2011. május 14., szombat

Mi történik a 8.héten!?


Az embrió méretei: a 8. héten a baba 14-20 mm, súlya pedig a másfél g. Kb. akkora, mint egy málna.
Az embrió fejlődése: 8 hetes korra az agyféltekék növekedése aránytalanul felgyorsul az agy többi részéhez képest. Kezdetleges agyhullámok már 8 hetes és 2 napos korban kimutathatók. Az embrió spontán és reflexszerű mozdulatokat végez, erre az izmok és idegek fejlődéséhez van szükség. Kezd kialakulni a külső fül formája.
Kifejlődik a rekeszizom. Már zajlik a vérsejtképzés a májban, és megindul a csontképződés a kulcscsonttal és az állkapocscsontokkal. A 8 és feledik hétre a könyökök már elkülönültek, megkezdődik az ujjak szétválása, és kézmozgás látható.
A méh eléri egy nagyobb narancs nagyságát, de az először szülő nőkön gyakran még mindig nem látszik semmi. Ha már van gyermeked, a szalagok és az izmok lényegesen lazábbak lehetnek, és a 8. héten megjelenhet az árulkodó "pocak". Szintén általánosak a bőrön kialakuló elváltozások. A kismama joggal érezheti magát ismét serdülőnek, sőt, van, akinél a tünetek még annál is rosszabbak: az arcon éktelenkedő pattanások nem ritkán valóságos "konglomerátumokat" képezhetnek; a képet száraz, hámló területek és vörös foltok tarkíthatják az arcon. A hajat sem kerüli el a változás: noha a terhesség ideje alatt gyorsabban nő és dúsabb lesz - rossz hír: szülés után a gyönyörű felesleg kihullik -, szárazsága miatt nehezebb kezelni. Lehet, hogy ezek a szépséghibák az első trimeszter végén visszahúzódnak, de előfordulhat, hogy egészen a szülés időpontjáig keserítik a reggeli találkozásokat a tükörrel.

A babádról

Hat hetes magzat (8. terhességi hét)
Hat hetes magzat (8. terhességi hét)

Nincsenek megjegyzések: