2011. január 5., szerda

Omega-3

A hormonok és az Omega 3

A várandósság létrejöttének egyik előfeltétele a tökéletesen működő hormonrendszer. A hormonok tulajdonképpen „futárok” a testedben, kémiai hírvivők. A szervezeted sejtjei rajtuk keresztül kommunikálnak. Képzeld el, amerikai kutatók szerint a hormonocskáid csak akkor tudnak jól dolgozni, ha megfelelő mennyiségű Omega 3 zsírsav is jelen van a szervezetedben.
A nőknél a hormonrendszer sokkal bonyolultabb, mint a férfiaknál, mert a bonyolult teendők bonyolultabb rendszert kívánnak. A hormonrendszered feladatai közé tartozik többek között a havi ciklusod szabályozása, a szervezeted felkészítése a várandósságra, a várandósság végigkísérése, a szülés „levezénylése”, és a szoptatás elindítása. Elképzelhető, hogy ennek a komplikált rendszernek az egyensúlya pusztán az Omega 3 hiány hatására megboruljon? Dr. Berry, a Boston University School of Medicine korábbi kutatója szerint igen.

Ha nem jön a baba…
Dr. Berry a női létünket hormonális szempontból három szakaszra osztja: pre-menopauza (menstruáció és a terhesség), menopauza, és a post-menopauza szakasza. Azt figyelték meg, hogy az 1960-as évek óta a pre-menopauza időszakában egyre több komplikáció merül fel a nőknél. Sokkal több a hormonális jellegű probléma, és egyre több nő küzd termékenységi gondokkal.
Dr. Berry szerint ennek a fő oka a táplálkozásukban keresendő. A nők manapság sokkal több szénhidrátot fogyasztanak, mint az 1960-as években, ami felborítja a zsírsavak egyensúlyát a szervezetükben. Ennek köszönhetően a hormonrendszer nem tudja tökéletesen ellátni a működését, amely akár termékenységi problémákhoz is vezethet.
Tom Saldeen professzor szerint is növelheti az Omega 3 pótlás a teherbeesés esélyét. Dr. Saldeen szerint a meddőségi problémákkal küzdő nőknél gyakran figyelhető meg a méhben csökkent véráramlás. A megfelelő Omega 3 és Omega 6 aránynak köszönhetően azonban megnövekszik az Omega 3 alapú „értágító” prostacyclin szint, és az „érszűkítő” thomboxane szint. Így a méhben normálissá válik a véráramlás, és nő az esély a várandósságra, illetve a várandósság fennmaradására a szülésig.

Lombikbébi-program helyett?
Lehet, hogy pusztán Omega 3 pótlás is segíthetne, és elég lenne csak akkor orvosi közreműködést (inszemináció, lombikbébi-program) igénybe venni, ha ez nem segít?!
A kijelentés kicsit merésznek tűnik ugyan, de elképzelhető, hogy egy próbát megér. Az biztos, hogy a halolaj kapszula ára a töredéke az orvosi kezeléseknek. Ráadásul az Omega 3 zsíroknak, különösen a DHA-nak a várandósság alatt is nagy a szerepe. Az Omega 3 rettentően fontos a baba agyának a fejlődéséhez. A várandósság előtt és alatt tehát kritikus az Omega 3 mennyisége a szervezetedben.

A megváltó Omega 3
Egy nemzetközi tanulmány szerint az Omega 3 pótlás bizonyos esetekben kenterbe veri a hagyományos gyógyszereket. Omega 3 bevitellel szívbetegségek esetén a halálozási arány 23 %-os, míg pusztán gyógyszerekkel csak 13 %-os csökkenését tudták elérni.
Más tanulmányok szerint a halakban található DHA nevű Omega 3 zsírsav mérgező a rákos sejtek számára, és az Alzheimer-kór előfordulásának esélyét 60 %-kal csökkenti.
Természetesen szó sincs arról, hogy ennek hatására halomszámra kellene bekapkodni a halolaj-kapszulát. (Amelynek amúgy is van egy megszabott adagolási mennyisége.) Szeretném javasolni, hogy előtte egyeztess a háziorvosoddal, hogy a számodra ajánlja-e a szedését.

Érdemes-e ezzel kapcsolatban „futnod néhány kört”? Tegyél fel magadnak egy egyszerű kérdést: gyakran eszel halat? Szinte soha? Akkor meg is van a válasz, ugye?

Nincsenek megjegyzések: