2010. szeptember 28., kedd

lombikosok 10 parancsolata

Ezt nemrég kaptam egy fórumos baráttól! :-)  


 1.) Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek
- Megfelelőnek tartott magzatvédő multivitamin (orvosod segít a kiválasztásában) szedése a terhesség előtti hónaptól (mert ugye feltételezzük, hogy terhesek leszünk :))
- C-vitamin: kollagéntermelést szabályozza, segít a petesejt utáni sebgyógyuláskor, és segít a vetélés megelőzésében is;
- E-vitamin: gyógyulást támogatja, elősegíti a beágyazódást
- Cink: sebgyógyulás, beágyazódás, hormontermelés szabályozása

2.) Egészséges életmód
- Kerüljük a cukor- és a koffeintartalmú ételeket, a szénsavas üdítőket és az alkoholt! (Beültetés után viszont sok orvos javasol minőségi száraz vörösbort, max napi fél - 1 dl-t! :))
- Ne dohányozzunk, kerüljük a füstös, szmogos levegőt!
- Fogyasszunk sok folyadékot (gyógyteák, szénsavmentes ásványvíz, min. napi 2 l)
- Mérsékelten sportoljunk! Kerülendő a megerőltető mozgás (aerobik, súlyzózás, futás stb), lehet viszont nagyokat sétálni, légzőgyakorlatot végezni, meditálni, jógázni. Cél az alhasi vérbőség előidézése!
- Fontos a megfelelő pihentségi szint! Aludjunk sokat (legalább most, kivételesen :))

3.) Gyógyteák, étrend-kiegészítők
Van, aki a stimuláció alatt is fogyasztja, de mások szerint "bekavarhatnak" a gyógyteák, ezért érdemes kikérni a kezelőorvos véleményét is!Menstruációtól tüszőrepedésig: málnalevél + cickafark tea, tüszőrepedés (punkció) után: palástfű tea.
Méhpempő: segíti a méhnyálkahártya felépülését (beültetéskor 8 - 14 mm vastagság az ideális). Kapható tabletta és ivóampulla formában is.
Omega3 zsirsav (halolaj kapszula): az egész folyamat alatt igen kedvező a hatása, roborál, immunrendszert erősít.


A "lombikosok" 10 parancsolata:

1. A kezelés alatt nem olvasgatunk internetet, „szakirodalmat", semmit, ami a lombikkal, meddőséggel kapcsolatos! Csak felesleges agyalásra ad okot.
2. A stimuláció alatt pontosan követjük az orvos utasításait, ha nem értünk valamit, rákérdezünk, és feltétel nélkül megbízol abban, amit az orvos mond, akármivel beszélték tele a fejed a fórumokon, a váróban, mert lehet, hogy Neked ez az első lombikod, de neki már a több ezredik, tudja, hogy mit csinál!
3. A stimu idején nem figyeljük a testünk minden rezdülését, hogy feszít-e a hasam vagy nem, van-e hányingerem vagy nincs, szédülök-e vagy nem, fáj-e a fejem vagy nem. Akár érzel valamit akár nem, abból nem lehet semmilyen következtetést levonni a tüszők éréséről. Erre való a vérvétel és az ultrahang.
4. Nem aggódunk az érő tüszők mennyisége, a nyh-a vastagsága miatt, és legfőképp nem foglalkozunk azzal, hogy a másiknak milyenek az eredményei. Ez nem verseny!
5. A punkciókor nem foglalkozunk azzal, hogy a többieknek hány sejtje lett. Egy gyerekhez elég egyetlen női és egyetlen hímivarsejt is. Ez nem verseny!
6. A beültetéskor nem foglalkozunk azzal, hogy a többiek hány sejtesen kapták vissza az embrió(ka)t, és milyen vastag volt a méhnyálkahártyájuk! Ez nem verseny!
7. A beültetés után nem keresünk tüneteket! Ha keresel, találsz is, és akkor az a baj, ha meg még sem találsz, akkor az a baj. A premenstruációs tünetek egyébként tökéletesen megegyeznek a koraterhességi tünetekkel, a megtapadást amúgy sem lehet érezni.
8. Az Utrogestan vagy más progeszetron tartalmú készítmény használatát akkor se hagyd abba a beültetés után, ha esetleg vérzés jelentkezik. A vérzés önmagában nem jelenti azt, hogy nem sikerült, viszont progeszteronhiány miatt megszakadhat az elindult terhesség.
9. A vérvételkor nem beszélgetsz a többiekkel arról, hogy ki mit érez, és milyen tünetei vannak, a hetes pontban már részletezett okok miatt.
10. Akárhányadik lombiknak futsz neki, nem latolgatod a statisztikai esélyeket a sikerre.


1 megjegyzés:

Jurák Kata írta...

Bizony, minden szavával egyet értek, de azzal még kiegészíteném, hogy minden nap minden pillanatában elképzeljük, hogy kisbabát várunk, és cseppet sem kételkedünk az eredményben!!!
JA, és még valami: sok húst enni, a hiperstimuláció elkerülése végett!!!Puszik!