2011. február 8., kedd

Fánk!

Majdnem elfelejtettem,hogy ma Bogiéknál farsangi buli lesz a suliban! Ez még nem is lett volna akkora gáz,DE a fánkot én vállaltam,hogy készítek.Hiányzott volna,ha nem csinálok!!!! A lényeg,hogy eszembe jutott és nemsokára kezdem is csinálni.

Hozzávalók (30 db-hoz): 50 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő (50 dkg liszthez való), 1 evőkanál (barna) cukor, 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin, 3,25 dl langyos tej, 1 evőkanál folyékony édesítő, 2 tojás sárgája, a kisütéshez 1 liter olaj.

Elkészítés: A leszitált lisztet először az élesztővel, deci tejjel, evőkanálnyi cukorral keverjük össze, utána jön a maradék tej, tojások, olvasztott zsiradék és az édesítő. 5 perc dagasztás géppel, majd az első kelesztés (30-40 perc). Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, vizespohárral kiszúrjük, és még 20-30 percig letakarva pihentetjük. Az olajat felmelegítjük, és úgy tesszük bele a korongokat, hogy az asztalon levő felük kerüljön most felülre. Az edényben egyszerre csak pár fánkot süssünk, hogy férjenek a megdagadás után is. Csak enyhén gyöngyözzön az olaj, nehogy megégessük a tésztát! A végén lehet porcukorral is megszórni.

Nincsenek megjegyzések: