2010. október 24., vasárnap

Barna folyás vagy vérzés terhesség alatt!

Ijesztő dolog, ha a terhesség alatt bármikor vérzés, “barnázás” lép fel. A barnázásnak nevezett barna színű folyás, valójában alvadt vér, mely több okból is távozhat. Nem minden esetben kell megijedni.


Vérzés a terhesség alatt többféle okból léphet fel:

A fogantatás viszonylag későn történik, ezért a “szokásos” időpontban leválik egy kis darabon a méhnyálkahártya, ezt akár nevezhetnénk “álmenstruációnak” is. A szervezet “emlékszik” rá, mikor esedékes a havink, ezért annak időpontjában a megszokott tünetek lépnek fel és minimális vérzés is jelentkezhet. Hormonális okokból is felléphet vérzés, ami nem “igazi” menstruáció, és nem is teljesen abban az időpontban jelentkezik, hanem az első harmad folyamán bármikor. Ehhez azért halkan megjegyezném, hogy fenyegető vetélés jele is lehet az első harmadban a vérzés, így minden esetben forduljunk orvoshoz, hogy biztosra mehessünk, hogy nincs probléma. A fenyegető vetélést javarészt élénkpiros vér jelzi és nem a barna váladékozás.



A terhesség alatt jelentkező “menstruáció” valójában nem igazi (kivéve ha a fogantatás valóban korán történt), és mindhárom említett esetben a vérzés nem igazi élénkpiros vérzés, hanem inkább barnás, a mennyisége kevés, gyakran csak 1-2 csepp és csak néhány napig tart (vagy a hormonális ok esetén elhúzódhat akár hetekig is). Olyan eset is létezik, hogy valakinek még kétszer-háromszor “megjön” a terhesség első hónapjaiban, valamint azt a jelenséget is sok kismama tapasztalja, hogy az első néhány hónapban azokon a napokon, amikor esedések lenne a havink, jelentkeznek a kedvenc “mikulásunk” előjelei, hasonlóan fájdogál a hasa, de végül természetesen nem jön meg, hiszen nem volt peteérés, és nem válik le a méhnyálkahártya.

Nincsenek megjegyzések: