2011. április 3., vasárnap

A petesejtek testen kívüli megtermékenyítése

      A petesejtek testen kívüli megtermékenyítése (laboratóriumi munka:

A tüsző folyadékokból a biológus sztereó mikroszkóp alatt keresi meg a petesejteket és azokat azonnal egy speciális tápoldatba helyezi. Az összes petesejt megkeresését követően a petesejtek szövettenyésztő edénybe kerülnek, majd az élettani körülményeket utánzó, állandó hőmérsékletet és a petesejtek fejlődéséhez szükséges gázkoncentrációt biztosító termosztátba kerülnek. Ezt követően van szükség a pár spermiumaira, melynek izolálása az ejakulátumból különböző laboratóriumi módszerek használatával történik. A spermiumok izolálása többszöri speciális tápoldattal történő mosással és centrifugálással történik. A hagyományos megtermékenyítés esetén (IVF) a tisztított, mosott, feljavított minőségű, meghatározott számú spermiumot (100000/petesejt) helyezünk a szövettenyésztő edénybe a petesejtek mellé. Ebben az esetben a spermiumoknak saját maguknak kell megtermékenyíteni a petesejteket.
Az intracitoplazmatikus spermium injekció (ICSI) módszer esetén egy mikroszkóphoz kapcsolódó mikromanipulációs készülékkel a megtermékenyítést közvetlenül is el lehet végezni. Ez annyit jelent, hogy egy igen vékony, hajszál vastagságú kapillárisba 1 db spermiumot szívunk fel, melyet a petesejtbe jutattunk be. A módszer végzéséhez az is szükséges, hogy a petesejtet megtisztítsuk az azt körülvevő egyéb sejtektől, melyhez egy vegyi anyaggal végzett úgynevezett enzimatikus emésztés szükséges.

Azt, hogy Önnél melyik módszert választjuk törvény szabályozza és a betegség jellege dönti el.

A petesejtek megtermékenyítését követően visszakerülnek a termosztátba és a beavatkozást követő napon szintén mikroszkópos ellenőrzéssel állapítható meg, hogy a megtermékenyülés bekövetkezett-e. Optimális esetben a petesejtek mindkét módszer használata esetén kb. 70 - 80-%-ban termékenyülnek meg. Az ellenőrzést követően további egy-négy napra a megtermékenyült petesejtek termosztátba visszakerülnek és ott tovább fejlődnek. A tenyésztés végén általában négysejtes stádiumtól az úgynevezett blasztociszta stádiumig bezárólag vannak.


Indokolt esetben, melyet szintén törvény szabályoz, lehetőség van a petesejtet körülvevő burok megrepesztésére (asszisztált hatching), mely a visszahelyezett petesejtek könnyebb megtapadását hivatott segíteni.

A petesejtek megtermékenyülése szakszerűen végzett laboratóriumi tevékenység mellett sem garantálható. Előfordulhat hibás megtermékenyülés is, mely annyit jelent, hogy a petesejtek kromoszóma állománya nem az élettaninak megfelelő lesz. Az ilyen embriók mikroszkóp alatt felismerhetők és visszahelyezésük a méh üregébe nem lehetséges. A laboratórium tenyésztés teljes ideje alatt a tápoldatok a steril körülmények ellenére is befertőződhetnek, mely az embriók pusztulásához vezetnek. A megtermékenyült petesejtek a tenyésztés teljes ideje alatt elpusztulhatnak, fejlődésükben zavarok léphetnek fel.

A laboratóriumi munkához tartozik a számfeletti embriók fagyasztása is. A fagyasztási eljárás során olyan oldatba kerülnek a megtermékenyült petesejtek, mely megvédi őket a fagyasztás során a jégkristályok képződésétől. Maga a fagyasztás egy számítógép vezérelt automatikus fagyasztó készülékben történik, mely több órát vesz igénybe. A fagyasztott embriók tárolása szín, kód és számjelzés szerint folyékony nitrogénnel töltött tartályokban történik. Amennyiben fagyasztott embriókat kívánunk visszahelyezni a méh üregébe, a petefészek hormonális stimulációja nem szükséges. Természetes ösztrogén és sárgatest hormonokat használva alakítunk ki egy olyan méhnyálkahártyát, mely be tudja fogadni a visszahelyezett embriókat.


A fagyasztásból az embriókat fel kell engedni, majd visszakerülnek a speciális tápoldatba, a termosztátba és életképességüket megállapítjuk.

A fagyasztás és felengedési eljárás alatt az embriók nagy százalékban károsodhatnak. Ez nem annyit jelent, hogy ennek felhasználásával károsodott gyermekek fognak születni, hanem, hogy a károsodott embriók életképességüket elveszíthetik, illetve a beágyazódás, terhesség létrejötte kisebb esélyekkel kecsegtet, mint friss embriók használatával.

Nincsenek megjegyzések: