2011. március 17., csütörtök

Fogápolás a várandósság alatt

A kismamáknak babavárási időszakban az átlagosnál több gondot kell fordítaniuk a szájhigiéniára, ugyanis a hormonális változások fokozzák az ínygyulladás kockázatát, sőt a második és nyolcadik hónap között bármikor kialakulhat az úgynevezett terhességi ínygyulladás.
A fogínygyulladás mellett a fogszuvasodás kialakulásának az esélye is megnő a terhesség alatt, ezért rendkívül fontos, hogy a kismamák fokozottabb figyelmet fordítsanak a szájápolásra. Maga a terhességi ínygyulladás, a nassolás, a rossz szájhigiénia a legfontosabb okai a várandóság alatt és után megnövekvő szuvas fogak számának. Később a szülők akár egy puszival is könnyedén átadhatják a fogszuvasodást okozó baktériumokat újszülött gyermeküknek, amely nagymértékben megnöveli a tejfogak szuvasodásának esélyét.
Tehát a fogorvosi tisztítás, az otthoni szájhigiénia nem csak a terhesség alatt létrejövő fogszuvasodást és ínygyulladást előzik meg, hanem fokozott fogszuvasodás elleni védelmet jelentenek a születendő, és a már megszületett gyermek számára is.
Fogínyvérzés, ínygyulladás
A fogínyvérzés a fogínygyulladás egyik tünete, amelyet a fogak felületén és az ínyszélen lerakódó lepedékben, fogkőben lévő baktériumok okozzák, ezt rendszeres fogmosással és gyakori fogselymezéssel eltávolíthatjuk. A fogínygyulladás miatt a kismamák szájában felhalmozódott baktériumok a méhlepényen keresztül elérhetik a magzatot, ahol károsan befolyásolhatják a születendő gyermek fejlődését.
A kezeletlen fogínygyulladás fogágybetegséghez vezet, amit kizárólag fogorvosi kezeléssel, és rendszeres szájápolással lehet gyógyítani. Akiknél már korábban is fennállt ez a betegség, azoknál a terhesség alatt tovább súlyosbodhat ez a probléma, kezelés nélkül pedig könnyen elveszíthetik az érintett fogakat.
Hányinger a terhesség alatt
A terhesség első szakaszában a hirtelen bekövetkező hormonváltozás gyakran okoz hányingert, vagy akár hányást. A rosszullétek, és az azt követő gyomortartalom ürítése jelentősen károsíthatja a kismamák fogait. A szánkból távozó savak ugyanis szétmarják a fogzománcot, ami jelentősen meggyengül. Közvetlenül hányás után ne mossuk meg a fogainkat, várjunk 15-20 percet, amíg a fogunk borítása újra megszilárdul. Tiszta vízzel öblítsük ki a szánkat, ami ideiglenesen megszünteti a keserű ízt, és a kellemetlen illatot.
Fogászati kezelések a várandósság alatt
Röntgen felvétel
Ha nem szükséges, próbáljuk elkerülni a röntgenezést, főleg a terhesség első és utolsó három hónapjában. Bár a sugárdózis minimális, röntgen felvételt csak vészhelyzetben készítessünk fogorvosunkkal pl. fogfájás esetén. A probléma megfelelő kezelése érdekében ugyanis szükséges ezt a vizsgálatot is elvégezni, hiszen a gyulladás a szervezet más területein is elváltozást okozhat.
Érzéstelenítés és gyógyszerek
A helyi érzéstelenítőktől nem kell tartaniuk a várandós anyukáknak, hiszen ezek az anyagok nem károsítják a magzatot. Ennek ellenére lehetőleg ne vágjunk bele olyan fogászati kezelésekbe, amely nem az elsősegély nyújtást szolgálják, mint például az esztétikai beavatkozások (fogpótlás, fogfehérítés). Feleslegesen ne juttassunk a szervezetünkbe idegen anyagot, ezért fogsorunk csinosításával várjunk a pici megszületéséig.
Továbbá elkerüledő a különböző fájdalomcsillapítók, nyugtatók, és antibiotikumok szedése is, melyek ártalmasak lehetnek születendő gyermekünk egészségére.
Fogtápláló ételek
Terhesség ideje alatt a helyes táplálkozás, nem csupán fogaink egészségének védelme érdekében fontos, hanem a baba szervezetébe jutó tápanyagok miatt is, melyek nagyban befolyásolhatják a magzati fejlődést.
Fogtápláló ételek:
-  A kismamáknak ügyelniük kell arra, hogy elsősorban rost, keményítő, fehérje tartalmú ételeket fogyasszanak, és törekedjenek arra, hogy mindennap kerüljön vitaminban, és ásványi anyagokban gazdag táplálék is a tányérra
-   B12 vitamin bevitele elősegíti az idegrendszer fejlődését, illetve a kismamák szájüregének egészségéhez is hozzájárul. B12 vitamin az alábbi ételekben megtalálható: hús, hal, tojás, tej, sajt, egyes müzlik, szója
-   A baba egészséges csontozatának, és fogazatának fejlődése érdekében ajánlott a C, D vitamin, illetve kálcium fogyasztása. C vitamin az alábbi ételekben megtalálható: brokkoli, paradicsom, paprika, citrom, narancs, eper, dinnye. D vitamin az alábbi ételekben megtalálható: tej, olajos halak, tojássárgája. Kálcium az alábbi ételekben megtalálható: tej, sajt, joghurt, tofu, brokkoli, szárazbab, mandula, narancs
-   Ajánlott a napi háromszori, rendszeres étkezés
Mit kerüljünk, mire figyeljünk?
-   Ebben az időszakban próbáljuk minél inkább száműzni a cukros ételeket, italokat az étrendünkből, helyette inkább magvakat, gyümölcsöket fogyasszunk.

Nincsenek megjegyzések: