2011. április 3., vasárnap

Terhességi esélyek

 Terhességi esélyek

Az, hogy hány embriót teszünk vissza alapvetően befolyásolja a terhességre való kilátásokat. Magyarországon törvény szabályozza a visszahelyezhető embriók maximális számát, egy ciklusban három, ritka estben négy embrió helyezhető vissza. Négy embrió visszahelyezésével a terhesség valószínűsége kb. 32 -38 %, azonban az esetek kb. harmadánál ikerterhesség, kb 8 %-ban hármas iker, 1-2%-ban négyes ikerterhesség fordul elő. Három embrió visszahelyezése esetén egyes terhességre kb. 30 – 35 %, ikerterhességre kb.25%, hármas ikerterhességre kb.2% esély van. Két embrió visszahelyezésével egyes terhességre kb.25 -30 %, iker terhességre kb.5% esély van. Egy embrió visszahelyezésekor csupán 5-10% az esély terhesség létrejöttére.

A magyar törvények lehetővé teszik a korai terhességben a létrejött többes ikerterhességeknél a magzatot számának csökkentését, un. redukcióját. A beavatkozás nem kockázatmentes, vetélés kb. 5-8 %-ban bekövetkezhet ilyen beavatkozást követően.

Tisztelettel kérjük, hogy a visszahelyezett embriók számára vonatkozó döntéseiket kezelő orvosával beszéljék meg!

A kezelés sikerességét nagymértékben befolyásolhatja a páciens életkora. 40 év felett – szakirodalmi adatok és saját tapasztalataink alapján is – a terhességi gyakoriság befejezett terhességi ciklusra, azaz embriótranszferre számítva 10% körüli. 43 év felett ez az arány 5% alá esik. 40 év felett csökken a petefészkek válaszkézsége a hormonkezelésre. Kevesebb petesejt termelődik, a leszívott petesejtek rosszabb arányban termékenyülnek meg, nagymértékben csökken a méhnyálkahártyának a már megtermékenyített petesejteket (préembriókat) befogadó képessége is. Létrejött terhesség esetén számolni kell a fejlődő magzat genetikai károsodásának fokozott lehetőségével, valamint a terhességi, szülési szövődmények gyakoribb előfordulásával is. 40 év felett a terhességnek az első 12 hétben történő elhalása, ill. a spontán vetélések gyakorisága is nő. Mindezek alapján minden 40 év felett páciens IVF kezelése egyéni mérlegelést és alapos megfontolást igényel mind a házaspár, mind az intézet személyzete részéről.

Nincsenek megjegyzések: