2012. április 17., kedd

Lázas a gyerek

Mit tegyünk, ha úgy érezzük, emelkedik a gyermek testhőmérséklete?

Győződjünk meg róla, hogy jól érezzük-e, és mérjük meg. Három év alatt a hőmérést a végbélben célszerű elvégezni, de tudni kell, hogy a végbélben mért hőmérséklet 5 tized fokkal magasabb a hónaljban mértnél, ezért ebből mindig le kell vonni 5 tized fokot. A testhőmérséklet 37 °C-ig normális. Hőemelkedésről 37 °C és 38 °C között beszélünk, és a láz 38 °C felett kezdődik.

Mit tegyünk, ha hőemelkedése van a gyermeknek?

Mivel a normálisnál magasabb hőmérsékletű gyermek folyadékszükséglete megnő, hajlamossá válik a kiszáradásra. Ezért bőven itassuk szobahőmérsékletű teával, vagy gyümölcslével. Ne takarjuk be paplannal, ne öltöztessük fel melegen, mert az gátolja a hő leadását, és elsősorban csecsemőknél a testhőmérséklet további emelkedését okozhatja. Ilyenkor még gyógyszeres lázcsillapításra nincs szükség. Fontos a gyermek gondos ápolása, gyümölccsel és C-vitaminnal való ellátása, és a gyakori, akár fél óránkénti lázmérés. A mérések idejét és eredményét ajánlott feljegyezni.


Mit tegyünk, ha lázas a gyermek?
A lázat csillapítani kell, mert csecsemőkben és kisgyermekekben a magas láz görcsöt válthat ki. 
A láz kétféle módon csillapítható. Gyógyszerekkel, és fizikai módszerekkel.
Célszerű tartani otthon lázcsillapítót. A patikákban recept nélkül kaphatók a kellemes ízű lázcsillapító szuszpenziók és vény ellenében vásárolhatók meg a kúpok. A kúp felhelye­zését követően 15 percig fogjuk össze a gyermek fenekét, hogy ne tudja kinyomni. Fontos, hogy a gyermek korának megfelelő gyógyszer adag legfeljebb 4 óránként ismételhető.
Amennyiben a láz a lázcsillapító gyógyszer adása ellenére is 39 °C fok fölé emelkedik, a fizikai módszereket is alkalmazni kell. Ennek két módja terjedt el a gyakorlatban.
A priznicelés, mikor hideg vizes törölközővel borítjuk be a beteg testét és a hűtőfürdő mikor a gyermeket langyos (nem hideg) vízbe ültetjük, és várunk, hogy a lassan hozzáadott hideg vízzel együtt a gyermek teste is lehűljön. Ez általában 15-20 percet vesz igénybe, és szükség esetén többször megismételhető.

Emelkedő testhőmérsékletre hívja fel a figyelmet, ha az addig élénk gyermek csendessé, bágyadttá válik, majd kipirul. Gyorsan emelkedő láz esetén hidegrázást észlelünk.

Többet megtudhatsz, ha ide kattintasz:  www.nasivin.hu

Nincsenek megjegyzések: