2011. január 15., szombat

A babavárás idején ezekre is figyelj!

A babavárás idején különleges feladat hárul a női immunrendszerre: nem lökheti ki magából a felerészt „idegen” genetikai anyagból gyúrt magzatot, ugyanakkor védekeznie továbbra is kell. A kettő együtt csak úgy valósulhat meg, ha kissé csökken a védekezés hatásfoka. Ebből fakad az a probléma, hogy kismamaként fogékonyabbak a nők a fertőzésekre, amelyeknek egy része a magzatot is veszélyezteti. Amikor felkészülsz a terhességre, már meg is előzheted ezek egy részét – a többire a várandósgondozás során fog odafigyelni az orvosod. Összegyűjtöttem pár betegséget amire érdemes odafigyelni,ha babát szeretnél,vagy épp ott növöget a pocakodban!!!!

Rubeola, bárányhimlő
Létezik kötelező oltás rubeola ellen, amit az 1988 után született kismamák meg is kaptak. Idősebbeknél érdemes a terhesség előtt szűrni, hogy túl vannak-e ezen a súlyos magzati károsodást okozó vírusfertőzésen, ha nem, akkor megkaphatják az oltást még a babavárás előtt. Terhesség alatti friss fertőzés gyanúja esetén – ez azért ma már ritka – rendelkezésre áll az a vizsgálat, amellyel eldönthető, újonnan szerzett vagy már átvészelt betegségről van szó. Bárányhimlő ellen csak ajánlott oltás létezik, de a legtöbb kismama gyerekkorában átesett a betegségen. Bizonytalanság esetén terhesség előtt érdemes ellenanyag-vizsgálatot végeztetni és szükség esetén oltatni, a terhesség első harmada alatti fertőzés ugyanis károsíthatja a magzatot, a szülés körüli friss fertőzésnél pedig megbetegedhet az újszülött. Nála súlyos lefolyású bárányhimlő várható.

CMV
Azaz citomegáliavírus-fertőzés. A magzatnál agyi és érzékszervi károsodást okozhat, néha méhen belüli elhalást. Ugyanakkor az anyánál csak enyhe légúti tüneteket okoz, ezért gyakran ki sem derül a betegség. Csak szűréssel állapítható meg, átesett-e rajta az anya, éspedig mikor – ez azért fontos, mert csak az éppen zajló, friss fertőzés veszélyes. A magánintézményekben a terhesség mindhárom harmadában szűrik.

Hepatitisz B
A friss fertőzés a magzatnál a máj és a lép megbetegedését okozhatja. Ha a szűrés eredménye negatív, és a kismamának a későbbiekben sem lesznek a betegségre utaló tünetei, nem kell ismételni a vizsgálatot. Ha friss fertőzés jön létre, fertőzőosztályon kezelik az anyát. Pozitív vagy hiányzó eredmény esetén védőoltást kap az újszülött.

A hüvely bakteriális fertőzései
Jelentőségük abból fakad, hogy a méhszáj megnyílásakor megfertőzhetik a magzatburkot, ennek pedig többnyire burokrepedés és vetélés vagy koraszülés a következménye, a magzat pedig fertőződhet méhen belül vagy szülés közben is. Hüvelyváladék vizsgálatával mutatható ki, és eredményesen kezelhető a magzat károsítása nélkül.

Szifilisz, kankó
Sajnos ismét egyre gyakoribbak ezek a legyőzöttnek hitt nemi betegségek, amelyek a magzat elhalását vagy súlyos károsodást okozhatják. Pozitív eredmény esetén a partner és a kismama együttes kezelését a bőr- és nemibeteg-gondozó hálózat végzi, mert bejelentésre kötelezett betegség. Érdekesség ugyanakkor, hogy a magzatot ugyancsak fenyegető HIV szűrése még a magánszektorban sem része a vizsgálati csomagoknak. Ezért megbetegedési kockázat esetén ezt külön kérni kell, akár anonim vizsgálattal.

Klamídia
A lakosság ötven százaléka fertőzött, a kórokozó az úgynevezett PCR technikával könnyen és gyorsan kimutatható. Mivel nemi betegség, a partnert is kezelni kell, de erre akár a terhesség alatt is sor kerülhet. Ez azért is fontos, mert a klamídiavírus a magzatot is károsíthatja, valamint vetélést, elhalást, koraszülést okozhat.

B csoportú sztreptokokkusz
Sok kismama hordozza ezt a baktériumot, amely az esetek nyolcvan százalékában semmiféle gondot sem okoz. A maradék húsz százalékban viszont súlyos lefolyású, az egész szervezetre kiterjedő fertőzést, szepszist okozhat az újszülöttnél. Ezért minden kismamánál szűrik a terhesség 36. hetében, és pozitív eredmény esetén különböző módszerekkel kezelik, illetve ha ez indokoltnak látszik, császármetszéssel segítik világra a babát, mert így elenyésző a fertőződés veszélye.

Gombák
Inkább kellemetlennek nevezhetők a tünetei, de előfordul, hogy kinyílt méhszájnál egy elhanyagolt gombás fertőzés burokrepedéshez, és így koraszüléshez vezet. Magzatkárosító hatástól nem kell tartani. Mivel a célzott kezelés a legeredményesebb, érdemes meghatároztatni, pontosan melyik gombafajta okozza a tüneteket.

Toxoplazmózis
Kutyák és macskák ürülékében található meg ez az élősködő, illetve mindazokon a tárgyakon, növényeken, állati szőrön, amelyek az ürülékkel kapcsolatba kerülhetnek. A nyers hús, nyers tej ugyancsak fertőző lehet. Lefolyása embernél általában tünetmentes, és életre szóló védettséget ad. A magánszektorban minden harmadban szűrik, hiszen friss fertőzés bármikor bekövetkezhet. Az ellenanyagszintből lehet következtetni arra, hogy mikor történhetett a fertőzés. Az anya betegségének első 12 hétben súlyos magzatkárosító hatása lehet, a későbbiekben agyi meszesedés, máj- és lépmegnagyobbodás lehet az eredmény a babánál, az újszülöttnél pedig tüdőgyulladás alakulhat ki. A betegség eredményesen kezelhető.

Kullancsbetegségek
Nem mindegyik, csak a fertőzött kullancs jelent veszélyt! A vírusos agyvelőgyulladás ellen oltással lehet védekezni, a bakteriális Lyme-kór tüneteire, a csípés körül kialakuló, egyre növekvő vörös foltra pedig figyelni kell, és szükség esetén kezelni, mert a fertőzésnek magzatkárosító hatása lehet.

Influenza
Szakmai szempontból egyértelmű, hogy minden kismamának oltatnia kellene magát influenza ellen a jelenlegi szezonra ajánlott úgynevezett trivalens vakcinával. Igaz, az influenza vírusa közvetlenül nem károsítja a magzatot, de a magas láznak lehet ilyen hatása, a betegség szövődményei pedig kismamáknál sokkal gyakrabban halálos kimenetelűek, ahogy azt többek közt a tavalyi év sajnálatos halálesetei is bizonyítják.

Nincsenek megjegyzések: