2011. május 2., hétfő

6.hét


Bár Te még nem sok változást észlelsz az előző héthez képest, de ezen a héten is nagyon sok dolog történik a kicsivel odabent. Ezen a héten a baba kezdetleges szíve kapcsolatba kerül az erekkel, a vérsejtek képződése és a vérkeringés beindul, amit a monitoron keresztül is láthatsz, és esetleg a zakatoló, ütemes dobogását meg is hallgatjátok. Jól el lehet már különíteni a babát a köldökzsinórtól. Záródik a csöppség velőcsöve, innentől embriónak tekinthetjük. Az alsó állkapocs elkülönül a felsőtől (itt indulnak be a csontosodási folyamatok), és kialakulnak a hangszalagok, a gége és a belső fül, valamint a főbb belső szervek (a tüdő, a hasnyálmirigy, a máj, és a primitív gyomor), és az igencsak kezdetleges agy is.
A 2-4 milliméteres embriócskának már vannak kezei, lábai. Megfigyelhetőek a végtagokon az aprócska ujjak, ezek csak amolyan barázdák még, de hamarosan szétnyílnak az ujjacskák is. Sokan tévesen azt hiszik, hogy az ujjak kinőnek a kéz- és láb bimbókból, pedig azok nem kinőnek, hanem csak elválnak egymástól. Már megfigyelhető a végtagok reflexszerű mozgása is.
Van nyaka, az aránytalanul nagy fej teljesen elkülönül a testtől. Az agy fejlődése a többi szervhez képest felgyorsul, a fej mérete a test méretéhez képest ezért olyan nagy még. A fejen megjelennek a fül (amik még csak kis kopoltyúívek), szem, száj kezdeményei. A rekeszizom ekkorra már nagyrészt kifejlődik, a törzsének oldalán pedig megjelennek a mellbimbók, amik a fejlődés folyamán lassan a mellkas elején elnyerik végső helyüket.
a has növekedése
A méhed is rohamos növekedésnek indul, ezért már most érezheted, hogy a ruháid, nadrágjaid szűkebbek lettek, hamarosan a derékszíjakra sem lesz szükséged. Az émelygés, esetleg hányás még mindig a gyötörhet, és sajnos ez így marad még kb. a 12. hétig, csak a szerencsésebbeknél múlik el hamarabb. Az is előfordulhat, hogy ez az undor erősödik, és a reggeli rosszullét egész napossá húzódhat, emiatt leadhatsz a várandósság elején pár kilót. Próbálj meg olyan rágcsálnivalót beszerezni, amely nem hizlal, sokat lehet enni belőle, és lelkiismeret-furdalás nélkül majszolhatod akár egész nap. (Pl. puffasztott köles, buláta, ropi, stb.)
Egyéb terhességi tünetek lehetnek ezen a héten: érzékenyebb, feszülő, elnehezedő mellek, mérhetetlen fáradtság, emésztési zavarok, megváltozott szag-, ízérzékelés, fej-, nyak-, derékfájás.

Nincsenek megjegyzések: