen természetes jelenség. Az orr nyálkahártya feladata a levegővel a légutakba jutó vírusok, baktériumok és egyéb szennyeződések kiszűrése, a hideg levegő felmelegítése illetve a meleg levegő hűtése. Egészséges emberben, a nedves, csillószőrrel fedett orrnyálkahártyán megtapadó kórokozót, az állandó ritmusos mozgású csillószőrök a garat felé eltávolítják a szervezetből.
Minél fiatalabb a gyermek, annál rosszabbul viseli a náthát. A csecsemők csak az orrukon lélegeznek. Náluk a gátolt orrlégzés szoptatási és alvási képtelenséget is okozhat.
Amikor az orrból vízszerű váladék kezd csöpögni, vagy eldugul, akkor ez annak a jele, hogy az öntisztulás nem volt teljesen sikeres. Ilyenkor fontos az orrváladék folyamatos eltávolítása, és a nyálkahártya duzzanat megszüntetése, hogy megakadályozzuk a kórokozók továbbterjedését, és ezzel meggátoljuk a közelben lévő szervek, a torok, arcüreg, középfül, légcső, tüdő szövődményes megbetegedését. 




Mikor szívjuk le a gyermek orrát?
 
• Ha dugult az orr
• Ha láthatóan váladékozik
• Ha hallhatóan szörcsög
Hogyan távolítsuk el az orrváladékot?
• A gyermeket a hátára fektetjük.
• Még jobb, ha a fej hátralógatott helyzetben van.
• Az egyik oldali orrlyukba steril izotóniás sóoldatot csepegtetünk, és ezt a másik oldali orr félből kiszívjuk.
A mozdulatsort mindkét oldalon elvégezzük.
Miért fontos már a tünetek megjelenésekor, vagyis idejében átöblíteni és leszívni az orrot?

A megfelelően végzett orrátöblítés és leszívás nem okozhat kárt, még akkor sem, ha óránként megismételjük. Viszont megelőzhetjük vele, hogy az orrban pangó fertőzött váladék a garat falán lecsorogva az orrmandula a torokmandula vagy a fülkürtön keresztül a középfül gyulladását idézze elő, hogy a kórokozók a légutakban előre haladva légcsőhurutot majd tüdőgyulladást hozzanak létre, vagy a lenyelt váladék hasfájást, gyomorhurutot okozzon. Az idejében elvégzett orrátöblítésekkel eltávolítható a gennyes váladék az orrüregből, ezzel megelőzhető a láz kialakulása és az antibiotikum szedésétől is megkímélhetjük a gyermeket.
Jótanácsok náthásoknak
• Itassunk sok meleg folyadékot a náthás gyermekkel! Ahhoz, hogy az orrnyálkahártya megfelelő mennyiségű váladékot tudjon termelni, és ezzel képes legyen a tisztulásra, szükség van a bőséges folyadékra.
• Célszerű kamillával párásítani a helyiségben, mert a száraz nyálkahártya nem képes a tisztulásra.
• A nátha alatt adjunk minden nap friss gyümölcsöt, vagy C-vitamint a gyermeknek.
• Kerüljük a mentoltartalmú illóolajokat. Ezek csak felnőtteknek adhatók.
• Az orrdugulás és az orrváladék besűrűsödése ellen, illetve annak oldására 2-3 napig adható a nyákoldó hatású növényi köptető szirup.
• Tanítsuk meg és szoktassuk rá minél hamarabb gyermekünket a helyes orrfújási technikára. Vagyis arra, hogy mindig csak az egyik orrlyukat fújjuk, míg a másikat befogjuk.



Többet megtudhatsz, ha ide kattintasz:  www.nasivin.hu




    Nincsenek megjegyzések: