2011. február 23., szerda

Vetélést okozó gyógynövények!

A terhesség alatt fokozottan kell ügyelned az étrendedre. Vitaminban gazdag, egészséges élelmiszereket kell fogyasztanod, azokat pedig, melyek árthatnak a babának, kerülnöd.
gyógynövények reneszánszukat élik ma, amikor egyre nagyobb az igény a természetesre, és egyre fontosabb az egészség megőrzése. A természet patikája valóban számos csodaszert kínál, ám többségük csak akkor hatékony, ha megfelelően alkalmazzák őket. Várandósként különösen fontos a gyógynövények ismerete, nem egy közülük ugyanis veszélyes is lehet.

Óvatosan a keverékekkel!
A méregtelenítő, a fogyókúrás és a görcsoldó teakeverékek kedveltek a magukra és az egészségükre valamit is adó nők körében, mivel a legtermészetesebb módon segítik elő a méreganyagoktól való szabadulást, és segítségükkel a gyógyszerek egy részének is búcsút inthetnek. Várandósként ezek azonban kerülendőek. A méregtelenítés önmagában sem javasolt, hiszen az anya szervezetéből kiürülő méreganyagok károsíthatják a magzatot. A vízhajtó teakeverékek szintén nem ajánlottak.

Tiltólistás gyógynövények
Ha a fentiektől eltérő hatású teakeveréket fogyasztanál, feltétlenül nézd meg, mit tartalmaz, néhány növény ugyanis önmagában is veszélyes a várandósokra nézve. Ilyen az orbáncfű, mely valóban jó a depresszió és az idegesség ellen, de spontán vetélést vagy koraszülést okozhat a méhizomra gyakorolt hatása miatt. Kíméletesebb megoldás a citromfű, ami szintén segít az ellazulásban.



Az orbáncfűhöz hasonlóan tilos a várandósság alatt a manapság ismét nagyon népszerű aloefogyasztása, ez ugyanis olyan anyagot tartalmaz, mely méhösszehúzódásokat idézhet elő, vetélést vagy koraszülést okozva. A szervezet só- és vízháztartását is felboríthatja, melynek következményeként szívritmus-zavarok, magas vérnyomás léphet fel. A közönséges borbolya is befolyásolja a méhizomzat működését, a boróka pedig közismert abortív hatásáról.

cickafark elsősorban gyulladáscsökkentő, görcsoldó hatása miatt kedvelt a nők körében,várandósként azonban mondj le róla, mert növeli a spontán vetélés esélyét. A gyógyhatásáról híres körömvirágot is kerüld hasonló okok miatt, és a galagonya is tiltólistán van.

Soha ne válogass magad!
A gyógynövényeket teljes mértékben nem kell mellőznöd a várandósság alatt, a biztonság kedvéért azonban soha ne válogass össze önmagad teakeveréket, és ne is fogyassz egy-egy növényt addig, amíg nem konzultáltál az orvosoddal. A cikkben felsorolt növényeken kívül még más fajták is jelenthetnek kockázatot, ezekről feltétlenül egyeztess fogyasztásuk, használatuk előtt szakemberrel!

Nincsenek megjegyzések: