2011. január 15., szombat

Mit védenek a magzatvédő vitaminok?

Mit tekintünk magzatvédő vitaminnak?


Több kiváló vitamin és ásványi só kombináció kapható a hazai gyógyszertárakban, melyek rendkívül hasznosak lehetnek a baba egészsége szempontjából. Ezekben a folsav csak egy a komponensek között. Továbbiakban ezeket a terhesek részére tervezett multivitamin-ásványisó kombinációkat nevezzük magzatvédő vitaminnak.

Mitől kell a magzatot és az anyát védeni?

A magzat egyátalán nem tiszteli az anya szervezetének érdekeit. Egyszerűen elveszi mindazt, ami jár neki. Terhesség alatt inkább lappangó anyai vitaminhiánnyal kell számolnunk. Ez fáradtságot, gyengeséget, csökkent szellemi és fizikai teljesítőképességet, fertőzésekkel szemben fokozott érzékenységet vált ki. Közben az anyai vitamin- és ásványisó-raktárak kimerülnek.
Sokan javasolják, hogy a terhes fogyasszon inkább minél több zöldséget és gyümölcsöt, és ne szedjen vitaminokat. Ez az álláspont csak elvileg helyeselhető. Valójában, az intenzív mezőgazdasági termelésnek köszönhetően, táplálékaink vitaminkínálata sokkal szegényesebb, mint volt például negyven évvel ezelőtt. A Magyarországon szokványos vegyes táplálkozás mellett az anyai vitaminraktárak csak kb. napi 3200 kcal értékű táplálék elfogyasztása mellett lennének egyensúlyban a terhesség folyamán. Ez pedig törvényszerűen súlyos elhízáshoz vezet. Másfelől a zöldségek és gyümölcsök sem teljesen megbízhatóak, amint ez a "paprikabotrányból" ki is derült. Hacsak nem saját magunk állítjuk elő táplálékainkat, nem lehetünk biztosak benne, hogy a termelő megfelelő, egészségre nem ártalmas növényvédő és érlelő szerekkel kezelte-e a termékeit, megfelelően műtrágyázott-e. Azt sem tudhatjuk pontosan, hogy milyen környezetszennyeződés érte a termékeket szállítás és - mondjuk - utcán történő értékesítése során. Természetesen nem állíthatjuk, hogy a zöldségek és gyümölcsök nem tartoznak a legértékesebb táplálékaink közé, csupán azt mondjuk, hogy ma már pusztán általuk nem tudunk gondoskodni az anyai és magzati igényekről. Az anyai elhízás és minőségi éhezés közötti szakadékot hivatottak áthidalni a magzatvédő vitaminok.

Nincsenek megjegyzések: