2012. április 19., csütörtök

Hozzátáplálás


Kezdő ételek
Olyan zöldségekkel, gabonafélékkel és gyümölcsökkel kínáljuk a babát először, amelyek a tapasztalatok szerint ritkán okoznak allergiát. Ezek a következők: burgonya, sárgarépa, alma, szelídgesztenye, sütőtök, cékla, zabpehely, kukoricadara, rizs. Kevésnek tűnik? Pedig nem az! A csecsemőnek még nincs szüksége ennél nagyobb változatosságra.

Burgonya: alaposan megmossuk, majd 200 Celsius-fokos sütőben harminc percig sütjük. Válasszunk sárga héjú fajtát, például Ellát, mert csodálatosan puhára, krémesre sül, villával is könnyedén szétnyomhatjuk. A megsütött krumplit kettévágjuk, kiskanállal kikanalazzuk a belsejét. Ezt kapja a baba! Az a legjobb, ha egy kis anyatejjel keverjük össze, de az is lehet, hogy szétnyomva, magában is szívesen eszi.
Sütőtök: megmossuk, négyfelé vágjuk, majd 200 Celsius-fokos sütőben húsz-harminc perc alatt puhára sütjük. Ettől kezdve ugyanúgy készül, mint a burgonya.
Alma: kínálhatjuk nyersen, almareszelőn pépesítve. Megsüthetjük héjastól (200 Celsius-fokon húsz perc), majd ugyanúgy kikanalazzuk, mint a krumplit vagy a tököt. Így egészen más lesz az íze!
Gesztenye: Pároljunk puhára kevés vízben, fedő alatt néhány szem hámozott, mirelit szelídgesztenyét. Nyomkodjuk szét, és főzőlevével vagy anyatejjel keverve kínáljuk.
Sárgarépa: csavarjuk fóliába az alaposan megmosott sárgarépát. Süssük 200 Celsius-fokon fél órán át. Húzzuk le a héját, majd turmixoljuk össze egy kis anyatejjel.
Rizs: (vagy kukoricadara, zabpehely): Főzzünk puhára két evőkanálnyi rizst körülbelül tizenöt perc alatt, öntsük le róla a vizet, majd turmixoljuk össze a rizst némi anyatejjel.

Két nyersanyagból
Ha az első próbálkozások kedvező fogadtatásra találtak, folytassuk a következő párokkal:
Alma-sütőtök ital: Két evőkanálnyi sültalmapépet és ugyanennyi sütőtökpépet egy deci forralt és lehűtött vízzel vagy anyatejjel összeturmixolunk. Püréváltozat: fele-fele arányban, összesen egy teáscsészényi mennyiségben keverjük a megsütött összetevőket, és anyatejjel vagy forralt vízzel hígítjuk.
Cékla-sütőtök ital: Két-három szeletke hámozott, főtt céklát két evőkanál sütőtökpéppel és egy deci forralt vízzel vagy anyatejjel turmixolunk össze.
Sárgarépa-alma ital: Négy-öt karika héjában sült répát és két evőkanál almakompótot összeturmixolunk egy deci kompótlével vagy anyatejjel. Az almakompót ebben az esetben meghámozott almaszeletek párolását jelenti egy-másfél deciliter vízben.

Tipp: a bébiitalokat kifelé hajló peremű, vastag falú üvegpohárból vagy műanyag bögréből kínáljuk, ne cumisüvegből! Mivel tartalmas italokról van szó, főétkezésként is adhatjuk.

Gesztenyés krumplipüré: az "egy alapanyagos" bekezdésben leírtak szerint elkészítjük, majd egyenlő arányban összevegyítjük a hozzávalókat.
Zabpehelykása almával: Három-négy evőkanál zabpelyhet fél órára beáztatunk, majd vízzel vagy lefejt tejjel sűrűre főzünk. Az almát meghámozzuk, majd nyersen lereszeljük, és a langyosra hűlt zabpehelykásába keverjük. 
Almás gesztenyepüré: A hámozott, párolt almaszeleteket összeturmixoljuk kevés főzővízzel és öt-hat szem gesztenyével.

Tipp: Sózni, cukrozni semmit sem kell! Ezek az alapanyagok eleve édeskések.

Három nyersanyagból
A harmadik összetevő lehet két zöldséghez vagy gyümölcshöz társított kukoricadara, zabpehely vagy rizs, esetleg egy-két kávéskanál olaj. Így kalóriadúsabbá tehetjük a pépet, elősegíthetjük a növényi fehérjék és az A-vitamin hasznosulását. A darát, rizst, zabpelyhet vízben főzzük meg, mielőtt a sütőtökkel, répával vagy céklával, almával összekevernénk.
Mit kapjon először?
Nem kell szigorúan betartanod semmiféle sorrendet! Nagyon változatos, hogy világszerte milyen ételekkel kezdik a hozzátáplálást. Hallgass a józan eszedre! Az első hónapokban könnyen emészthető, tápláló, kevés összetevőből álló ennivalókat kínálj. Nálunk hagyományosan a nyers alma-, banán-, őszibarack- és meggypüré az első, illetve ezek kombinációi. Keverhetsz bele kevés főtt gabonapelyhet is. De kezdhetsz zöldséggel is: sok baba rajong a sütőtökért, a brokkoliért és a krumpliért. Olyan ételt, ami allergiát okozhat, érdemes minél később adni, ezért javasoljuk azt, hogy szopós gyerekeknél várjunk egyéves korig a tejtermékekkel. Így talán sikerül megelőzni az ételallergiát, talán nem, de az biztos, hogy ha tüneteket okoz, mondjuk, a tehéntej, azt nem egy pici babának, hanem egy már nagyobbacskának kell elviselnie.

Forrás: Kismama magazin(www.babaszoba.hu)

Nincsenek megjegyzések: