2011. április 3., vasárnap

Az IVF kezelések kockázata

Az IVF kezelések kockázata

A stimulációs kezelés lehetséges szövődményei

A hormon stimulációs, azaz a petesejtek termelődését elősegítő kezelés egyik lehetséges szövődménye a petefészek „túlműködése” az ún. hiperstimuláció. Szakirodalmi adatok alapján a stimulációs kezelések 1-10%-ában enyhe vagy középfokú, míg 0.5-2.0%-ában súlyos formában jelentkezik a szövődmény. Tünetei: haspuffadás, hastérfogat növekedés, alhasi fájdalom, hányinger, hányás. Súlyos esetben a petefészkek nagymértékben megnagyobbodnak, folyadék lép ki az érrendszerből, ami elsősorban a hasüregben, ill. a mellkasban gyűlik meg.

Következményei: gyengeség-érzés, ájulásszerű rosszullét, vérnyomásesés, légszomj. A hiperstimuláció ezen súlyos megjelenési formája az életet közvetlenül veszélyeztethető további szövődmények- a vér besűrűsödése, trombózis, embólia, kialakulásának megelőzése végett feltétlenül kórházi kezelést tesz szükségessé.

A tüsző punkció kockázata és lehetséges szövődményei

A punkció során ritka esetben – szakirodalmi adatok alapján 0.4-1.0%-ban – a szomszédos szervek, belek, húgyhólyag és kismedencei erek is megsérülhetnek. Ezen komplikációk – elsősorban az érsérülés a has műtéti megnyitását tehetik szükségessé. Ellátatlan ill. fel nem ismert sérülés ugyanis súlyos életveszélyes állapot kialakulásához vezethet.

A has műtéti megnyitása esetén a műtétet követően több napos, esetleg több hetes kórházi kezelés válhat szükségessé.

A tüsző punkciót követően ritka esetben 0.5-1.0 %-ban kismedencei és hasüregi gyulladásos szövődmény is felléphet. Tünetei: a punkciót követő néhány napon belül fellépő láz, alhasi fájdalom. Ezen szövődmény is több napos kórházi kezelést tehet szükségessé.

Az embrió transzfer lehetséges szövődményei

A megtermékenyített petesejtek méhbe történő visszahelyezése az embriótranszfer, érzéstelenítést vagy altatást nem igénylő fájdalmatlan beavatkozás.  A pácienst veszélyeztető kockázata gyakorlatilag nincsen.

Nincsenek megjegyzések: