2011. május 29., vasárnap

10.hét


A magzat méretei: a 10. hétre a magzat ülőmagassága (CRL) 31-39 mm . Kb. akkora, mint egy aszalt szilva. 
A magzat fejlődése: A tizedik hét az embrionális szakasz vége, ettől a héttől már magzatról beszélünk. Ekkorra a baba egy közel 1 milliárd sejtből álló szervezetté fejlődött, és a felnőtt szerveinek több mint 90%-ával rendelkezik. A növekedés rendkívüli ütemben folytatódik tovább. Az embrió egyre aktívabban mozog. Egyre gyakrabban figyelhető meg fejforgatás, nyaknyújtás, a kéz archoz érintése. Noha a méhben nincs levegő, szabálytalan légzőmozgást is végez, azaz süllyed és emelkedik a mellkasa.
10 hetes korra az agy az embrió testtömegének mintegy felét teszi ki, és rendkívül összetetté válik. A 9-10. héten az alsó és felső szemhéjak gyors növekedésnek indulnak, és részben összeforrnak. Megindul a vizelet kiválasztása a vesében, amely a magzatvízbe ürül. A fiú embriókban a fejlődő herék megkezdik a tesztoszteron előállítását és kibocsátását. A végtagok csontjai, izületei, izmai, idegei és erei nagyban hasonlítanak a felnőttekére. A bőr többrétegűvé válik, és már nem áttetsző. Kinő a szemöldök, és pihék jelennek meg a száj körül.
Fogápolás terhesség alatt
A terhességgel járó hormonális változások növelhetik az ínygyulladás kockázatát, mivel az íny érzékenyebbé válik a foglepedékben lévő, folyamatosan szaporodó káros baktériumokra. A már meglévő ínybetegségek tovább rosszabbodhatnak a terhesség alatt. A nyál antibakteriális hatása csökken, savassága a hányások következtében nő. A fogakat rögzítő kollagén rostok is meglazulhatnak. Ezért rendkívül fontos, hogy fokozottan ügyelj a mindennapos szájápolásra a várandósság alatt (is). Lehetőleg minden étkezés után moss fogat, vagy ha nincs rá lehetőség, legalább az alapos, szájvizes szájöblítés ne maradjon el. Használj gyógynövényes fogkrémeket és/vagy szájvizet, melyek erősítik az ínyt. A fogkeféd legyen megfelelően puha, hogy ne sértse fel a vérzékenyebb, érzékenyebb ínyt.

Nincsenek megjegyzések: