2011. április 3., vasárnap

Szegedi Kaáli intézet----cikk

Lombikbébi-program: fogantatás a laborban

A lombikbébik 70–75 százaléka az ország 5 Kaáli Intézetének valamelyikének laborjában fogan. E magánklinikák között a szegedi nemcsak azzal tűnik ki, hogy vidék-Magyarország legrégebbi Kaáli Intézete, hanem azzal is, hogy egy évben félezernél is több kezeléssel próbál segíteni a régió meddőséggel küszködő párjain.



Mindennapos kép: egyedül üldögélő középkorú nő és le-föl járkáló férfi a Szegedi Tudományegyetem női klinikájának kertjében; egymás kezét szorongató párocska a zsúfolt váróban. Száz kilométeres körzetből érkeznek meddő párok vidék-Magyarország első Kaáli Intézetébe – a gyermekáldás reményében.


– Évente ötszáz pár kezelését finanszírozza az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, de az önköltségesekkel, jobbára az országhatáron túlról érkezőkkel együtt több mint 700 in-vitro kezelést végzünk – enged bepillantást a számok mögé Zádori János. A szegedi Kaáli Intézet vezető szülész-nőgyógyászától megtudjuk: az OEP – Európában egyedülálló módon – öt próbálkozást tesz lehetővé, miközben alkalmanként 280–360 ezer forintba kerül a kezelés. A szülőnek készülő nő és férfi számára anyagi terhet csak a kezeléshez szükséges, 60–70 ezer forintba kerülő gyógyszerek megvásárlása jelent.


A Kaáli Intézet laborjában megtermékenyített petesejteket folyékony nitrogénbe helyezik. Az embriókat mélyfagyasztásban tárolják. Fotó: Veréb Simon
A Kaáli Intézet laborjában megtermékenyített petesejteket folyékony nitrogénbe helyezik. Az embriókat mélyfagyasztásban tárolják. Fotó: Veréb Simon


Az Európai Unió országaiban a technikaigényes lombikbébi-kezelések 29 százaléka zárul azzal, hogy a méhen kívül megtermékenyített petesejtet a nő testébe visszahelyezve fejlődésnek is indul az embrió. E terhességek egy része azonban nem zárul szüléssel. A Szegeden végzett kezelések több mint 26 százaléka eljut a várva várt szülésig.


– Négy kezelésből három terhesség és négy gyermek jelenti az eredményességi csúcsot a praxisomban – mosolyog Zádori doktor, de hozzáteszi: a meddő pár életkorától függ a népesedési szempontból is fontos beavatkozás eredményessége. Gyermeket tervező, meddőségi problémában nem szenvedő párok esetén 30 éves korban 70–75 százalék az esélye, hogy az első évben terhesség létrejöjjön. 40 éves kor közelében 40 százalékra csökken a sikeres fogantatás esélye természetes körülmények között az első év letelte után. Hasonló módon az in-vitro kezeléseknél is észlelhető ez a megfigyelés. Az itt életre segített lombikbébik többsége azon a szegedi női klinikán látja meg a napvilágot, ahol évente 2000–2300 szülést vezetnek le. De nem csak e téren jár kölcsönös előnyökkel, hogy a Kaáli magánklinika háttérintézménye az SZTE női klinikájának. A kutatómunkában is szoros az együttműködés.


A petesejt megtermékenyítését nagy teljesítményű mikroszkóp segítségével végzik. Fotó: Veréb Simon
A petesejt megtermékenyítését nagy teljesítményű mikroszkóp segítségével végzik.
Fotó: Veréb Simon


– Szinte „népbetegség" a meddőség: az iparilag fejlett országokban a népesség 13–17 százalékát érinti – fogalmaz Bártfai György professzor. A női klinika helyettes vezetője pontosít: a meddőség 40-40 százalékáért a nő vagy a férfi, 20 százalékáért mindketten felelősek. A terméketlenség oka sokféle lehet a környezetszennyezéstől kezdve a szexuális szokások változásán át egészen bizonyos alapbetegségekig. A szegedi klinika a férfi meddőség kezeléséről is nevezetes, ugyanakkor itt csak a Kaáli Intézet kínál lombikbébi-programot.


Kevesebb az iker
– Induláskor három embriót helyeztünk vissza az anyaméhbe a siker érdekében, és a szülések 3–4 százaléka ikerszülés is volt – idézte a kezdeteket Zádori János. – Korán felismertük, hogy a kezelés egyik legnagyobb kockázatát a hármas ikerterhességgel és koraszüléssel együtt járó, kis súlyú újszülöttek jelentik. A módszer szegedi fejlesztésének eredménye, hogy az esetek túlnyomó többségében mindössze 2 embrió kerül vissza az anyaméhbe. Eközben a terhesség várható esélye is emelkedett. Ennek következtében a hármas ikrek előfordulása 1 százalék alá csökkent, ikerterhesség is csak 25 százalék alatti gyakorisággal fordul elő

.

Nincsenek megjegyzések: