2011. március 22., kedd

Nevess a lombikbabáért!


Úgy tűnik, a nevetés nemcsak a vérnyomásunkra és immunrendszerünkre gyakorol jó hatást. Egy kisméretű tanulmány eredménye arra utal, hogy a nevetés azoknak a nőknek is segíthet, akik lombikbébimódszerrel (IVF) kívánnak teherbe esni.
A 219 nő részvételével lefolytatott tanulmányukban az izraeli kutatók megállapították, hogy az IVF-eljárás sikeresebb volt azoknál a nőknél, akiket közvetlenül azután, hogy az embriót a méhébe visszaültették, még a klinikán professzionális bohóc derített jókedvre.
A mókás produkciót végignéző nők 36 százalékánál lett sikeres a beültetés, míg azoknál a nőknél, akik nem vettek részt ebben a programban, csupán 20 százalékos volt a sikeres teherbeesés aránya.
Az izraeli Zerifinben működő Aszaf Harofeh Orvosi Központ munkatársai úgy gondolják, a mesterséges megtermékenyítés folyamata alatt különösen nagy stresszen átesett nőknél a nevetés "természetes stressz-ellenes mechanizmusként" hat – írja az MTI. "Ezért azt gondoltam, hogy ez a beavatkozás (a bohócok produkciója) hasznos lehet számukra az embrió-beültetés utáni döntő pillanatokban" - nyilatkozta a kutatást vezető Sevah Friedler.
A termékenységi klinikára egy éven át jártak a professzionális bohócok jókedvre derítő produkcióikkal. A vizsgálatba bevont páciensek egyik csoportja azokon a napokon érkezett a klinikára, az embrió visszaültetésére, amikor nem voltak ott a bohócok, míg a másik csoport akkor, amikor igen. Utóbbiak az embrió beültetését követően nézték meg a 15 perces szórakoztató előadást.
A kutatók szerint, ha minden egyéb tényezőt számításba vesznek - így a páciens életkorát, a terméketlenség típusát és a visszaültetett embriók számát -, akkor az derül ki, hogy a megnevettetett nőknél több mint kétszer nagyobb volt a sikeres terhesség aránya. Mint Friedler hangsúlyozta, ez a legkevésbé veszélyes beavatkozás a siker arányának növelésére.
A tanulmány a Fertility és Sterility című szakfolyóirat online kiadásában jelent meg.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ezt én is olvastam, jót derültem rajta. Az ember ilyenkor már mindenben képes hinni. Azt hiszem, az ET utáni napokban csak vígjátékokat fogok nézni. :-))))

Havanna írta...

Ez jó:-))
Javaslom Számotokra Én is sok, sok vígjátékot, egy kis stand up-ot, és egyből gyorsabban fog telni az idő!