2010. október 1., péntek

Inszemináció és a lombikprogram menete

Inszemináció és a lombikprogram menete


Elképzelhetõ, hogy a kivizsgálás olyan eredményeket hoz, mely nem követel komoly beavatkozásokat, hormonális készítményekkel, egyéb gyógyszerekkel is eredményeket tudtok elérni. Az okok feltárása után a talált elváltozásnak megfelelõ specifikus kezelés:
elégtelen nõi nemi hormon termelés esetén a peteérést hormonok adagolásával érik el.
Ha az elõzõ mellett a spermiumok száma, ill. mozgása nem megfelelõ, a hormonkezelést inszeminációval (IUI) egészítik ki.
Átjárhatatlan, ill. hiányzó petevezetõk esetén in vitro fertilizáció (lombikkezelés) szükséges.
Súlyos férfi meddõség esetén egyetlen spermium bejuttatása a petesejtbe (ICSI).

Inszemináció
IUI= Intrauterin inszemináció- a spermiumok bejuttatása a méhbe.
Ezt azoknál a pároknál alkalmazzák sikeresen, ahol elegendõ számú és minõségû spermium áll rendelkezésre, valamint a pár nõi tagjának petevezetõi rendben vannak (vagy legalább az egyik), és átjárhatóak. Ezt természetesen az orvos dönti el az elkészült leletek alapján.

Az inszeminációból 6 alkalmat támogat az OEP (kivéve Kaáli és Forgács Intézet). Hat sikertelen inszemináció után, de akár elõbb is dönthet úgy az orvos, hogy lombik programmal folytassa a pár a kezeléseket, de ennek törvényi feltételei is vannak.

Lombik program (IVF=embrió visszaültetéssel végzõdõ kezelés)
A lombik programban többféle kezelést is alkalmaznak, van rövidebb ideig tartó, ún rövid illetve hosszú valamint antagonista protokol (kezelés).
A rövid, illetve antagonista protokol esetén általában a stimuláció a menstruáció 2.napján kezdõdik és 11-14 napig tart, majd ezt követi a petesejtek leszívása. Ezután 2-3-5 nap múlva az embriók méhbe való visszahelyezése, az embriótranszer köetkezik.
A hosszú protokol a menstruáció 21.napján kezdõdik és nagyjából három hétig tart,majd ezután jön a punkció, és transzfer.
Ezek az adagolt hormonok tipusában, illetve az adagolási idõ hosszában különböznek. Hogy kinek mi a legmegfelelõbb, azt az orvos dönti el.
A petefészkek normál esetben havonta egy petesejtet termelnek, de a hormonkezelések hatására a nõi szervezet sokkal többet is képes termelni.

Az IVF kezelés menete
1. Stimuláció: A petefészkek mûködésének hormonális serkentése. Ezzel elérhetõ, hogy egyszerre több petesejt érjen meg (hormone injekciókkal történik).

2. A stimuláció során a tüszõk érését ismételt ultrahangvizsgálatok mellett szükség esetén a vérbõl végzett hormon-meghatározásokkal is nyomon követik. Amint a tüszõk érettsége megfelelõ az esti órákban kell beadni a hCG injekciót. A petesejtnyerés (punkció) a hCG injekció beadását követõen 34-36 órában történik.

3. Punkció (petesejtnyerés, megtermékenyítés)
A petesejtek leszívása többnyire altatásban, a hüvelyen keresztül, ultrahang segítségével történik. A punkciós tûvel átszúrják a hüvely, majd a tüszõ falát és a tüszõfolyadékot steril kémcsõbe szívják le, amit a biológus megvizsgál. A petesejteket speciális tápoldatot tartalmazó tenyésztõ edényben , inkubátorban tárolják.

4. A spermát laboratóriumi körülmények között elõkészítik. A megtermékenyítést a biológus 4-5 órával a punkciót követõen végzi. A következõ reggelen mikroszkóp alatt ellenõrzik a megtermékenyülést. A punkciót követõ reggelen telefonon érdeklõdhetünk arról, hogy hány petesejt termékenyült meg.

5. Az embriótranszfer (ET) a punkciót követõ 2-5. napon történik. Annak érdekében, hogy a teherbeesés valószínûsége nagyobb legyen több embriót ültetnek vissza. Az embriótranszfer csak néhány percet vesz igénybe, altatás nem szükséges hozzá. Az embriókat mûanyag katéter segítségével helyezik a méh üregébe. Rövid pihenõ után a páciens hazamehet. A sikeresség érdekében tanácsos néhány napig túlzott megerõltetéstõl tartózkodni. Sikeres kezelés esetén a terhességet az embriók visszaültetését követõen kb. 11-14 nap múlva lehet kimutatni.

Árak:A lombik program sajnos nem olcsó sajnos, jelenleg 5 alkalmat támogat az OEP, ebbe nem kell beleszámolni a fagyasztott embriókkal történõ transzfert, amennyiben a pár vállalja a fagyasztás költségét. A támogatás azt jelenti, hogy a beavatkozásokért (a kezelés megtervezése, a stimuláció során a tüszõk fejlõdésének nyomonkövetése, punkció, megtermékenyítés, embriók visszahelyezése-tehát az orvosok, biológusok, egyéb személyzet munkája) nem kell fizetni, valamint egyes gyógyszerek 50 %-os áron vásárolhatók meg. Bizonyos gyógyszereket teljes áron kell megvásárolni. A gyógyszerek támogatása az 5. alkalom után is azonos az elõzõekkel.

Egy-egy kezelés (függõen attól kinek mennyi hormonra van szüksége) akár 80.000-300.000 Ft-ba is kerülhet. Inszemináció esetén ez természetesen kevesebb, mert ott kisebb stimulációt alkalmaznak.

Vannak alapítványok (Magzatburok,Magora), melyek segíthetik a rászoruló párokat, és költségeiket visszatéríthetik.

Sokan érdeklõdtetek, hogy idõben ez mivel jár:
- a kezelések alatt sokszor kell ultrahangra menni, ahol várni kell (intézmény függõ), van vérvétel, ahol a hormonszintet ellenõrzik: tehát ezt vagy szabadságból, betegszabadságból, egyéb módon tudod megoldani.
- a punkciót altatásban végzik általában, így egy napot kórházban kell lenned,
- a beültetést (transzfert) követõen ajánlatos kímélõ életet folytatni, így sokan otthon maradnak 2 hetet általában.

Mikor lehet lombik eljárásban részt venni?
Ezt pontosan jogszabály határozza meg: részletesen ld jogszabályok!
-olyan párok akik már átestek 6 inszemináción és mégsem áll fenn terhesség,
-a párok egyike el van kötve, így nem kivitelezhetõ az inszemináció,
-petevezetékek egyike sem járható át,
-petevezetékek hiánya esetén,
-olyan esetekben, amikor a férfinak nincs megfelelõ minõségû és mennyiségû spermája, andrológus véleménye alapján.

PUNKCIÓ(kicsit bővebben): Ha a megtermékenyités a szervezeten kivül történik, nem várják meg a spontán tüszőrepedést, hiszen a petevezetékben kószáló petesejteket nem lehet összeszedni. Ilyenkor hüvelyi ultrahang és egy megfelelő tű segitségével az érett petesejteket közvetlenül a petefészekből távolitják el. Ez általában altatásban történik. A punkció előtt 32-34 órával nagy mennyiségű hCG-t kap a beteg injectioban (kb 10000 egység!). Ezzel a természetes LH csúcsot kivánják imitálni, azonban az ovulációt - ami az LH csúcs után kb. 39 órával következik be - nem várják meg. A magas hormonszint a petesejtek éréséhez szükséges.


Hogyan történik mindez?

Elaltatják a beteget, közben előkészítik a beavatkozáshoz. (Lemosás, fertőtlenítés,stb...)
Ez kb. 5 percet vesz igénybe.


Hüvelyi UH vizsgálattal megnézik a tüszőket.
Ez esetben 3-4 szép tüszőt látnak.
Az egyik operatőr az ultrahangot irányítja, a másik a punkciós tűvel - a monitoron figyelve annak helyzetét - leszivja a tüszők tartalmát.





Megekeresik a punkció során nyert folyadékban a petesejteket.
Az egész beavatkozás 15 percig tart, fájdalommal nem jár, hiszen alszik a beteg. Utána 2 órát feküdni kell, majd haza lehet menni. Az eredményt - a petesejtek számát - azonnal közlik. A megtermékenyítés 2-3 óra múlva történik.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nehari de nem tudom honnét szedted ezeket a rémes képeket mert ha valakit igy vizsgálnak vagy igy csinálnak beavatkozást simán fel is lehet jelenteni. A fél pinája kilátszik az illetőnek és nem szokták a nyakáig felhúzni a nők lábát mert teljesen felesleges. Ezek a képek amiket beposztoltál elég rosszak és abban sem vagyok biztos az illető alanynak van-volt fogalma arról hogy felteszik őt az internetre.