2011. január 11., kedd

Lombik

A embriók szűrésére kidolgozott új technika alkalmazása jelentősen növeli a lombikbébi módszer eredményességét – idézte brit kutatók megállapítását hétfőn a BBC hírportálja. A kutatók szerint akár kétszeresére-háromszorosára is emelkedhet az IVF-módszer jelenlegi eredményessége. A teszt segítségével már az anya méhébe való beültetés előtt azonosíthatják az embriókban azokat a kromoszóma-rendellenességeket, amelyek a korai vetélések leggyakoribb okai.

Az új technika klinikai próbái a manchesteri CARE termékenységi klinikán zajlanak. Három, a harmincas évei végén lévő brit nő szülése várható december végére, akiknél elsőként alkalmazták az új technikát.
Az IVF eredményességi aránya jelentősen függ az anyai életkortól. Mint Simon Fishel, a CARE igazgatója a BBC-nek elmondta, ha egy 40 év körüli nőnek most 10 százalék az esélye a teherbe esésre, akkor az új módszer alkalmazásával 30 százalékra is emelkedhet. Egy 30 körüli nőnél, akinek esélye korábban 30-40 százalék volt a terhességre, az arány akár 80 százalékra is növekedhet.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

A lombikbébi eljárás, amelyért az idei orvosi Nobel-díjat odaítélték Robert Geoffrey Edwardsnak, nemcsak a nők terméketlenségére nyújthat megoldást, hanem a férfiterméketlenségre is, és megelőzhetővé tesz bizonyos genetikai betegségeket - hangsúlyozta a módszer gyakorlati fontosságát az MTI-nek nyilatkozva Czeizel Endre orvosgenetikus.

Czeizel - aki az eljárás magyarországi támogatójaként is hírnevet szerzett magának - örömét fejezte ki afölött, hogy a mai stockholmi döntéssel végre egy közvetlenül is gyakorlati hasznot hozó eredményt ismertek el az orvoslás területén.
Emlékeztetett rá, hogy például Jonas Salk amerikai mikrobiológus, akinek az emberiség a gyermekbénulás elleni oltóanyag kidolgozását köszönheti, nem kapta meg a rangos tudományos elismerést, noha a betegség vírusát a későbbiekben kitenyésztő amerikai kutatók ezért 1954-ben Nobel-díjban részesültek.
A professzor utalt rá, hogy az idei orvosi Nobel-díjas Edwards sem egyedül fejlesztette ki az IVF-módszert, ezért fontosnak tartotta a vele akkoriban együtt dolgozó, ám 1988-ban elhunyt - így már nem díjazható - Patrick Steptoe nőgyógyász szerepét is kiemelni.
Az IVF-eljárás a férfi meddőség kezelésében is nagy előrelépést jelentett, mert így akár egyetlen hímivarsejt is elegendő a petesejt megtermékenyítéséhez.
Mint Czeizel rámutatott, a módszer új ága a genetikai betegségeket előzheti meg, ez az úgynevezett preimplantációs genetikai diagnosztika. A megtermékenyítés után a 3-4 napos, ekkor még csak 36-62 sejtből álló magzatkezdeményből - annak károsodása nélkül - el lehet távolítani egy sejtet, amelyből az esetleges genetikai hiba kimutatható. A vizsgálat után csak azt a magzatkezdeményt ültetik be az anya méhébe, amelyik nem hordozza a betegséget okozó eltérést.
A mesterséges megtermékenyítéssel, közismert nevén lombikbébi eljárással született gyerekek aránya a fejlett országokban az összes élve születés 4 százalékát teszi ki mára - állapították meg egy reproduktív orvoslással foglalkozó idei nemzetközi konferencián a szakemberek

Nincsenek megjegyzések: